Koosjer-revolutie! Rabbijnen zeggen dat Joden nu ‘vlees’ kunnen eten met zuivel

Verschillende vooraanstaande Israëlische rabbijnen verklaren dat synthetisch vlees ‘parve’ is en dus met zuivel kan worden geconsumeerd

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Joodse traditie, voedsel
Voormalig premier Benjamin Netanyahu proeft in december 2020 wat van het kweekvlees van Aleph Farms en noemt het "ongelofelijk goed". Foto: Kobi Gideon / GPO

Israël telt een aantal FoodTech-startups die werken aan de perfectionering van de productie van synthetisch of gekweekt vlees. En zij zouden wel eens een grote stimulans kunnen hebben gekregen door de uitspraak van een aantal prominente rabbijnen dat dergelijk vlees “parve” is, en dus met zuivel kan worden geconsumeerd.

Ongetwijfeld zal de publieke belangstelling voor kweekvlees groeien als het betekent dat vrome Joden eindelijk kunnen genieten van een cheeseburger, om nog maar te zwijgen van het feit dat de prijs van “echt” vlees zo hoog is in de Joodse staat.

Eerder deze maand werd een halachische uitspraak (gezaghebbende uitspraak over de Joodse wet) ondertekend en uitgevaardigd door een aantal prominente rabbijnen, waaronder het hoofd van kasjroet (koosjere zaken) voor Tzohar, een netwerk van meer progressieve orthodoxe rabbijnen die door nieuwe regeringshervormingen onlangs een rol hebben gekregen in de officiële kasjroet certificering in Israël.

Voor meer over Tzohar en zijn nieuwe rol bij het bepalen van de grenzen tussen religie en staat, zie: Wie kan Joods worden in de Staat Israël?

Deze rabbijnen bepaalden dat synthetisch vlees dat in een laboratorium is gekweekt met behulp van “niet-vlees” cellen, niet als “vlees” wordt beschouwd volgens de Joodse wet. Met andere woorden, het kan samen met zuivelproducten gegeten worden.

De rabbijnen merkten op dat aanvankelijk in het laboratorium gekweekt vlees werd geproduceerd door echte vleescellen te dupliceren, en dat een dergelijke uitspraak dus gecompliceerder, zo niet onmogelijk was. Maar tegenwoordig maken meer geavanceerde methoden gebruik van stamcellen die uit onbevruchte, pre-embryo eieren worden gehaald. Deze cellen vormen, volgens de rabbijnen, nog geen levend wezen, en worden daarom niet als “vlees” beschouwd.

Op dezelfde manier worden onbevruchte kippeneieren, zoals die wij in de supermarkt kopen, door het Jodendom als “parve” beschouwd, en als zodanig kun je kaas op die omelet doen.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox