Regering-Biden stelt voorwaarden voor hulp bij vredesbemiddeling met Saoedi-Arabië

Israëlische vertegenwoordiger: We willen vrede met Saoedi-Arabië, maar we laten ons niet beïnvloeden door Amerikaanse ultimatums.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Biden, Amerika
Biden wil dat Israël aan zijn politieke verwachtingen voldoet voordat hij helpt bij het bemiddelen van vrede met Saudi-Arabië. Foto: Arie Leib Abrams / Flash90

De regering Biden is bereid de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saudi-Arabië te steunen, maar alleen als Israël eerst aan een aantal voorwaarden voldoet. Een van deze voorwaarden zou betekenen dat Israël zijn soevereiniteit over binnenlandse aangelegenheden opgeeft.

Het Israëlische Channel 12 News meldde dat het Witte Huis wil dat premier Benjamin Netanyahu afziet van zijn omstreden plan voor justitiële hervorming als hij vrede wil met Riyad.

De regering Biden heeft scherpe kritiek geuit op de Israëlische justitiële hervorming, terwijl stemmen uit de regering in Jeruzalem hebben aangegeven dat Washington zich met zijn eigen zaken moet bemoeien.

In reactie op het ultimatum inzake vredesbesprekingen met Saoedi-Arabië heeft de Israëlische wetgever Danny Danon, voormalig ambassadeur bij de Verenigde Naties, een verklaring afgelegd:

“Wij respecteren onze vrienden in de VS, maar het beleid van Israël wordt door ons bepaald. Het normaliseren van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië is van regionaal belang, maar we moeten onze betrekkingen niet doordrukken in het kielzog van een ultimatum.”

Niet iedereen is het eens met de reikwijdte van Netanyahu’s justitiële hervorming, en velen zijn ongelukkig met de manier waarop die is uitgevoerd. Maar zelfs de alom gerespecteerde Israëlische president Isaac Herzog geeft toe dat Israël justitiële hervormingen nodig heeft, en de kwestie stond ook op de agenda van de vorige kortstondige linkse regering. Daarom stellen sommigen dat het Witte Huis onder leiding van Biden zich er nu pas tegen uitspreekt om Netanyahu onder druk te zetten.

Een Palestijnse spaak in het wiel

Zowel Washington als Riyad willen dat Israël de vredesonderhandelingen met de Palestijnen hervat voordat de Israëlisch-Saudische gesprekken kunnen worden voortgezet.

Zoals gewoonlijk is de implicatie dat Israël schuld heeft aan de impasse in de onderhandelingen. Hierbij wordt natuurlijk vergeten dat het de Palestijnen waren die wegliepen van de onderhandelingstafel tijdens de ambtstermijn van de Amerikaanse president Donald Trump, en dat zij zelfs niet terugkeerden naar de onderhandelingstafel toen de linkse oppositieleider Yair Lapid de leiding had in Jeruzalem.

Het Palestijnse leiderschap zal het Amerikaans-Saudische ultimatum ongetwijfeld uitbuiten om verdere concessies van Israël af te dwingen. Of de regering-Netanyahu daarin meegaat, valt nog te bezien. Het valt ook nog te bezien of de Saoedi’s echt om de Palestijnse kwestie geven, ondanks recente verklaringen van kroonprins Mohammed bin Salman.

Verklaringen en acties van verschillende Saoedische functionarissen in de afgelopen jaren, om nog maar te zwijgen van de gemiddelde Saoediër, suggereren dat de Palestijnse kwestie voor hen inderdaad niet erg belangrijk is. Maar MBS, om het populaire acroniem van de kroonprins te gebruiken, moet waarschijnlijk de indruk wekken dat hij de opwarmende betrekkingen met Israël gebruikt om de Palestijnen te helpen omwille van een bredere Arabische goedkeuring. Zodra de Israëlisch-Palestijnse besprekingen beginnen, zelfs als die op niets uitlopen, kan hij zich vrij voelen om aan te dringen op normalisatie.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox