Palestijnen: Waarheen leidt de Saoedische vredestrein?

De deelname van de Palestijnse Autoriteit aan de gesprekken over deze kwestie “legitimeert de Israëlische bezetting” zonder daar iets voor terug te krijgen, zei een Palestijnse bron.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Palestijnen, Saoedi-Arabië
De Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: Maayan Berrebi/TPS

Een delegatie van de Palestijnse Autoriteit is dinsdag naar Riyad gereisd in de hoop invloed te kunnen uitoefenen op de pogingen om een vredesakkoord tussen Israël en Saudi te bereiken.

De gesprekken, die de komende dagen zullen plaatsvinden, omvatten onderhandelingen tussen de Palestijnse delegatie en Saudische functionarissen, gevolgd door ontmoetingen met een Amerikaanse delegatie die ook in Riyad is aangekomen. De Amerikaanse aanwezigheid onderstreept de centrale rol die de regering Biden wil spelen bij het faciliteren van een vredesakkoord.

De deelname van de Palestijnse Autoriteit aan deze gesprekken wekt echter wrevel bij sommige Palestijnse vertegenwoordigers.

“De Palestijnse aanwezigheid in Saoedi-Arabië legitimeert de Israëlische bezetting zonder dat daar een belangrijke politieke tegenprestatie tegenover staat,” zei een Palestijnse bron. “De Saoedische trein is gaan rollen en zou ook over de Palestijnen heen kunnen rollen.”

De bron stelde dat “de benoeming van de Saoedische ambassadeur bij de Palestijnse Autoriteit en de opmerkingen van [de Israëlische minister van Strategische Zaken] Ron Dermer over de bereidheid van Israël om de nucleaire kwestie te herzien, die Saoedi-Arabië eist, vanuit Palestijns perspectief uiterst gevaarlijke tekenen zijn.”

Volgens Dermer zou een Israëlisch-Soedisch vredesakkoord een “strategische prestatie van Israël in het Midden-Oosten van de eerste orde zijn, die veel verder gaat dan de akkoorden met de andere landen in de Abraham Akkoorden”.

De Saoedi’s willen Amerikaanse veiligheidsgaranties voor Iran, geavanceerde wapens en Amerikaanse hulp bij het ontwikkelen van een civiel nucleair programma. Washington wil dat Riyad een substantieel hulppakket voor de Palestijnen voorbereidt en dat Israël belangrijke concessies doet aan de Palestijnen.

Bronnen dicht bij de Saoedische en Israëlische leiders hebben tegenstrijdige meningen geuit over de link met de Palestijnen. Volgens de bronnen in de Golf stellen de Saoedi’s de normalisering afhankelijk van vooruitgang op het Palestijnse front, terwijl de Israëlische bronnen zeggen dat Riyad dergelijke voorwaarden niet heeft gesteld.

De Palestijnse bron zei dat de dialoog tussen Washington en Ramallah was “om de Palestijnen onder druk te zetten, niet om hun instemming te krijgen”.

Volgens een verslag van de Arabische nieuwssite Elaph gingen de Palestijns-Saudische gesprekken, die zaterdag in Amman plaatsvonden, over de overdracht van Saudische fondsen aan PA-functionarissen in de Gazastrook. Er werd een mechanisme voorgesteld voor gezamenlijk toezicht door Saoedi-Arabië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse Autoriteit om ervoor te zorgen dat Hamas niet profiteert.

De Saoedi’s schetsten hun verwachtingen van de PA, waaronder het bevorderen van Palestijnse politieke eenheid en het herwinnen van de veiligheidscontrole over gebieden in Noord-Samaria waar door Iran gesteunde Palestijnse terreurgroepen opereren met weinig of geen weerstand van de veiligheidstroepen van de PA.

Tegelijkertijd bevestigden de Saoedi’s hun engagement voor een tweestatenoplossing en erkenden ze de PLO als de legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk.

De Saoedi’s willen ook een vredesakkoord met Israël om de status quo van de Tempelberg te herstellen en Riyad Amman te vervangen als de bewaarder van de heilige plaats in Jeruzalem.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox