Met de tram door Tel Aviv

De tram rijdt sinds vrijdag in Tel Aviv. Het was duidelijk dat ik niet lang zou wachten om hem uit te proberen. En jij kunt ook meereizen.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: Tel Aviv
Het "Salame" Station in Jaffa. Foto: Dov Eilion.

De tram van Tel Aviv, of preciezer gezegd, de Gush Dan tram, is delijk gaan rijden. We hebben lang op dit moment gewacht. Zoals we al gewend waren van de tram in Jeruzalem, waren er altijd vertragingen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de tram in 2021 zou gaan rijden. Maar dat maakte niet uit. Nu is de zogenaamde “Rode Lijn” in gebruik om dagelijks tot 250.000 passagiers te vervoeren. Of dit de acute verkeersproblemen van Tel Aviv zal oplossen, zal waarschijnlijk pas over een paar jaar duidelijk worden, wanneer de andere lijnen in aanbouw, de groene en de paarse lijn, in gebruik zullen worden genomen. We hebben geduld nodig, “savlanut” in het Hebreeuws, een van de eerste woorden die ik leerde in de Hebreeuwse les.

In Jeruzalem doen we het al precies 12 jaar met één lijn, ook wel de “Rode Lijn” genoemd. Sindsdien wordt er overal in de stad gegraven en gebouwd. Over een paar weken wordt de “Rode Lijn” met een paar kilometer verlengd, maar op de andere lijnen moeten we nog wachten. Ik vond het interessant dat de tram in Tel Aviv bijna precies 12 jaar na de tram in Jeruzalem begon te rijden, op 18 augustus 2023. In Jeruzalem begon de eerste tram te rijden op 19 augustus 2011.

De eerste rit met de tram was toen een geweldige ervaring, het begin van een nieuw tijdperk. Jeruzalem veranderde erdoor, de tram werd een van de bezienswaardigheden van de stad.

Het was dus duidelijk dat ik niet lang zou wachten om voor het eerst in de nieuwe tram van Tel Aviv te rijden, precies 12 jaar minder dan een dag na die rit in Jeruzalem. Maar in mijn eentje zou dat veel te saai zijn, nietwaar? Dus nu nodig ik je uit om samen met mij een tramrit door Tel Aviv te maken. We beginnen onze reis op het station “Shaul”, genoemd naar koning Shaul, en gaan dan naar Jaffa, naar het station “Salame”. Na een korte wandeling keren we terug naar het station “Allenby”.

Het station “Shaul”. Foto: Dov Eilon

Ik zal je niet meer foto’s laten zien om je opwinding niet te bederven. Als je er klaar voor bent, beginnen we onze reis nu in Tel Aviv. Ik heb met opzet delen van de reis in real time gefilmd, zodat je een indruk krijgt van hoe het is om met de tram te reizen. Als de rit te lang voor je is, kun je gewoon “vooruitspoelen”. En daar gaan we, veel plezier:

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent als ik. Ik was erg onder de indruk van de ondergrondse stations. Ik had het gevoel dat ik in een metropool in het buitenland was. Ik hoop dat de stations er over een paar jaar nog steeds zo goed uitzien.

De andere geplande lijnen zouden in 2028 in gebruik moeten worden genomen, maar ik denk dat we daar misschien al twee jaar aan kunnen toevoegen. Maar zoals ze zeggen: “Beter laat dan nooit!” Met de tram rijden in Tel Aviv is een geweldige ervaring. Opeens is het gemakkelijk om even snel naar Jaffa te gaan.

Ik heb de politiek en al onze problemen vandaag eens genegeerd. In de hoop op meer positief nieuws uit Israël wens ik jullie nu een prettige maandag, Take care!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox