Palestijnen beramen geweld op de Tempelberg tijdens komende Joodse feestdagen

Israëlische functionarissen melden dat de Palestijnen weigeren samen te werken om de geplande uitbarsting te verijdelen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen, Tempelberg, anti-terreur
Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

Israël heeft inlichtingen ontvangen dat Palestijnse terreurorganisaties van plan zijn aanslagen te plegen tijdens de Joodse Hoge Feestdagen, meldden Israëlische media.

Tijdens een veiligheidsevaluatie gehouden door de Israëlische premier Yair Lapid, minister van Openbare Veiligheid Omer Bar Lev en politiecommissaris Yaakov Shabtai, werden verschillende van deze inlichtingenrapporten besproken, aldus Kan News.

Een ervaren ‘informatiebron’ die bij de bijeenkomst aanwezig was, zei dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat terreurgroepen van plan zijn geweld te ontketenen op de Tempelberg in Jeruzalem.

Joodse en islamitische activisten hebben van de Israëlische autoriteiten te horen gekregen dat zij tijdens de feestdagen weg moeten blijven van de plaats. Er zijn dwangbevelen uitgevaardigd vanwege concrete inlichtingen over handelingen die tot geweld zouden kunnen leiden, aldus Kan News.

Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar, begint bij zonsondergang op 25 september en eindigt bij zonsondergang op 27 september. Jom Kippoer, de Grote Verzoendag, duurt van 4 oktober ‘s avonds tot 5 oktober ‘s avonds.

Palestijnse Autoriteit weigert mee te werken

Functionarissen van de Palestijnse Autoriteit hebben gezegd dat zij Israël niet kunnen helpen bij de bestrijding van het terrorisme in Judea en Samaria voor en tijdens de komende Joodse Hoge Feestdagen. Hun standpunt werd naar verluidt tijdens een vergadering overgebracht aan vertegenwoordigers van de IDF en het Israel Security Agency (Shin Bet) door het hoofd van de PA-inlichtingendienst Majed Faraj en PLO-secretaris-generaal Hussein al-Sheikh.

Israël wilde de veiligheidscoördinatie tussen de partijen verbeteren tegen de achtergrond van een toename van terroristische activiteiten, met name in Noord-Samaria. Terwijl de samenwerking wordt voortgezet, aldus het rapport, zeiden de Palestijnse leiders dat de voortdurende anti-terreuroperaties van Israël in Judea en Samaria het voor hen onmogelijk maken om bijstand te verlenen.

“We kunnen niet effectief opereren nadat jullie elke nacht Palestijnse steden binnenvallen, bewoners arresteren en doden. Uw acties verzwakken ons,” zeiden Faraj en al-Sheikh naar verluidt tegen de Israëlische functionarissen.

De Israëliërs van hun kant zeiden dat de huidige veiligheidssituatie in Judea en Samaria “onaanvaardbaar” was, en benadrukten dat de Israëlische troepen alleen diegenen arresteerden die de veiligheid van de Israëlische burgers in gevaar brachten.

Vorige week zei IDF-stafchef Lt. Gen. Aviv Kochavi dat het onvermogen van de PA om de terreur in de door haar gecontroleerde gebieden te beteugelen, Israël ertoe dwong zijn eigen acties te intensiveren.

Lapid zei donderdag dat de Shin Bet sinds begin 2022 honderden terreuraanslagen, waaronder schietpartijen, explosieve aanslagen, zelfmoordaanslagen en ontvoeringen, had verijdeld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox