Na Hitler-vergelijking: Likud eist strafrechtelijke aanklacht tegen Ehud Barak

In een video wordt Netanyahu vergeleken met de Servische dictator Slobodan Milošević.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: justitiële hervormingen
Voormalig premier van Israël Ehud Barak bij een protest tegen de geplande hervorming van de rechterlijke macht door de Israëlische regering in Tel Aviv, 25 februari 2023. Foto: Avshalom Sassoni / Flash90

De regerende Likud-partij van Israël heeft maandag kritiek geuit op voormalig premier Ehud Barak voor het plaatsen van een video op sociale media waarin hij premier Benjamin Netanyahu vergelijkt met nazileider Adolf Hitler.

“Absoluut kijken! Is Netanyahu mentaal ongeschikt om een land te regeren? Ichak Adizes, een vooraanstaand internationaal adviseur op het gebied van leiderschapskwesties, heeft een schokkende mening!” schreef Barak in een bericht dat werd gedeeld op X (voorheen Twitter) en Facebook.

De video van Adizes vergeleek Netanyahu ook met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en de Servische dictator Slobodan Milošević, die in de jaren 90 de “Slager van de Balkan” werd genoemd.

“Ehud Barak, partner van de pedofiel Epstein, is eindelijk ontspoord,” zei de Likud-partij, verwijzend naar een foto uit 2016 van Barak die de New Yorkse flat van de overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein binnengaat.

Na te hebben gezegd dat hij protesten tegen de regering zal leiden totdat ‘lijken in de Yarkon [rivier in Tel Aviv] drijven’ en hij wordt teruggeroepen om de teugels van de macht over te nemen, blijft Barak oproepen tot de moord op een zittende Israëlische premier en hem vergelijken met Hitler,” vervolgde de partij. “Na tientallen aanklachten tegen ophitsers zoals hij, waar zijn de wetshandhavingsinstanties die hem dagvaarden voor onderzoek?”

Eind vorige maand schreef de Israëlische minister van Transport Miri Regev een brief aan procureur-generaal Gali Baharav-Miara waarin ze opriep om Barak te onderzoeken omdat hij zou hebben aangezet tot een staatsgreep.

Regev haalde een videoclip aan die circuleert op sociale media die “zonder twijfel aantoont dat voormalige functionarissen een plan beraamden voor een staatsgreep en burgerlijke ongehoorzaamheid met gedetailleerde en zorgvuldige planning vanaf maart 2020.”

Minister van Openbare Diplomatie Galit Distel-Atbaryan beschreef wat zij het plan van Barak noemde om de regering omver te werpen in een post van 21 juli in X, en beschreef een interview met Barak in 2020 met Forum 555, een groep gepensioneerde piloten en navigators van de Israëlische luchtmacht.

Het plan, zei ze, omvatte het ophitsen van burgers, het verkeerd voorstellen van een bedreiging voor de democratie en het financieren van protesten, inclusief de aankoop van vlaggen.

Op de vraag of het “succes van 1999”, toen hij tot premier werd gekozen, herhaald zou kunnen worden, zei Barak: “Een vriend van mij, een historicus, vertelde me eens: ‘Ehud, ze zullen je roepen als er lijken in de Yarkon rivier drijven.

“Ik wil het benadrukken: Het zijn niet de lichamen van Palestijnen uit de gebieden die illegaal [in Israël] zijn die zullen drijven, en niet die van Israëlische Arabieren. De drijvende lichamen zullen van Joden zijn die door Joden werden gedood,” legde Barak uit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox