Mossad-chef: 27 Iraanse moordcomplotten tegen Joden en Israëli’s verijdeld

David Barnea deelde een video die volgens hem bewijst dat de opperste leider van Teheran direct betrokken is bij pogingen om Joden te vermoorden.

Door | | Onderwerpen: Iran
Foto: Yossi Zeliger/TPS.

De Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft, in samenwerking met haar internationale bondgenoten, tot nu toe in 2023 27 complotten van Iran verijdeld om Israëliërs en Joden buiten de grenzen van de Joodse staat te vermoorden, maakte directeur David Barnea van de inlichtingendienst zondag bekend.

Sprekend op de 22e Wereldtop over Terrorismebestrijding van het Internationaal Instituut voor Terrorismebestrijding (ICT) aan de Reichman Universiteit in Herzliya, sprak Barnea van een “aanzienlijke toename van pogingen tot aanslagen op Joden en Israëli’s wereldwijd” door wat hij de “terroristische Republiek Iran” noemde.

“De plannen die door deze [terroristische] teams werden nagestreefd, werden georkestreerd, geregisseerd en geleid door Iran,” verklaarde hij, waarbij hij opmerkte dat de pogingen tot aanslagen plaatsvonden “over de hele wereld”, waaronder “in Europa, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika”.

Twee weken geleden waarschuwde de Nationale Veiligheidsraad van Israël zijn burgers om waakzaam te zijn tijdens de komende Joodse feestdagen. De bijgewerkte reiswaarschuwing benadrukte een verhoogd risico van Iraans terrorisme in naburige en verre landen zoals Georgië, Azerbeidzjan en Turkije, evenals landen in Afrika en Latijns-Amerika.

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Galant beschuldigden de Islamitische Republiek ook van het orkestreren van de recente golf van Palestijns terrorisme waarbij vorige maand in 72 uur tijd drie Israëli’s werden gedood en één ernstig gewond raakte.

Als onderdeel van zijn opmerkingen op zondag, toonde Barnea een video die volgens hem onomstotelijk bewijst dat de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei direct betrokken is bij moordcomplotten tegen Joden over de hele wereld. “Het Iraanse regime is niet langer in een positie om zijn betrokkenheid te ontkennen en, nog belangrijker, het heeft geen immuniteit,” verklaarde de Mossad chef.

“Elk kwaad dat een Israëliër of Jood op welke manier dan ook wordt aangedaan, zal een reactie uitlokken tegen de Iraniërs die de terroristen hebben gestuurd en tegen de beleidsmakers die de terreureenheden hebben gemachtigd om de aanvallen uit te voeren, van onder tot boven,” waarschuwde Barnea, die zwoer de prijs te zullen eisen “diep in Iran, in het hart van Teheran”.

Israëls topspion sprak ook over “de bekende Iraanse ambities op het gebied van kernwapens” en riep de internationale gemeenschap op om “zeer alert te zijn en onvermoeibare vastberadenheid te tonen om deze ambities te dwarsbomen”.

“De huidige dialoog tussen Iran en het Westen weerspiegelt niet de oprechte bereidheid van Iran om zijn nucleaire programma aan banden te leggen. Het is eerder een cynische poging van Iran om fondsen vrij te krijgen die bevroren zijn onder internationale sancties, terwijl het doorgaat met het ontwikkelen en uitbreiden van zijn nucleaire capaciteiten,” zei hij.

Barnea vervolgde: “We weten hoe de Iraniërs te werk gaan en van plan zijn om vooruitgang te boeken in het nucleaire programma. Dit wordt onderzocht en zal in de toekomst worden onderzocht. Ik ga natuurlijk geen methodes onthullen, maar we gaan zeker niet werkeloos toezien.”

Als onderdeel van de toenadering van Iran tot Rusland, heeft Teheran geprobeerd om Moskou korte- en langeafstandsraketten te verkopen, naast de onbemande vliegtuigen (UAV’s) die het leverde voor de invasie in Oekraïne. Die deal werd “verijdeld”, legde hij uit.

“Ze zijn van plan om andere wapens te verkopen, die ook verijdeld zullen worden. We vrezen dat de Russen in ruil daarvoor geavanceerde wapens aan de Iraniërs zullen leveren, die ons welzijn en misschien zelfs ons bestaan hier in gevaar zullen brengen,” vervolgde de Mossad-chef.

“Aan de vooravond van de Hoge Feestdagen in de Joodse maand Tishrei kijken we bezorgd toe hoe de wereldwijde terreur zijn kwade kop weer opsteekt. We zullen een breed scala aan methoden en misleidingen blijven gebruiken om de staat Israël en zijn burgers te verdedigen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox