Palestijn onthult wat Arabieren leren in Jeruzalemse scholen

Getuigenis in Knesset onthult flagrante schendingen door Palestijnse politici en onderwijzers. Luistert de wereld?

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Palestijnen, school
Palestijnse scholen, meestal gefinancierd door de internationale gemeenschap, zijn de motor achter het Israëlisch-Palestijnse conflict. Foto: Wisam Hashlamoun / Flash90

Een jonge Palestijn uit Oost-Jeruzalem verscheen zondag voor de onderwijscommissie van de Knesset om te wijzen op het aanzetten tot anti-Israël terrorisme dat op scholen in de Israëlische hoofdstad wordt onderwezen.

De jongeman, die alleen “E” werd genoemd en voor zijn eigen veiligheid zijn gezicht bedekt hield, werd naar de Knesset gebracht door de Israëlische Arabisch-christelijke activist Yoseph Haddad.

Haddad begon met kritiek op het anti-Israëlische Knessetlid Ahmad Tibi, die de commissievergadering verliet voordat E zijn zegje kon doen.

“Het is jammer dat parlementslid Ahmad Tibi vertrok voordat hij de kans had om een echt dappere stem uit Oost-Jeruzalem te horen, maar ik wist dat hij dat zou doen, ik wist dat hij er niet voor zou gaan,” zei Haddad.

E vertelde de commissie dat hij “was opgevoed op een school die het Palestijnse curriculum onderwees van de eerste klas tot het afstuderen. En vanaf het begin werd mij geleerd dat er geen staat Israël is. Ik leerde dat we Palestijnen zijn en dat we onder bezetting leven. We kregen geen Hebreeuws omdat ons geleerd werd dat de bezetting slechts tijdelijk was. Dus werd ons verteld dat we geen Hebreeuws hoefden te leren, dat we niet met hen [de Joden] hoefden om te gaan, maar dat we hen moesten haten.”

Hij legde verder uit waarom zoveel Palestijnse Arabische kinderen betrokken zijn bij geweld en terrorisme: “Ons werd vanaf de eerste klas geleerd om de Joden te haten, en dan op 10-jarige leeftijd dat het niet verkeerd is om een Jood te doden, dat we 72 maagden zullen krijgen en naar het paradijs zullen gaan. Dit is wat ons werd geleerd op de Palestijnse school”.

Hij merkte op dat “sommige leraren terroristen waren die in de gevangenis hadden gezeten. En nu zitten veel van de mensen met wie ik op school ben opgegroeid om dezelfde redenen in de gevangenis.”

Nelson Mandela zei ooit: “Onderwijs is het krachtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen.”

Hij sprak in de context van onderwijs voor vrede en coëxistentie, waartoe het Palestijnse leiderschap zich verbond in de zogenaamde “Oslo-akkoorden”.

Maar Mandela’s opmerking suggereert ook dat onderwijs kan worden gebruikt om conflicten aan te wakkeren en te vernietigen, en dat is, zoals E liet zien, het pad dat de Palestijnen hebben gekozen.

De vraag is nu of de wereld luistert of niet.

Westerse vredesmakelaars zoals de regering Biden laten regelmatig weten hoe “diep verontrust” ze zijn door de Joodse nederzettingen in het bijbelse hartland en schilderen dit af als het belangrijkste obstakel voor vrede. Maar hoe zit het met de haatdragende indoctrinatie van kinderen die het conflict in stand houdt? Is dat niet minstens zo verontrustend als een paar Joodse huizen?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox