Oog om oog: hoe het lichaam van een ontvoerde Israëlische tiener werd teruggebracht

Een kijkje achter de schermen bij een echte misdaadverhaal en een ander voorbeeld van hoe de Druzen deel uitmaken van Israël.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Palestijnen, Druzen
Tiran Fero is begraven in de Druzische stad Dalyat al-Karmel in het noorden van Israël, slechts 24 uur nadat zijn lichaam was ontvoerd door gewapende Palestijnen. Foto: Shir Torem / Flash90

Het Midden-Oosten is een ruwe plek. Methoden en middelen die in de “beschaafde” westerse wereld zouden kunnen werken, hebben hier vaak het tegenovergestelde resultaat.

In Israël proberen de Joden te bemiddelen tussen deze twee werelden. Maar de Arabische en Druzische gemeenschappen in het land weten wel beter.

Op woensdagochtend werd het lichaam van een jonge Israëlische Druze gestolen uit een ziekenhuis in het noorden van Samaria. Hij was eerder overleden als gevolg van een auto-ongeluk. De gewapende Palestijnen die het lichaam van Tiran Fero ontvoerden, hoopten het te kunnen ruilen voor de lichamen van overleden terroristen die zich nog in Israëlische handen bevinden.

Donderdag werd het lichaam van de 18-jarige teruggebracht. Officieel werd gezegd dat de Palestijnse Autoriteit door diplomatieke druk van Israël, de Verenigde Staten en Egypte werd gedwongen om op hun beurt de terroristen te dwingen hun afschuwelijke ruilobject op te geven.

Ongetwijfeld speelde dit een rol om de schutters tot inkeer te brengen, evenals het dreigement van het Israëlische leger om Jenin te belegeren totdat het lichaam was teruggegeven.

De sociale media ter plaatse onthulden echter een ander aspect van dit verhaal.

Gewapende en gemaskerde leden van Israëls Druzische gemeenschap plaatsten een video waarin ze de Palestijnen tot het einde van de dag gaven om Fero’s lichaam terug te geven. Ze zeiden dat het of of was.

Toen de deadline verstreek, ontvoerden de Druzen naar verluidt ten minste één, zo niet vier, Palestijnen. In een van de videoclips is een gevangen Palestijn te zien die zich voordoet als arbeider op de Golanhoogten en de terroristen smeekt Fero’s lichaam vrij te laten. Als de gewapende Palestijnen iets ondoordachts zouden doen, zouden de ontvoerde mannen worden gedood, luidt het dreigement.

“Oog om oog, tand om tand. We hebben een verrader van jullie afgenomen,” zegt een van de Druzen tegen de Palestijnen.

Nadat het lichaam van Fero was teruggegeven, beweerde de Palestijnse groepering dat achter de lijkroof zat, dat de dreiging van Druzisch geweld de reden was om de misdaad zo snel te beëindigen.

Joodse Israëlische sociale media-gebruikers reageerden op de zich ontvouwende saga door te wijzen op de tekortkoming van hun eigen verwesterde aanpak. Kortom, bedreigingen zijn zinloos als je geen bereidheid toont om ze uit te voeren.

Ter vergelijking: de Joodse commentatoren wezen erop dat de lichamen van twee IDF-soldaten acht jaar na het Gazaconflict waarin zij werden gedood, nog steeds door Hamas worden vastgehouden. Fero’s lichaam daarentegen werd binnen 24 uur vrijgegeven zonder compensatie.

Orthodoxe Joden sluiten zich aan bij Druzische demonstratie

Trouwens, wat die “apartheid”-onzin betreft: het gedoe met de Druzen heeft eens te meer bewezen dat de Joodse staat Israël allesbehalve een apartheidsstaat is.

Iedereen die Israël kent, weet dat de Druzen door de Joden worden gewaardeerd als “bloedbroeders” die hen terzijde staan bij de verdediging van de natie.

Voor ingewijden was het dan ook geen verrassing dat jonge ultraorthodoxe Joodse mannen zich spontaan aansloten bij een Druzische demonstratie waarin de teruggave van Fero’s lichaam werd geëist.

Zouden in een echte apartheidsstaat leden van de dominante gemeenschap hetzelfde hebben gedaan voor de “anderen”?


Met dank aan @AdamAlbilya die de gebeurtenissen ter plaatse op de voet volgde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox