Poll: Palestijnen steunen anti-Joodse terreur én ontbinding PA

De Palestijnen blijven van de daken schreeuwen dat zij geen partner zijn voor een echte vrede met Israël. Maar luistert er iemand naar hen?

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen, terreur
De meerderheid van de Palestijnen steunt terreurgroepen als Hamas en hun aanvallen op Israëlische Joden. Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90

Eenenzeventig procent van de Palestijnen steunt de terroristische moord op twee Israëlische Joden in Huwara, Samaria, op 26 februari, volgens een eerder deze maand gehouden opiniepeiling. Slechts 21% van de respondenten was tegen de aanslag en soortgelijke gewapende aanvallen.

De broers Hallel Yaniv, 21, en Yigal Yaniv, 19, werden door een Palestijnse terrorist doodgeschoten terwijl ze vastzaten in het verkeer in het Arabische dorp.

De opiniepeiling, uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek in samenwerking met het kantoor in Ramallah van de Duitse Konrad Adenauer Stichting, wijst op een algemene verharding van de houding van de Palestijnse bevolking en groeiende steun voor een militantere aanpak van het conflict met Israël.

Voor het eerst sinds de oprichting van de Palestijnse Autoriteit is een meerderheid (52%) nu voor de ontbinding ervan, terwijl slechts 42% gelooft dat het voortbestaan van de Autoriteit in het belang van het Palestijnse volk is.

Voor de enquête werden tussen 8 en 11 maart 2023 1.200 volwassenen face-to-face geïnterviewd op 120 willekeurig gekozen locaties in Gaza en Judea en Samaria, aldus de PCPSR. De foutmarge bedraagt 3%.

“De publieke beoordeling van de interne omstandigheden wijst op een verdere verslechtering van de reputatie van de PA en een aanzienlijk verlies van vertrouwen in de PA,” zei de PCPSR in een persbericht.

“De resultaten tonen een toename van de overtuiging dat de PA nu een last is voor het Palestijnse volk, en voor het eerst in onze peilingen steunt een meerderheid de ontbinding van de PA en beschouwt zij de ineenstorting ervan als in het belang van het Palestijnse volk. Een meerderheid gelooft zelfs dat het voortbestaan van de PA de belangen van Israël dient en dat de ontbinding of ineenstorting ervan gewapende Palestijnse groeperingen zou versterken.”

Slechts 27% van de Palestijnen steunt het concept van de tweestatenoplossing, terwijl 71% het concept afwijst.

Drieënzeventig procent was tegen Palestijnse deelname aan de veiligheidstop in Aqaba, Jordanië, vorige maand om de escalatie van het gewapende conflict in Judea en Samaria te stoppen, en slechts 21 procent steunde de top.

Een tweede regionale veiligheidstop om de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit te bespreken in de aanloop naar de Ramadan was gepland voor zondag in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.

Raket vanuit Gazastrook richting Israël raakt open gebied
Palestijnse terroristen hebben zaterdagavond vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd in de richting van Israël.

Het projectiel sloeg in in een open veld op Israëlisch grondgebied.

In Kibboets Nahal Oz aan de grens met het noordoostelijke deel van de door Hamas geregeerde Palestijnse enclave klonken raketwaarschuwingssirenes.

Het Iron Dome raketafweersysteem werd niet geactiveerd omdat de raket geen bedreiging vormde voor bevolkte gebieden.

De aanval kwam nadat donderdag twee gezochte Palestijnen waren gedood tijdens een undercover Israëlische anti-terreuroefening overdag in Jenin in Samaria.

Leden van de elite-eenheid Yamam van de grenspolitie gingen de door Palestijnen gecontroleerde stad binnen en “neutraliseerden” de terroristen na informatie over hun verblijfplaats.

Volgens de autoriteiten waren de dodelijke slachtoffers Nidal Hazem, een vooraanstaand lid van de Palestijnse Islamitische Jihad, en Youssef Khuraim van Hamas.

Volgens de Israëlische autoriteiten was Hazem betrokken bij “belangrijke terroristische activiteiten” en Khuraim bij het maken van bommen en schietaanvallen op IDF-soldaten in Judea en Samaria.

Vorige week vuurden Palestijnen in Gaza een raket af in de richting van de Joodse staat, uren nadat Israëlische troepen een andere gezochte terrorist hadden gedood in een soortgelijke operatie in Jenin.

Die raket liet sirenes afgaan in Nir Am, een kibboets ten noorden van Nahal Oz en in de buurt van de stad Sderot. Het leger nam aanvankelijk aan dat de raket verkeerd was gericht en de Gazastrook had geraakt. Later verklaarde de IDF dat de raket was ingeslagen in de buurt van het veiligheidshek op Israëlisch grondgebied.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox