“Poetin kan een atoombom op Oekraïne gooien”

Dat is de conclusie van een top gepensioneerde Israëlische generaal en voormalig hoofd van de IDF Inlichtingendienst. Met andere woorden, reden tot bezorgdheid.

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: defensie, Oekraïne, Rusland
Majoor Generaal Amos Yadlin in 2007 als hoofd van de militaire inlichtingendienst van de IDF. Foto: Orel Cohen / Flash90

“Oorlog is asymmetrisch. Als je aanvalt met tanks, antwoord je niet alleen met tanks. Het Westen is opgetreden met zware economische sancties. De vijand kan reageren met cyber- en kernwapens. We moeten hopen dat Vladimir Poetin een rationele speler is. Als het Russische leger faalt in zijn missies, kan Poetin een kernbom droppen in een bos in Oekraïne of elders. Hij bevindt zich in een moeilijke situatie door de sancties en de eensgezindheid in het Westen tegen hem.”

Aldus generaal Amos Yadlin die ook diende als hoofd van het IDF Military Intelligence Directorate (Aman) op de Begin Conferentie over Nationale Veiligheid, gehouden in het Begin Heritage Center in Jeruzalem als onderdeel van de evenementen ter gelegenheid van de 30ste gedenkdag van het overlijden van de voormalige premier.

Yadlin voegde daaraan toe: “Als sancties of geheime activiteiten niet werken, moet Israël optreden om te voorkomen dat Iran een kernbom krijgt. We hebben op zijn minst het Amerikaanse gele licht nodig, zo niet het groene, en het vermogen. Op dit ogenblik heeft Israël geen invloed op de besprekingen in Wenen omdat het niet zeker is dat het de capaciteit heeft om militair op te treden. Het moment om aan te vallen zal komen als er geen andere opties zijn.”

Voormalig generaal Yadlin spreekt op de recente Begin Conferentie over Nationale Veiligheid. (Foto: Habah Tayeb)

Minister van Defensie Benny Gantz zei tegen de Knesset: “Veiligheid moet boven en buiten de politiek blijven. Zelfs vandaag bevinden we ons in een complexe situatie in de internationale arena tegen een vijand die ons probeert te vernietigen, tegen Iran, zelfs vandaag zijn we vastbesloten om samen te werken met onze partners en vrienden in de wereld, en zelfs vandaag zullen we weten hoe we onszelf moeten verdedigen en elke existentiële dreiging over ons wegnemen. Politieke verantwoordelijkheid is nu geboden, prudent gedrag en operationele vastberadenheid, en minder politieke oproepen vanaf de tribune. Zo zullen we ons blijven gedragen en er samen met onze bondgenoten en wanneer het nodig is voor zorgen dat de veiligheid van Israël gehandhaafd blijft, zelfs wanneer de wereld om ons heen turbulent is, en die is turbulent.”

Gantz voegde eraan toe: “Iets meer dan een maand geleden beleefde ik een persoonlijke afsluiting toen ik als minister van Defensie op Bahreinse bodem landde in hetzelfde vliegtuig dat Sadat naar Israël bracht voor zijn eerste toespraak. Dus in 1977, ongeveer twee maanden na mijn indiensttreding, kreeg ik mijn eerste missie als soldaat om het vredeskonvooi van president Sadat veilig te stellen. En hier was ik dan, landend op het grondgebied van een Arabische staat en een akkoord ondertekenend dat de veiligheid versterkt en de vrede bevordert.”

Met betrekking tot Oekraïne, zei Gantz: “Wij beloven een thuis voor elke Jood in de wereld wanneer dat nodig is, dit is ook de beslissing die wij vandaag in de kabinetsvergadering zullen nemen en wij zullen dit op verantwoorde wijze doen in overeenstemming met wie wij zijn – de natiestaat van het Joodse volk en uit verantwoordelijkheid voor wie wij zijn vanuit een historisch perspectief, een moreel en rechtvaardig volk.”

Voormalig voorzitter van het Joods Agentschap Natan Sharansky vertelde de Knesset: “Vandaag zijn er veel Oekraïners die liever tegen Rusland vechten dan naar Israël te emigreren. Een persoonlijke oproep aan hen die het recht hebben om te immigreren zou zeer nuttig kunnen zijn.  Wanneer een Jood echter besluit dat hij wil immigreren, krijgt hij te horen dat hij zich op zijn vroegst binnen zes maanden moet aanmelden voor een toelatingsgesprek.  Dit is een van de procedures die moeten worden bespoedigd. Tegelijkertijd moeten we verstandig handelen met de leiders van de landen.

Sharansky voegde er ook aan toe: “Begin sprak altijd over de noodzaak voor het Joodse volk om zich elke Joodse gevangene in de wereld te herinneren en sprak over de noodzaak om hun vrijlating te bewerkstelligen. Het eenvoudigste zou zijn om op elke deur te kloppen en de Joden te vragen naar Israël te emigreren. Maar niet iedereen wordt met uitroeiing bedreigd. We moeten werken aan het versterken van de relatie van de Joden met de staat. Er zijn Joden die in groot gevaar verkeren en toch op het laatste moment hebben besloten niet naar Israël te emigreren. Dit verhaal is in het verleden gebeurd, maar blijft het Joodse verhaal.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox