Netanyahu: Datum vastgesteld voor offensief in Rafah, beslissend voor overwinning

“Het zal gebeuren”, verklaarde de Israëlische premier.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Benjamin Netanyahu, Gazastrook
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt tijdens een persconferentie in Jeruzalem, 31 maart 2024. Foto: door Marc Israel Sellem/POOL.

Israël heeft een datum vastgesteld voor het militaire offensief tegen de resterende terreurbataljons van Hamas in de meest zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook, maakte premier Benjamin Netanyahu maandagavond bekend.

“We werken er voortdurend aan om onze doelen te bereiken – in de eerste plaats de vrijlating van al onze gijzelaars en een volledige overwinning op Hamas. Deze overwinning vereist de invasie van Rafah en de eliminatie van de terroristische bataljons daar,” zei de premier in een video die door zijn kantoor werd vrijgegeven.

“Het zal gebeuren; er is een datum,” verklaarde Netanyahu, eraan toevoegend dat hij een “gedetailleerd rapport” had ontvangen over de onderhandelingen op hoog niveau over gijzelaars versus staakt-het-vuren die maandag in Caïro eindigden.

Matthew Miller, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei donderdag tegen verslaggevers: “Voor zover ik weet, zijn we niet op de hoogte gebracht van die datum.”

De Israëlische regering heeft herhaaldelijk benadrukt dat Israël vragen om niet in Rafah te opereren neerkomt op vragen om de oorlog te verliezen. Veel van de 133 gijzelaars die na 184 dagen nog steeds door Hamas worden vastgehouden, bevinden zich vermoedelijk in Rafah. Twee gegijzelden werden vorige maand uit de stad gered tijdens een gedurfde militaire operatie door speciale eenheden.

Volgens Israëlische schattingen zijn de laatste vier Hamasbataljons met ongeveer 3.000 strijders geconcentreerd in Rafah. Netanyahu heeft verklaard dat alle bataljons verslagen moeten worden om te voorkomen dat de terreurorganisatie zich hergroepeert en zich opnieuw vestigt om Israël opnieuw te bedreigen.

Zie: Netanyahu: Tegenstanders van Rafah-operatie vertellen Israël dat het de oorlog zal verliezen

Volgens een opiniepeiling die vorige week werd gepubliceerd, is ongeveer 64% van de Israëli’s voorstander van uitbreiding van de militaire operaties tegen Hamas tot Rafah, zelfs als dit een conflict met de Verenigde Staten betekent, die tegen een dergelijke stap zijn.

De regering Biden dringt er bij Israël op aan om af te zien van een grootschalig grondoffensief, omdat dit zou kunnen leiden tot een humanitaire “catastrofe” in Gaza. In plaats daarvan is het Witte Huis voorstander van een beperkte operatie gericht op belangrijke Hamas-doelen en het beveiligen van de grens met Egypte.

De regering probeert alternatieve plannen te verkennen tijdens een bezoek van een Israëlische delegatie op hoog niveau aan Washington, hoewel er nog geen datum is vastgesteld.

“We hadden gehoopt dit deze week te kunnen doen, maar ik weet het niet zeker”, vertelde Witte Huis-adviseur John Kirby maandag aan verslaggevers. “Ik verwacht niet dat het deze week zal gebeuren.” Hij beweerde dat Israël vóór de uitgestelde vergadering in Washington had toegezegd geen operatie in Rafah uit te voeren.

De vergadering was oorspronkelijk gepland voor eind vorige maand, maar werd door Netanyahu op het laatste moment geannuleerd nadat de VS er niet in slaagden om op 25 maart een veto uit te spreken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de eis voor een staakt-het-vuren loskoppelde van de vrijlating van gijzelaars die door Hamas werden vastgehouden.

Vorige week hielden minister van Strategische Zaken Ron Dermer en het hoofd van Israëls Nationale Veiligheidsraad, Tzachi Hanegbi, een virtuele bespreking over de Rafah-operatie met de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan en andere Amerikaanse functionarissen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox