Netanyahu beledigt anti-regeringsdemonstranten

Protestleiders zijn van plan Netanyahu lastig te vallen tijdens zijn bezoek aan de VS, dat naar verwachting ook een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in New York zal omvatten.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
Premier Benjamin Netanyahu reist naar de Verenigde Staten waar hij een ontmoeting heeft met president Joe Biden in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, 17 september 2023. Foto: Avi Ohayon/GPO.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondagavond scherpe kritiek geuit op demonstranten tegen de hervorming van het gerechtelijk apparaat, door te zeggen dat ze een bondgenootschap aangaan met de PLO en Iran om de Joodse staat te schaden.

“De demonstranten hebben van het blokkeren van wegen een normale gebeurtenis gemaakt, het weigeren [van militaire dienst – red.] is normaal en ze belasteren Israël ten overstaan van de wereld,” zei Netanyahu voordat hij naar de Verenigde Staten vertrok.

“Ik was oppositieleider en ik heb Israël niet belasterd tegenover de wereld,” voegde hij eraan toe.

De opmerkingen komen tegen de achtergrond van de controversiële hoorzitting van het Hooggerechtshof van vorige week over moties om een amendement op de Basiswet, dat op 24 juli door de Knesset werd aangenomen, te verwerpen. De wet verbiedt rechters om beslissingen van het kabinet, ministers en “andere gekozen functionarissen zoals bepaald in de wet” te rechtvaardigen op grond van “redelijkheid”.

Protestleiders zijn van plan om Netanyahu tijdens zijn zevendaagse bezoek aan de VS lastig te vallen en projecteerden vorige week een boodschap op het VN-gebouw in New York City met de tekst: “Geloof misdaadminister Netanyahu niet. Bescherm de Israëlische democratie”.

“De slogan die op de muur van het VN-gebouw is geprojecteerd, is slechts een klein voorproefje van wat Netanyahu te wachten staat tijdens zijn bezoek aan New York City,” zeiden de demonstranten in een verklaring. “We zullen hem opwachten om hem te begroeten. In de lucht, op het land en op zee. De hele wereld zal weten dat Netanyahu een leugenaar is. We zullen niet toestaan dat hij Israël te schande maakt en wereldleiders misleidt met zijn toespraken.”

Netanyahu zal de Amerikaanse president Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol ontmoeten in de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

“Vandaag ziet de wereld – en ik zal dit zeker benadrukken – dat Iran al zijn verplichtingen schendt, dat het schaamteloos liegt en dat het van plan is om zowel kernwapens te ontwikkelen als zijn agressie in de regio voort te zetten,” zei Netanyahu zondagavond.

Vorige week ondertekende de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een opheffing van sancties waardoor internationale banken $6 miljard aan Iraanse fondsen konden vrijgeven.

In een opkomende overeenkomst heeft de regering Biden er ook mee ingestemd om vijf Iraanse onderdanen die in de Verenigde Staten worden vastgehouden vrij te laten in ruil voor vijf Amerikaanse gevangenen die in Iran worden vastgehouden.

Netanyahu had eerder kritiek geuit op de toekomstige Amerikaans-Iraanse overeenkomst en zei: “Overeenkomsten die de nucleaire infrastructuur van Iran niet ontmantelen, stoppen het nucleaire programma van Iran niet en voorzien het land alleen van fondsen die naar terroristische elementen gaan die door Iran worden gesponsord.”

De premier begint zijn Amerikaanse reis in San Francisco, waar hij “de huidige leider van de meest dramatische ontwikkeling in het nieuwe tijdperk en misschien wel ooit, Elon Musk” zal ontmoeten, zei Netanyahu voordat hij zondag vertrok.

“Ik zal met hem praten over kunstmatige intelligentie en hem aanmoedigen om de komende jaren in Israël te investeren. Voor een groot deel baant hij de weg die het gezicht van de mensheid en ook het gezicht van de staat Israël zal veranderen,” zei Netanyahu. “Israël moet een leider zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Net zoals we het een leider hebben gemaakt in cyberspace, zullen we hetzelfde doen op dit gebied.”

Netanyahu’s delegatie zal naar verwachting bestaan uit minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, nationaal veiligheidsadviseur, Tzachi Hanegbi, minister van Strategische Zaken, Ron Dermer, minister van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken, Moshe Arbel, minister van Milieubescherming, Idit Silman, en de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Michael Herzog.

De Israëlische premier zal vrijdag de Algemene Vergadering van de VN toespreken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox