Orthodoxe Joden botsen over Tempelberg in aanloop naar mogelijke verkiezingen

Opperrabbijn veroordeelt leiders van religieus rechts voor “verontrustende” bezoeken aan Tempelberg nu jonge religieuze kiezers orthodoxe partijen zouden verlaten.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Tempelberg
Itamar Ben Gvir bidt bij de Klaagmuur. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

De Israëlische Sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef heeft scherpe kritiek geuit op de rechtse politicus Itamar Ben-Gvir voor zijn recente bezoeken aan de Tempelberg in Jeruzalem.

Velen in Israël beschouwen de acties van Ben-Gvir als een provocatie, en zijn optreden is dat ook, ondanks het feit dat hij volhoudt dat hij strijdt voor Joodse religieuze rechten op de enige plaats in Israël waar Joden er geen hebben.

Rabbi Yosef zinspeelde op deze kwestie door Ben-Gvir te berispen voor “het naar de Tempelberg gaan, het maken van een hoop ophef en het in de weg staan van de grote mannen van Israël. Denk erover na, idioot.”

Ultraorthodoxe Joden betreden de Tempelberg niet uit angst per ongeluk het “Heilige der Heiligen” te vertrappen, dus rabbi Yosef verwees ook naar het verbod op bezoeken dat door veel rabbijnen wordt bepleit.

Hebreeuwse media vermoedden echter dat de berisping van de opperrabbijn ook te maken had met de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen.

De eenheidsregering van premier Naftali Bennett wankelt en vervroegde verkiezingen zijn een zeer reële mogelijkheid. Uit opiniepeilingen en rapporten blijkt dat in dat geval veel jonge religieuze kiezers de ultraorthodoxe partijen de rug zullen toekeren en op religieus-zionistische partijen zullen stemmen, zoals de partij van Ben-Gvir (Otzma Yehudit) wordt geleid.

“Blijf uit zijn buurt,” zei rabbi Yosef over Ben-Gvir in wat velen opvatten als een verhulde waarschuwing voor de verkiezingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox