Multireligieuze oefening voor inzet hulpdiensten bij grootschalig ongeval

De oefening brengt islamitische, christelijke en Joodse vrijwilligers van de hulpdiensten samen om broederschap en professionalisme te demonstreren.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: hulpdiensten, samenwerking
Islamitische, Joodse en christelijke paramedici werken samen om levens te redden in Israël. Foto: United Hatzalah

De Israëlische hulporganisatie United Hatzalah heeft woensdagavond in het Ofer Park in Ramla een oefening gehouden voor het geval zich een massaslachtoffer zou voordoen waarbij een groot aantal gewonden zou vallen. Het doel van de oefening was vrijwilligers uit het kustgebied op te leiden en hen de gelegenheid te geven de chaos van een dergelijk incident te ervaren en uit de eerste hand ervaring op te doen met het omgaan met dergelijke scenario’s. De oefening werd uitgevoerd in een samenwerking tussen de organisatie, de IDF Homefront Command  en de gemeente.

De oefening simuleerde een busongeluk veroorzaakt door een instortende brug. Zoek- en reddingseenheden van het IDF Homefront Command haalden gesimuleerde lichamen uit het puin van de instorting en brachten ze naar de medische staf van United Hatzalah voor “behandeling”. Verder namen leerlingen van plaatselijke scholen en leden van de Ramla-gemeenschap deel aan de oefening als personen met gesimuleerde verwondingen in en op de bus.

Vrijwilligers uit alle delen van de Israëlische samenleving namen deel aan de oefening: islamitische, christelijke en Joodse vrijwilligers, mannen en vrouwen, religieuzen en niet-religieuzen.

Dov Maisel, Vicepresident of Operations bij United Hatzalah, lichtte de achtergrond van de oefening toe: “Na de massaslachtoffers van vorig jaar in Meron en Givat Ze’ev, besloten we alle vrijwilligers in het land te trainen in de juiste protocollen voor incidenten met meerdere slachtoffers (MCI) en hen de instrumenten te geven die ze nodig hebben om op de juiste manier te reageren op een massaongeval. In deze oefening, onze zevende in de afgelopen 12 maanden, konden wij deze ervaring en opleiding aanbieden aan vrijwilligers in een nieuwe regio. We hopen dat ze wat ze vanavond hebben geleerd nooit in de praktijk hoeven te brengen, maar zoals we afgelopen september bij het ongeval met Road 89 hebben gezien, kunnen scenario’s als deze helaas gebeuren.”

In tegenstelling tot de “apartheid”-leugens behandelt het medisch personeel in Israël alle mensen gelijk, ongeacht hun godsdienst of etniciteit. (Foto: United Hatzalah)

De vrijwillige paramedicus Belal Alsalfiti van United Hatzalah, een moslim, was een van de vijftien vrijwilligers die deelnamen aan de oefening van de afdeling Oost-Jeruzalem van de organisatie:

“Het bijzondere van oefeningen als deze is dat we hier iets leren dat zeer zeldzaam is op het gebied van de pre-hospitale spoedeisende geneeskunde. We leren hoe we moeten omgaan met massaongevallen, zodat als er een gebeurt, God verhoede, we weten wat we moeten doen. Een van de dingen die mij inspireert over United Hatzalah is dat zij nooit vragen wie iemand is of waar hij vandaan komt wanneer hij aanbiedt te helpen. Wij allen, moslim, christen en Joodse eerstehulpverleners, werken samen om mensen te helpen. Wij bieden allen onze diensten gratis aan, zodat iedereen de hulp kan krijgen die hij nodig heeft zonder zich zorgen te maken over de kosten.

Dit was ook het geval vanavond tijdens de oefening. Ik behandelde gesimuleerde patiënten samen met mijn Joodse en christelijke collega’s, we werkten samen, net zoals we dat regelmatig doen in het veld. Deze oefeningen leren ons niet alleen belangrijke levensreddende vaardigheden, maar helpen ook de broederschap te versterken tussen hulpverleners uit verschillende regio’s en met verschillende geloofsovertuigingen. Deze broederschap en de onbaatzuchtigheid van mijn medevrijwilligers, die alles opgeven om levens te redden, zijn twee van de kwaliteiten die mij ertoe brachten mij aan te sluiten bij United Hatzalah. Ik beschouw ze als een tweede familie. Het maakt niet uit of je Joods of moslim bent, we werken allemaal samen om levens te redden, en dat is wat er echt toe doet.”

Meer dan 100 leden van de hulpdiensten van de organisatie namen deel aan de oefening, waaronder 17 ambulanceteams en eerstehulpverleners op “ambulancemotoren” en degenen die met hun eigen voertuigen arriveerden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox