
Nu de wereldpers en verschillende vooraanstaande figuren consequent beweren dat het dodental in de Israëlische campagne tegen Hamas in Gaza sinds 7 oktober 2023 meer dan 50.000 bedraagt, is het belangrijk om even de tijd te nemen om dit cijfer te analyseren.
De meeste mensen geven niet graag toe dat ze cijfers citeren die rechtstreeks zijn gepubliceerd door Hamas, de genocidale terroristische organisatie die het bloedbad van 7 oktober 2023 heeft gepland, geleid en uitgevoerd; de meest geciteerde bron is het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (UN OCHA).
Volgens de update van 25 maart 2025 van UN OCHA zijn er sinds het begin van de oorlog 50.144 mensen gedood en nog eens 113.704 gewond geraakt in Gaza.
Wat de meeste mensen niet herkennen is dat de bron van de informatie van UN OCHA, zoals aangegeven door het ster symbool op de update, “MoH Gaza” is – het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid van Gaza. Ook neemt niemand de moeite om te kijken naar de disclaimer op de website van UN OCHA:
“Cijfers, die nog moeten worden geverifieerd door de Verenigde Naties, worden toegeschreven aan hun bron. De cijfers over het aantal slachtoffers zijn verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid en de Israëlische autoriteiten. De uitsplitsingen van doden die nu worden genoemd zijn die welke volledig zijn geïdentificeerd door het ministerie van Volksgezondheid in Gaza per 22 maart 2025, van het hogere aantal slachtoffers dat door hen is gemeld.”
Met andere woorden: Iedereen die het cijfer van OCHA citeert, citeert in feite de propagandastatistieken van Hamas.
De gegevens analyseren
Een nauwkeurige blik op de gegevens van Hamas en de Verenigde Naties laat duidelijk zien hoeveel moeite er is gestoken in het creëren van een dergelijk verhaal.
Vanaf het begin van de oorlog was een van de duidelijke thema’s van de Hamas- en VN-statistieken bijvoorbeeld de “70%-regel”, d.w.z. dat vrouwen en kinderen ongeveer 70% van alle slachtoffers maakten.
Op 8 december 2023 meldde UN OCHA bijvoorbeeld een totaal van 17.487 slachtoffers, waarvan 5.153 vrouwen en 7.729 kinderen, samen goed voor 70% van de slachtoffers.
Tweeënhalve week later, op 27 december 2023, meldde UN OCHA dat het totale aantal slachtoffers was gestegen tot 21.110, maar dat het aantal omgekomen vrouwen en kinderen niet was veranderd. Het is ongelooflijk dat het totale aantal dodelijke slachtoffers is gestegen en het aantal vrouwen en kinderen dat gedood zou zijn constant is gebleven, terwijl het percentage gedode vrouwen en kinderen ook op 70% is gebleven.
De cijfers kloppen niet
Nadat het besluit was genomen om de propaganda van Hamas klakkeloos over te nemen en te “UN-washen”, rapporteerde UN OCHA zelfs flagrante leugens verspreid door Hamas.
Op 29 maart 2024 bijvoorbeeld, meldde UN OCHA een totaal van 32.623 Palestijnse slachtoffers, waarvan minstens 9.000 vrouwen en 13.000 kinderen.
Een week later, op 5 april 2024, meldde UN OCHA dat het dodental was gestegen tot een totaal van 33.091, waarvan meer dan 9.500 vrouwen (een toename van 500 dode vrouwen) en ongeveer 14.500 kinderen (een toename van ongeveer 1.500 dode kinderen).
Met andere woorden, van het totaal van 468 extra doden van 29 maart tot 5 april waren er onverklaarbaar minstens 2.000 (!) vrouwen en kinderen.
Zie ook: Hamas vervalst slachtoffercijfers: “De cijfers zijn niet echt”.
Hamas brengt OCHA in verlegenheid
Op 6 mei 2024 bevatte het rapport van UN-OCHA zijn gebruikelijke infographic die liet zien dat er 34.735 gerapporteerde Palestijnse slachtoffers waren sinds het begin van de oorlog, waarvan meer dan 9.500 (27,3%) vrouwen waren en meer dan 14.500 (41,7%) kinderen.
Hoewel de statistieken van UN-OCHA nooit een spoor van feilbaarheid vertoonden, liet UN-OCHA op 8 mei 2024 plotseling een bom vallen. In zijn nieuwe rapport verduidelijkte UN-OCHA plotseling dat slechts 24.686 van het totale aantal vermeende slachtoffers waren geïdentificeerd. Het aantal vermoorde vrouwen daalde plotseling van meer dan 9.000 op 6 mei naar 4.959 op 8 mei. Het aantal gedode kinderen daalde ook drastisch van meer dan 14.500 op 6 mei naar 7.797 op 8 mei.
Schandalig genoeg bleef het “flash report” van UN OCHA van 8 mei het hogere, niet geverifieerde dodental aanhalen zonder ook maar enige verduidelijking te geven over de werkelijk vastgestelde doden.
Terwijl UN OCHA eerder vasthield aan de hierboven genoemde 70%-regel – suggererend dat Israël onevenredig veel Palestijnse vrouwen en kinderen viseerde – toonden de nieuwe statistieken een compleet andere realiteit, waarin het percentage gedode vrouwen en kinderen, hoewel nog steeds hoog in vergelijking met eerdere conflicten met terroristen in Gaza, aanzienlijk was gedaald.
Waarom heeft OCHA de statistieken dan bijgewerkt?
Sommigen hebben misschien beweerd dat de bijgewerkte statistieken een weerspiegeling waren van een echte, gezamenlijke inspanning van de Verenigde Naties om onafhankelijke, uitgebreide en geverifieerde slachtoffercijfers te produceren. Dit was echter niet het geval. In feite was de update aanzienlijk vertraagd en volgde op een aankondiging van Hamas op 29 maart 2024, waarin de terroristen toegaven dat ze “onvolledige gegevens” hadden over meer dan 11.000 mensen waarvan ze eerder beweerden dat ze waren gedood. Vrouwen en kinderen maakten bijna alle gevallen uit waarvoor de terroristen “onvolledige gegevens” hadden.
Waar zijn alle mensen die zogenaamd begraven liggen onder het puin in Gaza?
Vanaf het begin van de oorlog tot februari 2025 bevatten de statistieken van UN-OCHA over dodelijke slachtoffers in Gaza consequent een extra voorbehoud.
Naast het bevestigde en onbevestigde dodental van Hamas, voegden VN-OCHA rapporten toe dat er nog een onbekend aantal inwoners van Gaza “als vermist onder het puin” werd opgegeven. Dit aantal nam geleidelijk toe en volgens het UN OCHA rapport van 4 februari 2025 waren er meer dan 10.000 mensen in deze categorie.
Nog voor het staakt-het-vuren in werking trad, moet UN OCHA zich gerealiseerd hebben dat dit cijfer problematisch was en het verdween plotseling uit de updates. Slechts een week later, op 11 februari 2025, werd de aanvullende statistiek plotseling voor het eerst weggelaten uit het rapport van UN OCHA.
Enkele andere tekortkomingen in de cijfers
Naast de andere moeilijkheden vertoonden de door UN OCHA gecorrigeerde Hamas-statistieken nog een aantal andere fundamentele gebreken.
Een van die tekortkomingen is het feit dat de statistieken geen onderscheid maken tussen terroristen/strijders en burgers. Alle doden werden slechts gecategoriseerd, ongetwijfeld door de Verenigde Naties, als “mannen”, “vrouwen”, “kinderen” en “ouderen”. Het is niet duidelijk uit de statistieken op welke leeftijd Hamas/UN OCHA mensen categoriseerde als “kinderen” of “ouderen”.
Een ander probleem is dat de VN-statistieken alle “gerapporteerde slachtoffers” omvatten. Terwijl publicaties van de Israëlische defensiemacht aangaven dat een aanzienlijk percentage van de raketten die door terroristen werden afgevuurd de Gazastrook troffen, maakten de VN-statistieken geen onderscheid naar doodsoorzaak.
Zo meldde de dagelijkse update van UN-OCHA op 18 oktober 2023 dramatisch: “Op de avond van 17 oktober kwamen 471 mensen, waaronder kinderen, medisch personeel en ontheemden, om het leven bij een explosie in het Al Ahli Arab/Baptist Hospital in Gaza City, volgens de laatste informatie van het Ministerie van Gezondheid in Gaza. Dit was het dodelijkste incident in Gaza sinds de escalatie van de vijandelijkheden.”
Een paar dagen later publiceerde Hamas, in antwoord op de scepsis over het dodental, een document van 212 pagina’s met de schijnbaar willekeurige namen, leeftijden en ID-nummers van de doden sinds het begin van de oorlog.
Net als het VN-OCHA verwees Hamas grafisch naar het incident in het Al-Ahli ziekenhuis, inclusief een plotselinge sterke stijging van het dodental op 17 oktober.
De wereld aanvaardt nu dat de aanval op het Al-Ahli ziekenhuis niet het gevolg was van een Israëlische aanval, maar eerder van een misplaatste raket van de Palestijnse Islamitische Jihad. Het dodental bij dit incident was minder dan 100, maar noch Hamas noch het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) gaven dit toe. In feite bleef het dodental van OCHA stijgen zonder ook maar een spoor van vergissing te vertonen.
De cijfers geven niet aan hoeveel Palestijnen werden gedood door Hamas zelf, of het nu ging om pogingen om burgers te verhinderen de oversteek te maken van het noorden naar het zuiden van Gaza, om de inbeslagname van hulpgoederen of gewoon om de gevechten tegen het Israëlische leger.
Sterfgevallen door natuurlijke oorzaken
Het is misschien schokkend voor het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) om toe te geven dat er sinds het begin van de oorlog nog steeds mensen in Gaza sterven aan natuurlijke oorzaken. Aangezien Hamas er blijkbaar geen belang bij heeft om het aantal mensen in Gaza te rapporteren die een natuurlijke dood zijn gestorven, worden hun sterfgevallen volledig genegeerd in de statistieken van UN-OCHA. Zoals het JCFA in een eerdere analyse van sterfgevallen in Gaza opmerkte, sterven er volgens CIA-statistieken naar schatting 15 tot 16 mensen per dag een natuurlijke dood in Gaza. Dienovereenkomstig stierven naar schatting gemiddeld 8.160 mensen door natuurlijke oorzaken in de Gazastrook gedurende de 544 dagen van 7 oktober 2023 tot 2 april 2024.
Conclusie
De lijst van inconsistenties, fouten en flagrante leugens die door UN OCHA worden gepresenteerd zou nog veel meer pagina’s kunnen vullen, maar de bovenstaande voorbeelden geven een eerste indruk van waarom de statistieken van UN OCHA nooit moeten worden geloofd.
De waarheid is dat, hoewel de statistieken van UN OCHA het aureool genieten dat ze worden gepresenteerd als legitieme VN-cijfers, het geen VN-cijfers zijn en dat ook nooit zijn geweest. Ze zijn altijd een herhaling geweest van Hamas-statistieken en moeten ook als zodanig worden behandeld.