Palestijnen dreigen zich aan te sluiten bij Israëlische mobiele telefoonnetwerken

De Palestijnen eisen dat Abbas bekend maakt wat er is gebeurd met miljoenen dollars aan donaties nadat zijn regime een nieuwe belasting op mobiele telefoons heeft ingevoerd.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Palestijnen, Abbas

Palestijnen dreigen hun zaken over te laten aan Israëlische telecombedrijven als president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit niet afziet van een nieuwe belasting op mobiele telefooncontracten.

Palestijnse mobieletelefoonmaatschappijen hebben hun klanten onlangs laten weten dat zij één shekel per maand moeten betalen, die zal worden gebruikt om de Palestijnen die in Oost-Jeruzalem wonen te steunen. De onverwachte aankondiging zei dat dit gebeurde “in overeenstemming met het besluit van de president”.

Ongeveer 500.000 mensen hebben een abonnement bij Palestijnse mobieletelefoonmaatschappijen, waarvan de grootste Jawwal, Ooredoo en Wataniya zijn. Het extra geld zal worden gebruikt om verschillende ontwikkelingsprojecten in Oost-Jeruzalem te financieren. De Palestijnse Autoriteit verwacht uit dit programma jaarlijkse inkomsten van zo’n 60 miljoen shekel (bijna 18 miljoen euro).

Maar veel verontwaardigde Palestijnen dreigen zich nu uit protest aan te sluiten bij telefoonbedrijven uit Israël. “Als u ook maar één shekel van mijn rekening afhaalt zonder toestemming, zal ik de verbinding verbreken”, dreigde iemand richting Abbas.

Andere Palestijnen eisten informatie van Abbas over wat er is gebeurd met miljoenen dollars aan donaties die bedoeld waren om een ziekenhuis voor kankerpatiënten te financieren, maar die nooit zijn opgericht. Een braakliggend terrein in Surda, ten noorden van Ramallah, waar het Khaled Hassan Kankercentrum zou worden gebouwd, blijft een symbool van de corruptie van de Palestijnse Autoriteit.

Ook inwoners van Oost-Jeruzalem klaagden over de belasting.

Een inwoner schreef op sociale media: “Ik kom zelf uit Oost-Jeruzalem. Waarom halen ze ook één shekel af van mijn rekening?”

Ziad Alshamli, een prominente sociale activist in Oost-Jeruzalem, zei tegen de media: “De inwoners van de stad zijn het autonome gezag zat omdat het in alle gebieden in Jeruzalem faalt.”

Mahmoud Abbas heeft weinig steun in de Palestijnse opiniepeilingen. Volgens een in december gepubliceerde peiling van het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek was 75% van de Palestijnen voorstander van het aftreden van Abbas.

De Palestijnen hebben sinds 2005 geen verkiezingen meer gehouden, en Abbas zit nu in het 18e jaar van wat een termijn van vier jaar had moeten zijn. Sindsdien heeft Abbas verschillende verkiezingen afgelast wegens “onenigheid tussen Fatah en Hamas”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox