Oekraïne verwijt Rusland van het paaien van Palestijnse terroristen

Kiev stuurt duidelijke boodschap aan Israëli’s: Rusland is niet jullie vriend.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Oekraïne, Hamas, Rusland
Oekraïne suggereert dat Israëli's niet verbaasd moeten zijn dat Rusland zich schikt naar Palestijnse terroristen. Foto: Twitter screenshot

Rusland nodigde eerder deze week de leiders van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas uit voor gesprekken in Moskou. Oekraïne hoopte dat de Israëli’s opletten, maar ook dat ze niet al te verrast zouden zijn door deze wending.

De ambassade van Oekraïne in Israël had harde woorden voor Rusland nadat een hoge delegatie van Hamas onder leiding van Ismail Haniyeh, hoofd van het politieke bureau van Hamas, een bezoek had gebracht aan Moskou. Er vond een ontmoeting plaats met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov om hun banden te bespreken.

De delegatie sprak haar waardering uit voor “het Russische standpunt ter ondersteuning van de rechten van ons Palestijnse volk, hun gewaardeerde rol in de Palestijnse interne aangelegenheden, en hun scherp oog voor de eenheid van ons volk.”

Oekraïne beschreef Rusland en Hamas als twee druppels water.

In een Hebreeuwstalige post op Twitter, vergezeld van een afbeelding van de Russische en Hamas-vlag die samenkomen met de kop “Verrast?!”, benadrukten de Oekraïners:

“Alleen een land dat duizenden kinderen, vrouwen en mannen vermoordt onder het voorwendsel dat het zijn burgers ‘bevrijdt’, kan een leider van een terroristische organisatie van de eerste orde herbergen. De wereld mag niet passief toekijken bij deze waanzin vanaf de zijlijn.”

De Israëlische analist Yoni Ben Menachem, van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), legde uit dat Hamas gebruik maakt van het feit dat het niet deelnam aan de aanval op Israël tijdens Operatie Ochtengloren, “om zijn politieke activiteit als hefboom te gebruiken en zich te presenteren als een pragmatische en ‘gematigde’ organisatie.”

Rusland “heeft elke mogelijke vriend in de internationale arena nodig, vooral met het oog op de internationale coalitie die de VS tegen het land heeft weten te vormen na de militaire invasie van Rusland in Oekraïne. Rusland ziet groot belang in zijn relatie met Hamas. Hamas ziet een kans om te proberen zijn internationale status te verbeteren,” schreef hij.


Met rapportage van Aryeh Savir / Tazpit Press Service.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox