Palestijnse terreurgroep wisselt studenten uit met Europa

De ‘Unie van agrarische arbeidscomités’ werd in 2021 door het Israëlische ministerie van Defensie geclassificeerd als een terroristische organisatie.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen, terreur
Waarom werkt Europa samen met een afsplitsing van de Palestijnse terreurgroep PFLP? Foto: Hassan Jedi/Flash90

Volgens een Israëlische niet-gouvernementele organisatie (NGO) voert een als terroristisch geclassificeerde organisatie in samenwerking met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een internationaal uitwisselingsprogramma voor Palestijnse studenten uit.

Het uitwisselingsprogramma van de Union of Agricultural Work Committees heeft tot doel “jonge mensen te betrekken bij landbouw- en milieuactiviteiten”. Voor juli zijn bezoeken aan Marseille, Berlijn en Hebron gepland.

Volgens de toelatingscriteria zal de voorkeur worden gegeven aan inwoners van zone C, een door Israël gecontroleerde administratieve zone in Judea en Samaria.

Nadat de Israëlische niet-gouvernementele organisatie Regavim van het programma had gehoord, schreef zij vorige week een brief aan het Israëlische ministerie van Defensie en de Israel Defense Forces waarin zij onmiddellijke actie eiste.

“Israël moet onmiddellijk optreden om het vermogen van het UAWC te blokkeren om op het lokale en internationale toneel te opereren om zijn terroristische agenda te verspreiden. Bovendien moet voorkomen worden dat het UAWC internationale contacten onderhoudt waardoor Europees geld naar de PFLP vloeit,” aldus de brief.

“Het falen van de Israëlische regering om op te treden tegen de activiteiten van deze terroristische organisatie betekent een overgave van grondgebied onder Israëlische jurisdictie,” aldus de brief, waarin verbazing wordt uitgesproken over het feit dat het UAWC “openlijk blijft opereren onder Palestijnse studenten en in samenwerking met het buitenland.”

Ook Knesset parlementslid Sharren Haskel (Nationale Eenheidspartij) riep de minister van Defensie op om uit te leggen waarom een terroristische organisatie vrij mag opereren, aldus Regavim.

Het ministerie van Defensie had het UAWC in 2021 geclassificeerd als een terroristische organisatie, samen met vijf andere organisaties.

Het UAWC is gelieerd aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als buitenlandse terroristische organisatie wordt aangemerkt. Het administratieve hoofd van het UAWC werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op de 17-jarige Rina Shnerb in de zomer van 2019.

In oktober 2022 werd de aanwijzing van het UAWC door Israël als terroristische organisatie afgewezen door negen Europese landen: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden.

Nederland stopte echter zijn donaties aan het UAWC in januari 2022 na een extern onderzoek naar de banden van de NGO met de PFLP. Er was ongeveer 21,5 miljoen euro (24,3 miljoen dollar) aan het UAWC gegeven voordat Nederland de financiering in augustus 2020 stopzette in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox