Netanyahu stelt voorwaarden voor het beëindigen van de oorlog tegen Hamas

“Ik heb geen hulp nodig om onze relaties met de VS te beheren,” zei de Israëlische premier nadat Itamar Ben-Gvir kritiek had geuit op Biden’s aanpak van de oorlog.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Hamas, Benjamin Netanyahu, Gazastrook
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie in Tel Aviv, 18 januari 2024. Foto: Tomer Appelbaum/POOL.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu schetste zondag de belangrijkste eisen van zijn land voor het beëindigen van de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook.

“Het essentiële doel is allereerst de eliminatie van Hamas. Om dit doel te bereiken zijn drie dingen nodig,” vertelde Netanyahu journalisten voor de wekelijkse kabinetsvergadering op de militaire basis Kirya in Tel Aviv.

“De eerste voorwaarde is de ineenstorting van de Hamas-bataljons. Tot nu toe hebben we 17 van de 24 bataljons vernietigd. De meeste van de resterende bataljons bevinden zich in de zuidelijke Gazastrook en in Rafah – we zullen ook met hen afrekenen,” zei hij.

Zodra de bataljons zijn ontmanteld, moet het Israëlische leger opruimingsoperaties uitvoeren om te voorkomen dat Hamas zijn terroristische leger opnieuw opbouwt, “zoals onze strijdkrachten vastberaden doen in zeer agressieve aanvallen in het noorden en midden van de Strook,” vervolgde Netanyahu.

Tot slot, zei Netanyahu, moet Israël “de neutralisatie van de ondergrondse [tunnels] voltooien, zoals onze strijdkrachten systematisch doen in Khan Yunis en in alle delen van de Strook, en dit vereist meer tijd”.

De Israëlische Strijdkrachten zullen zich niet terugtrekken uit de Gazastrook totdat ze de doelstellingen hebben bereikt om Hamas uit te schakelen, alle 136 gijzelaars terug te sturen en ervoor te zorgen dat de kustenclave nooit meer een bedreiging vormt voor de Joodse staat, herhaalde Netanyahu.

Netanyahu riep ook op om de Palestijnse vluchtelingenhulporganisatie UNRWA te vervangen door andere hulporganisaties “die niet belast zijn met steun aan terrorisme”.

In een op zondag gepubliceerd interview met de Wall Street Journal bekritiseerde de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir de Amerikaanse president Joe Biden en zei dat Donald Trump beter voor Israël zou zijn geweest in de huidige oorlog.

“In plaats van ons zijn volledige steun te geven, is Biden druk bezig met het leveren van humanitaire hulp en brandstof [aan Gaza], die naar Hamas gaat,” zei Ben-Gvir. “Als Trump aan de macht was, zou de VS zich heel anders gedragen.”

Ronen Bar, hoofd van Israëls veiligheidsagentschap Shin Bet, zei dat Hamas minstens 60% van de hulp die Gaza binnenkomt omleidt voor eigen doeleinden, meldde Channel 12 op 31 januari. Desondanks blijft Washington druk uitoefenen op Israël om voedsel, brandstof en medicijnen toe te laten in Gaza.

“Ik heb geen hulp nodig om onze relaties met de VS en de internationale gemeenschap te beheren en tegelijkertijd onze nationale belangen te beschermen. Godzijdank doe ik dit al vele jaren,” zei Netanyahu zondag in een schijnbare uithaal naar zijn rechtse coalitiepartner.

“Israël is een soevereine staat. We waarderen de steun die we van de regering Biden hebben gekregen sinds het uitbreken van de oorlog zeer. Dit betekent niet dat we geen meningsverschillen hebben, maar tot nu toe zijn we erin geslaagd om deze te overbruggen met vastberaden en evenwichtige beslissingen,” legde hij uit.

Op 8 januari vertelde IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari aan de New York Times dat Israël was overgestapt naar een nieuwe en minder intense fase van zijn oorlog tegen Hamas, die minder grondtroepen en luchtaanvallen zou omvatten.

De stap kwam nadat Washington Israël herhaaldelijk had opgeroepen om de intensiteit van de gevechten in de enclave te verminderen.

Precies een week later gaf de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant een persconferentie om het naderende einde van de zware gevechten in de Gazastrook aan te kondigen. “De intensieve manoeuvriefase in het noorden van de Gazastrook is afgelopen en zal binnenkort ook eindigen in het zuiden,” legde Galant uit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox