De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag oproepen van de Amerikaanse president Joe Biden afgewezen om af te zien van de justitiële hervorming die zijn regering nastreeft. “Israël is een soeverein land dat zijn beslissingen neemt op basis van de wil van zijn volk en niet onder druk van het buitenland, zelfs niet van zijn beste vrienden,” zei Netanyahu.
Voordat hij aan boord ging van Air Force One op Raleigh-Durham International Airport in North Carolina, zei Biden tegen verslaggevers: “Zoals vele sterke aanhangers van Israël, ben ik zeer bezorgd [over het plan voor justitiële hervorming]. Ik ben bezorgd dat ze dit goed aanpakken. Ze kunnen niet doorgaan op deze weg. Ik heb dat duidelijk gemaakt,” en voegde eraan toe: “Ik hoop dat hij zich terugtrekt.”
Biden verwierp inmenging in binnenlandse Israëlische zaken en zei tegen verslaggevers: “U kent mijn standpunt. U kent het standpunt van Amerika. U kent het Amerikaans-Joodse standpunt”.
De Amerikaanse president verwierp ook berichten dat Netanyahu binnenkort in het Witte Huis zou worden uitgenodigd. Maandag had de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Thomas Nides, na Netanyahu’s aankondiging van een tijdelijke stopzetting van het wetsvoorstel voor justitiële hervorming, laten doorschemeren dat de Israëlische premier binnenkort zijn eerste uitnodiging voor het Witte Huis zou ontvangen sinds hij eind december voor de zesde keer in functie werd gekozen. Op de vraag van een verslaggever of er zo’n uitnodiging zou komen, antwoordde Biden echter: “Nee. Niet op korte termijn.”
Olivia Dalton, adjunct-perschef van het Witte Huis, vertelde verslaggevers onderweg naar North Carolina dat een bezoek van Netanyahu aan het Witte Huis niet gepland was. “Israëlische staatshoofden hebben een lange geschiedenis en traditie van bezoeken aan Washington, en premier Netanyahu zal waarschijnlijk ooit een bezoek brengen. Maar er is momenteel niets gepland,” zei Dalton volgens het Witte Huis.
In antwoord op een andere vraag zei de woordvoerster van het Witte Huis: “Wij waren verheugd over het besluit om de uitvoering van het plan voor justitiële hervorming uit te stellen. Wij geloven dat dit een belangrijke ruimte en tijd creëert voor compromis en dialoog. En zoals we de hele tijd hebben gezegd, geloven we dat dit ongelooflijk belangrijk is.”
In een reeks Twitterberichten in reactie op de opmerkingen van Biden benadrukte Netanyahu de historisch sterke relatie tussen de twee landen, die ook onder de huidige regering voortduurt. “Ik ken president Biden al meer dan 40 jaar en waardeer zijn langdurige inzet voor Israël. Het bondgenootschap tussen Israël en de Verenigde Staten is onbreekbaar en overwint altijd de meningsverschillen tussen ons,” zei Netanyahu. “Mijn regering zet zich in om de democratie te versterken door het juiste evenwicht tussen de drie takken van de regering te herstellen, wat we proberen te bereiken door middel van een brede consensus.”
Dinsdagavond kwamen vertegenwoordigers van de Israëlische coalitie en de oppositie voor het eerst bijeen in de residentie van de Israëlische president Isaac Herzog in Jeruzalem om het plan voor de justitiële hervorming te bespreken. Volgens een verklaring van Herzogs kantoor was er een “positieve sfeer” voor de besprekingen, die woensdag zouden worden voortgezet.
Expert bestempelt Biden als hypocriet
Juristen merken op dat het Israëlische Hooggerechtshof dringend aan hervorming toe is, maar hoe dat het beste kan gebeuren is moeilijk te zeggen. De uitspraken van de Amerikaanse regering maken de zaak verwarrend.
“De tegenstrijdigheden tussen de karakteriseringen van de Israëlische hervormingen en de parallelle debatten in de Verenigde Staten zijn flagrant,” zei Adam White, een senior fellow aan het American Enterprise Institute die het Hooggerechtshof bestudeert.
Tijdens de dagelijkse persbriefing van 27 maart antwoordde Vedant Patel, plaatsvervangend hoofdwoordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op een vraag over Israël: “Democratische samenlevingen worden versterkt door checks and balances, en fundamentele veranderingen in een democratisch systeem moeten worden nagestreefd met de breedst mogelijke steun van de bevolking.” In antwoord op een andere vraag voegde hij het woord “mogelijke” toe: “Fundamentele veranderingen in een democratisch systeem moeten worden nagestreefd met de breedst mogelijke steun van de bevolking.”
Een paar minuten eerder had Karine Jean-Pierre, perschef van het Witte Huis, tijdens de persconferentie dezelfde bewoordingen gebruikt, hoewel ze het tweede citaat – met het woord “mogelijk” – gebruikte in antwoord op twee vragen. Adrienne Watson, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad, maakte dezelfde opmerkingen in een verklaring op 26 maart.
Dat de regering Biden tegen Israël preekt over het belang van het aannemen van wetten door brede consensus is het toppunt van hypocrisie, vertelde Richard Epstein, hoogleraar rechten en directeur van het Classical Liberal Institute aan NYU Law.
“Biden is een pure autocraat,” zei Epstein, die ook een senior fellowship heeft aan het Hoover Institution en een voorname professor emeritus van de wet aan de Universiteit van Chicago. Hij noemde uitvoerende orders “een specialiteit van Biden”.
Epstein heeft Biden zojuist zonder succes aangeklaagd omdat de president volgens hem eenzijdig leden van adviescommissies ontslaat die door presidenten zijn benoemd, maar wier banen in het verleden veilig waren ondanks veranderingen in de administratie.
“Dit is nog nooit gebeurd met betrekking tot deze adviescommissies,” zei hij. “Niemand dient een ontslagbrief in. Niemand ontslaat hen. Trump zet zijn mensen erop, en dan komen de mensen van Biden en ontslaan ze allemaal.” (Epstein riep voormalig president Donald Trump op om af te treden op zijn eerste dag in functie).
“Het is de eerste en enige keer dat dit is gebeurd,” zei Epstein, opmerkend dat Biden vaak zijn toevlucht heeft genomen tot uitvoerende orders in plaats van brede consensus – precies wat zijn regering van Israël verlangt om te voorkomen dat zijn democratie in gevaar komt.
“Wat Biden doet wanneer hij de pijpleiding wil stoppen – een uitvoerend bevel. Hij wil 500 miljard dollar aan studentenleningen vastleggen – een uitvoeringsbevel. Hij wil ervoor zorgen dat aan overheidssubsidies vakbondsachtige voorwaarden worden verbonden,” zei Epstein. “Hij is de meest eenzijdige politicus in de hele wereld die praat over hoe iedereen de democratie niet respecteert. Hij is een absolute bedreiging.”
“Trump heeft altijd geroepen en geschreeuwd, maar hij heeft nog nooit iemand ontslagen om zijn mensen in functie te zetten,” voegde Epstein eraan toe. “Je hoort dit soort vrome praatjes van deze mensen, maar ze zijn zo antidemocratisch als je je kunt voorstellen in termen van hoe ze hun werk doen.”
De regering Biden en de president, vervolgde hij, “behandelen in wezen twee dingen – executive orders en executive orders over goedgekeurde wetgeving – als manieren om wetten te veranderen zonder de wetgeving aan te nemen om dat te doen. Dat is hun idee.”
Dat is niet de bedoeling van uitvoeringsbesluiten, legde hij uit. “Ze zijn in wezen bedoeld om gegevens bij te houden. Hier is een programma en u moet papieren indienen. Wij zullen een uitvoerend bevel uitvaardigen dat u vertelt waar u deze papieren moet indienen en hoeveel kopieën u moet afgeven. Dat soort dingen.”