Rechtse regering gaat aan de slag – maakt de Palestijnen boos

Wetten die Israël versterken en terroristen verzwakken zijn niet populair in het buitenland. De regering vaardigt ze toch uit.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Palestijnen, Judea en Samaria
Een Israëlische soldaat kijkt toe in de Jordaanvallei. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

De mensen halen opgelucht adem. Eindelijk heeft Israël een regering die niet luistert naar de wereldgemeenschap en actie onderneemt om het land te beschermen.

Op vrijdag zei het kabinet dat Israël alle Palestijns-Arabische bouwwerken in zone C van Judea en Samaria zou stopzetten en harder zou optreden tegen illegale bouwwerken van Palestijnen.

Eind vorige week kondigde minister van Financiën Bezalel Smotrich verder aan dat hij middelen van de Palestijnse Autoriteit (PA) zou inhouden en aan terreurslachtoffers zou geven. Dit betekent dat ongeveer 139 miljoen sjekel (ongeveer 35 miljoen euro) aan PA-middelen zal worden overgemaakt aan Israëlische terreurslachtoffers. Smotrich nam deze stap nadat de PA eiste dat de VN Israël voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zou dagen.

Het kabinet heeft ook besloten de betalingen van de Palestijnse Autoriteit aan terroristen en hun familie in 2022 onmiddellijk stop te zetten.

Parlementslid Danny Danon werkt momenteel aan een plan om de Israëlische soevereiniteit uit te breiden tot de Jordaanvallei. Dit zou de eerste poging van Israël zijn om zijn wetten uit te breiden tot delen van Judea en Samaria, sinds de grenzen van Jeruzalem werden uitgebreid kort na de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Minister van Veiligheid Ben-Gvir heeft de politie maandag opgeroepen de Palestijnse vlaggen met onmiddellijke ingang uit de openbare ruimte te verwijderen. De agenten zullen ook strenger optreden tegen demonstranten die de wegen blokkeren.

Ook maandag diende parlementslid Ofir Katz in de Knesset een wetsvoorstel in dat terroristen die geld ontvangen van de PA hun staatsburgerschap zou ontnemen. Volgens het wetsontwerp zal een verifieerbare betaling van de Palestijnse Autoriteit voor het plegen van een terroristische daad – ook bekend als een “pay-for-slay” – worden beschouwd als een vrijwillige afstand van het Israëlische staatsburgerschap of permanente verblijfplaats. De status van een dergelijke burger zou door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden gewijzigd en hij zou rechtstreeks vanuit de Israëlische gevangenis worden vrijgelaten naar de Palestijnse gebieden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox