Kanselier zet vraagtekens bij “hoge prijs” van oorlog tegen Hamas

“Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer burgerslachtoffers er vallen, hoe wanhopiger de situatie van de mensen in Gaza wordt,” zei Olaf Scholz.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Duitsland, Gazastrook, Hamas
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in het kantoor van de premier in Jeruzalem op 17 maart 2024. Foto: Kobi Gideon/GPO.

Tijdens zijn tweede bezoek aan de Joodse staat sinds de aanvallen van de terreurgroep op 7 oktober, zette bondskanselier Olaf Scholz vraagtekens bij de “hoge prijs” voor het offensief van de Israëlische defensiemacht tegen Hamas-terroristen in de Gazastrook.

“Met de strijd tegen Hamas-terroristen streeft Israël een legitiem doel na. Nooit meer een 7e oktober,” zei Scholz op een persconferentie met premier Benjamin Netanyahu in zijn ambtswoning in Jeruzalem. “Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer burgerslachtoffers er vallen en hoe wanhopiger de situatie van de mensen in Gaza wordt.”

“Des te meer reden om de vraag te stellen: kan zo’n belangrijk doel zo’n hoge prijs rechtvaardigen of zijn er andere manieren om dit doel te bereiken?” vroeg de Duitse regeringsleider.

“Deze vijf maanden hebben een extreem hoge prijs gekost in termen van mensenlevens en burgerslachtoffers. Velen zouden zeggen veel te hoog,” voegde Scholz eraan toe, erop wijzend dat hij zijn bezorgdheid had geuit tijdens een ontmoeting met Netanyahu op zondag.

Scholz zei dat hij er bij zijn Israëlische collega op had aangedrongen om meer hulp toe te laten in de Gazastrook: “We kunnen niet werkeloos toezien hoe de Palestijnen verhongeren”.

Scholz riep Israël ook op om een Palestijnse staat in Gaza, Judea en Samaria onder leiding van de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas te accepteren. “Terreur kan niet alleen met militaire middelen worden verslagen. We hebben een oplossing voor dit conflict nodig die duurzame en blijvende veiligheid garandeert,” zei hij.

Volgens Palestijnse peilingen is slechts ongeveer 8,5 procent van de Palestijnen voorstander van een regime dat uitsluitend wordt gecontroleerd door de Fatah-partij van Abbas. De overgrote meerderheid van de Palestijnen – 89 procent – is voorstander van de vorming van een regering met Hamas of geleid door Hamas.

Iets meer dan drie op de vier Palestijnen hebben een positief beeld van Hamas na de aanslagen van 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 Israëli’s, voornamelijk burgers, werden afgeslacht en duizenden gewond raakten.

Drieënzestig procent van de Israëlische Joden is tegen de oprichting van een Palestijnse staat en de meesten geloven dat het terrorisme hetzelfde zal blijven of zal toenemen als zo’n staat wordt opgericht, volgens een peiling van 21 februari.

Netanyahu zei zondag tegen Scholz: “We waarderen uw vriendschap en de steun die Duitsland Israël geeft in deze moeilijke tijden. We hadden net een zeer ernstig gesprek, een belangrijk gesprek tussen vrienden.

“U uitte uw bezorgdheid over twee dingen. Ten eerste de bescherming van de burgerbevolking. En ten tweede over humanitaire hulp. En ik heb u uitgelegd dat dit ook onze zorgen zijn, omdat we het over beide doelstellingen eens zijn. In feite heeft het Israëlische leger meer gedaan dan enig ander leger in de moderne tijd om het aantal burgerslachtoffers te minimaliseren,” vervolgde hij.

De Joodse staat doet “buitengewone inspanningen om de humanitaire hulp te land, ter zee en in de lucht op te voeren, en we zullen nog meer doen,” zei Netanyahu.

Hij benadrukte: “We kunnen deze genocidale organisatie, die meer dan 1.000 Israëli’s heeft vermoord, niet aan de macht hebben. We kunnen geen vrede hebben zolang Hamas bestaat. Hamas moet worden geëlimineerd zodat er een kans is op vrede en vooruitgang.

Nicaragua heeft eerder deze maand een rechtszaak tegen Duitsland aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof en beschuldigt Berlijn ervan medeplichtig te zijn aan de genocide door de oorlog van Israël tegen de terroristen van Hamas te steunen.

“Door militair materieel te leveren en de financiering van de UNRWA, die vitale hulp biedt aan de burgerbevolking, stop te zetten, is Duitsland medeplichtig aan genocide”, aldus Nicaragua.

Nicaragua riep het Internationaal Gerechtshof op om “met de grootst mogelijke spoed” een bevel uit te vaardigen waarin van Berlijn wordt geëist dat het onmiddellijk alle militaire hulp aan Israël stopzet en zijn beslissing om de steun aan de UNRWA stop te zetten, terugdraait.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox