Oorlogsverklaring: Palestijnen waarschuwen Joden voor ‘Pesachoffer’

“Voor mijn part kan het tot oorlog leiden, ik ben niet bang,” zegt de leider van een Joodse groep die de Tempelberg wil beklimmen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur, Tempelberg
Foto van Palestijnse strijders, ter illustratie. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

De Palestijnen zijn woedend. Naar verluidt looft een Joods-religieuze groepering een financiële beloning uit aan eenieder die een Pesach-lam probeert te offeren op de Tempelberg in Jeruzalem.

De Palestijnse Autoriteit (PA) noemt het opnieuw invoeren van joodse offers op de heiligste plaats van het jodendom een “oorlogsverklaring”. En Hamas roept duizenden Palestijnen op om te reageren met een nieuwe golf van geweld.

Terug naar de Tempelberg

Eerder deze week publiceerde een religieuze groep die zich “Terug naar de Tempelberg” noemt een folder waarin wordt verklaard dat het tijd is om de Pesach-offers op de heiligste plaats van het Judaïsme, de Tempelberg in Jeruzalem, te vernieuwen.

In de wetenschap dat dit een vrijwel onmogelijke taak is die iemand zelfs in de gevangenis zou kunnen doen belanden, bood de groep financiële prikkels voor de poging. Elke Jood die wordt gearresteerd bij het beklimmen van de Tempelberg krijgt 400 sjekels; iedereen die wordt betrapt met een offerlam krijgt 800 sjekels; en als iemand erin slaagt om op Pesach daadwerkelijk een lam te offeren op de Tempelberg, wordt hij beloond met 10.000 sjekels.

Oorlogsverklaring

Hoewel de groep zelf klein is en niet wordt gesteund door enige religieuze of politieke autoriteit, trok haar aanbod al snel de aandacht van de Israëlische media en de Palestijnen.

“Het dreigement van de kolonisten om offers te brengen op de Tempelberg zal leiden tot een escalatie die uit de hand zal lopen,” aldus een verklaring van het kantoor van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Een andere hooggeplaatste Palestijnse politicus voegde daaraan toe dat “een Pesach-offer tijdens de Ramadan [die nog steeds aan de gang is] een oorlogsverklaring is, en onze reactie zal snel zijn”.

Hamas beschreef de campagne van de Joodse groepering als “een gevaarlijke escalatie die alle rode lijnen overschrijdt, aangezien het een directe aanval is op het geloof en de gevoelens van ons volk en onze natie tijdens deze heilige maand”.

De terreurgroep benadrukte dat “Israël verantwoordelijk zal worden gehouden voor de gevolgen”.

Klaar voor de oorlog

Het Israëlische Channel 12 News sprak met Raphael Morris, hoofd van Back to the Temple Mount, om hem te vragen wat hij denkt over een mogelijke nieuwe ronde van gewelddadige conflicten.

Morris was totaal niet onder de indruk van de Palestijnse dreigementen en wees erop dat zowel Abbas als Hamas regelmatig vermeende Israëlische schendingen gebruiken als rechtvaardiging voor daaropvolgend Palestijns geweld.

“Elke zes maanden komt Abbas of Hamas met een of andere crisis,” zei hij. “Ik denk niet dat de oplossing voor ons is om ons over te geven. Het tegendeel is eerder het geval. Als je soevereiniteit toont en in daden omzet, denk ik dat je daarmee de volgende terreurgolf kunt voorkomen.”

En als dat niet werkt, dan is er misschien een oorlog nodig om de Joodse soevereiniteit in dit land volledig te herstellen. “Ik ben niet bang om een oorlog te beginnen,” benadrukte Morris.

Van bergen en molshopen

De Israëlische autoriteiten beschuldigden de Palestijnen er intussen van weer eens van een molshoop een berg te maken.

“Terug naar de Tempelberg” is een randbeweging die haar doel, het offeren van een Pesachlam op de heilige plaats, niet zal bereiken. In feite is het voor Joden en Christenen bijna onmogelijk om daar te komen met een Bijbel in de hand, laat staan een levend offerdier.

De Israëlische politie duldt geen enkele verstoring van de status quo.

“Beweringen dat Joden van plan zijn offers te slachten op de Haram al-Sharif [de Tempelberg] zijn volledig vals en zijn verspreid door Palestijnse terroristische organisaties en anderen om op te hitsen,” schreef de Arabischtalige woordvoerder van de Israëlische regering Ofir Gendelman op Twitter. “Wij zullen de status quo op de heilige plaatsen handhaven en zullen geen enkele verstoring van de veiligheid en de openbare orde in Jeruzalem of elders toestaan.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox