Ramallah krijgt te maken met Palestijnse reactie na terreuraanslag

De Palestijnse Islamitische Jihad heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de Palestijnse Autoriteit beschuldigt van het begaan van een “nationale en morele misdaad” door haar leden als doelwit te nemen.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Palestijnen
Terroristen wonen de begrafenis bij van kameraden die zijn gedood tijdens een Israëlische militaire operatie in Jenin, 5 juli 2023. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

Een anti-terreuroperatie van de Palestijnse Autoriteit in het noorden van Samaria veroorzaakt onvrede onder de Palestijnen, volgens de Tazpit Press Service. Palestijnse bronnen meldden een golf van “veiligheids- en politieke” arrestaties door de Palestijnse Autoriteit in de afgelopen dagen, voornamelijk in de gebieden Jenin en Shechem (Nablus). Onder de gearresteerden waren volgens de bronnen leden van Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en de Lion’s Den.

Leden en activisten van Hamas en de PIJ gingen naar de sociale media om hun afkeuring te uiten met de woorden: “De veiligheidsdiensten hebben veel verzetsstrijders en activisten ontvoerd in Jeba bij Jenin.” Berichten beschreven de inval als “onderdeel van een politieke campagne van de Autoriteit tegen het verzet”.

Bronnen in de Palestijnse Autoriteit verklaarden: “Dit zijn geen politieke arrestaties,” en benadrukten: “Alle gearresteerden waren betrokken bij het in brand steken van het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in het dorp een paar dagen geleden, aan het einde van de [Israel Defence Forces] operatie in het vluchtelingenkamp Jenin en voor het bezoek van [PA] president Mahmoud Abbas aan het kamp op woensdag, zijn eerste bezoek aan Jenin sinds 2012.”

De situatie heeft ook de spanningen tussen de terreurgroepen en Ramallah verhoogd.

De PIJ gaf een verklaring uit waarin ze de Palestijnse Autoriteit beschuldigde van het begaan van een “nationale en morele misdaad” door actie te ondernemen tegen haar leden. De Al-Aqsa Martelaren Brigade van Fatah sprak zich ook uit tegen de arrestaties en waarschuwde tegen elk kwaad voor de gevangenen.

De arrestaties in de regio Jenin waren geconcentreerd in de stad Jaba, waar prominente terroristenleiders zoals Muhammad Malaisha en Eid Hammara van de PIJ en Muhammad Alauna van Fatah’s al-Aqsa Martelaren Brigade werden gearresteerd.

De arrestaties beperken zich niet tot gewapende groepen. De artikelen beschuldigen de Palestijnse Autoriteit ook van het arresteren van journalisten, studenten en sociale activisten die zich uitspreken tegen de Palestijnse Autoriteit en Abbas. Onder de gearresteerden zijn de leiders van de studentenraad van de Bir Zeit Universiteit, Abdel Majid Hassan en Amr Kaswani, die in mei de verkiezingen wonnen met een pro-Hamas ticket.

Ook de Palestijnse radiopresentator Akil Aweda werd in hechtenis genomen nadat hij zich had uitgesproken tegen de politieke arrestaties. Zijn arrestatie leidde tot verontwaardiging onder sociale activisten en journalisten die de acties van de Palestijnse Autoriteit zien als een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Om gezochte Palestijnen onder druk te zetten zichzelf aan te geven, heeft de Palestijnse Autoriteit in sommige gevallen ook familieleden van terroristen gearresteerd, waaronder voormalige veiligheidsgevangenen in Israël en leden van Hamas en PIJ.

Deze maatregelen zijn zwaar bekritiseerd door Palestijnse mensenrechtenorganisaties, die beweren dat het aantal politieke arrestaties dit jaar aanzienlijk is toegenomen.

Ramallah ontkent dat het om politieke arrestaties gaat en beweert dat het harde optreden een reactie is op opruiing tegen de Palestijnse Autoriteit. De steun voor de Palestijnse Autoriteit is gekelderd sinds Israël eerder deze maand een tweedaagse antiterreuroperatie uitvoerde in het vluchtelingenkamp Jenin. Israëlische troepen ontdekten laboratoria voor het maken van bommen, explosieven en een zelfgemaakte raketwerper. De Palestijnen beschuldigen de Palestijnse Autoriteit ervan niet meer te hebben gedaan om de aanslag te voorkomen en beschuldigen Abbas van samenwerking met Israël.

De Palestijnse Autoriteit krijgt op sociale media steeds meer te maken met beschuldigingen uit de eigen gelederen. Critici hebben de PA een “autoriteit van schande” en de “grootste collaborateur met de bezetting” genoemd.

Ondertussen hebben Hamas en PIJ aangekondigd dat ze hun deelname aan een komende top van Palestijnse facties in Caïro zullen annuleren als de PA geen einde maakt aan haar onderdrukking.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox