Moslims waarschuwen Netanyahu tegen Joods gebed op Tempelberg

Zij die meer geven om wat God heeft gezegd dan de nukkige dreigementen van de moslims, roepen op tot de terugkeer van de Joodse soevereiniteit op de Tempelberg.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Tempelberg
De door moslims bezette Tempelberg in Jeruzalem, gezien vanaf de Olijfberg. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Een van de dingen die liberalen in Israël en daarbuiten vrezen dat de nieuwe religieus-rechtse regering van Benjamin Netanyahu de Tempelberg zal openstellen voor Joods gebed.

Inspelend op die angst heeft de islamitische wetgever Mansour Abbas dit weekend een waarschuwing afgegeven: Joden laten bidden op de heilige plaats van het Jodendom zal leiden tot een “escalatie”.

Moslims beweren tegenwoordig dat de Tempelberg in Jeruzalem de derde heiligste plaats van de islam is, hoewel dat niet altijd het geval was. Een aantal beginnen te erkennen dat de plaats weinig of niets betekent voor de islam. Toch gelooft de meerderheid de leugen, en als belangrijkste islamitische heilige plaats kunnen zij het gebruik ervan door andere godsdiensten niet aanvaarden.

Dit verbod op alle andere dan islamitische religieuze uitingen op de Tempelberg is wat Israël “de status quo” noemt, een door moslims opgelegde stand van zaken die de Joodse staat en het Westen niet durven te schenden uit angst voor een uitbraak van moslimgeweld.

“Laten we niet naïef zijn. Als je het hebt over het meest gevoelige onderwerp, namelijk de heilige plaatsen… stopt het verstand van mensen en nemen religieuze gevoelens het over. We hebben gezien hoeveel ronden van escalatie [van geweld] werden aangewakkerd door provocaties bij de Al-Aqsa Moskee,” vertelde Abbas aan Israëls Channel 12 News.

Wanneer Abbas “provocaties” zegt, heeft hij het over Joden die het lef hebben om niet alleen de Tempelberg te bezoeken, maar zelfs te buigen en tot God te bidden. Dat doen ze op een plaats die in de Bijbel wordt beschreven als de plaats waar God verkoos Zijn naam te plaatsen en vanwaar Hij van het Joodse volk eiste dat het Hem zou aanbidden.

Voor speelt de volgende vraag een grote rol: wie vrezen zij meer: God, of de Arabische moslimwereld?

Degenen die meer geven om wat God heeft gezegd dan om de nukkige dreigementen van de moslims, roepen steeds vaker op tot een terugkeer van volledige Joodse soevereiniteit op de Tempelberg. En hun aantal groeit, in de nieuwe regering vertegenwoordigd door de opkomende partij Religieus Zionisme en haar felle medeleider Itamar Ben-Gvir.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox