Meer gevechtsvliegtuigen arriveren in Israël: voorbereidingen tegen Iran in stroomversnelling

“Nieuwe vliegtuigen versterken Israëls afschrikmiddel tegen de Islamitische Republiek”, zegt voormalig IAF Majoor-generaal Eitan Ben-Eliyahu.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran
Drie F-35i "Adir" vliegtuigen van de IDF bij hun aankomst op de Israëlische luchtmachtbasis Nevatim, op zondag 13 november 2022. De vliegtuigen versterken Israëls luchtverdedigingscapaciteit tegen vijanden als Iran. Foto: IDF

De uitbreiding van Israëls luchtvloot vergroot de afschrikkingskracht tegen Iran en zijn nucleaire programma, vertelde een voormalige Israëlische luchtmachtcommandant aan JNS.

Afgelopen zondag ontving Israël drie extra F-35 stealth-jets van hun Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. Het vliegtuig geeft de Israëlische luchtmacht een aantal belangrijke mogelijkheden, van het omzeilen van radardetectie tot het dragen van geavanceerde munitie. Het vermogen van de jet om informatie te verzamelen, te ontvangen en te verspreiden via snelle datanetwerken wordt ook door de Israëlische luchtmacht (IAF) als cruciaal beschouwd, aldus de inmiddels gepensioneerde generaal-majoor Eitan Ben-Eliyahu.

Ondanks de snelle vooruitgang die Iran heeft geboekt bij het verkrijgen van splijtbaar materiaal en het bouwen van geavanceerde centrifuges, is het land naar schatting nog 18 maanden tot twee jaar verwijderd van de bouw van een kernwapen, zei hij.

De stafchef van het Israëlische leger, luitenant-generaal Aviv Kochavi, heeft dinsdag gezegd dat het Israëlische leger zijn voorbereidingen voor een aanval op Iran versnelt. Een besluit over een eventuele aanval op Iran zal echter niet zo snel worden genomen, zei Ben-Eliyahu.

Ter gelegenheid van het bezoek van het hoofd van het Amerikaanse Central Command, generaal Michael Kurilla, aan Israël deze week, zei Kochavi dat Israël en de Verenigde Staten “op alle fronten samenwerken om inlichtingen te verzamelen, bedreigingen te neutraliseren en zich voor te bereiden op verschillende scenario’s op een of meer gebieden”.

Hij zei dat de twee landen “in versneld tempo gezamenlijke militaire capaciteiten trainen en ontwikkelen met het oog op de zich ontwikkelende bedreigingen in het Midden-Oosten, met name tegen het Iraanse regime”.

Ben-Eliyahu vertelde JNS dat Israël toch enige tijd zal vasthouden aan een diplomatieke oplossing voor Iran.

Wat de capaciteiten van de IAF betreft, benadrukte Ben-Eliyahu dat Israëls F-16’s van de vierde generatie en F-15’s een belangrijke rol blijven spelen.

De afgelopen jaren heeft de IAF haar F-16’s, waaronder de oudere F-16 C/D “Barak” en de nieuwere F-16 “Sufa”, opgewaardeerd met nieuwe munitiecapaciteiten en andere belangrijke systemen.

Deze oudere vliegtuigen kunnen hoogtes en afstanden bereiken en ladingen vervoeren die de F-35 evenaren en in sommige gevallen overtreffen, aldus Ben-Eliyahu.

Bovendien wees de voormalige IAF-commandant op de mogelijkheid van samenwerking tussen nieuwere en oudere gevechtsvliegtuigen: “Nadat de ‘Adir’ [de aanduiding van de IAF voor de F-35] een pad heeft vrijgemaakt, kunnen de oudere vliegtuigen erachteraan komen en het vijandelijke luchtruim binnendringen.

Iran lijkt op zijn beurt door te gaan met zijn nucleaire programma.

Volgens een maandag gepubliceerd rapport van het in Washington gevestigde Institute for Science and International Security bouwt Iran een nieuw tunnelcomplex onder zijn uraniumverrijkingsfabriek in Natanz. Het complex zal een grote assemblagefabriek voor geavanceerde centrifuges huisvesten en kan ook dienen als uraniumverrijkingsfaciliteit, aldus het rapport.

“Uit commerciële satellietbeelden van september en oktober 2022 blijkt dat Iran de verwachte tweede westelijke tunnelingang heeft voltooid, waarmee het totaal op vier tunnelingangen komt,” aldus het rapport.

In september meldde persbureau Reuters dat Irans voorraad tot 60% verrijkt uranium was gegroeid tot 55,5 kilogram – indien verrijkt tot 90%, zou het genoeg kunnen zijn om een kernbom te bouwen. De informatie was gebaseerd op een rapport van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie van de Verenigde Naties.

“Iran kan nu 25 kilogram [uranium] op 90 % produceren als het dat wil,” aldus het rapport, waarin een hoge diplomaat wordt geciteerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox