Internationaal Gerechtshof begint hoorzittingen in genocidezaak tegen Israël

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Zuid-Afrika ervan te handelen als de “arm van de terroristische organisatie Hamas”.

Door Redactie Israel Today |
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) voor de behandeling van de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël in Den Haag, Nederland, 11 januari 2024. Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Aan het begin van twee dagen van inleidende hoorzittingen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag op donderdag, beschuldigde het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken Zuid-Afrika ervan op te treden als de “legale arm van de terroristische organisatie Hamas”.

“Vandaag waren we getuige van een van de grootste hypocrisies in de geschiedenis, verergerd door een reeks valse en ongegronde beschuldigingen,” zei woordvoerder Lior Haiat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring die op X werd gepubliceerd.

Zuid-Afrika “heeft de realiteit in Gaza na het bloedbad van 7 oktober volledig verdraaid en het feit genegeerd dat Hamas-terroristen Israël hebben geïnfiltreerd, Israël hebben vermoord, geëxecuteerd, afgeslacht, verkracht en Israëlische burgers hebben ontvoerd…. in een poging om genocide te plegen,” voegde Haiat eraan toe.

De klacht van Pretoria in Den Haag is bedoeld om “Hamas toe te staan de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en seksuele misdaden te herhalen die het herhaaldelijk heeft begaan op 7 oktober, zoals zijn leiders hebben verklaard,” zei Haiat.

De Israëlische berisping kwam nadat Zuid-Afrikaanse advocaten het Internationaal Gerechtshof (ICJ) hadden opgeroepen om de operatie van de Israëlische defensiemacht tegen Hamas-terroristen in de Gazastrook onmiddellijk te stoppen.

“Israël heeft artikel twee van de [Genocide] Conventie geschonden en daden begaan die binnen de definitie van genocide vallen. De daden laten een systematisch gedragspatroon zien dat genocide suggereert,” zei advocaat Adila Hassim donderdagochtend.

“Niets zal een einde maken aan het lijden, behalve een bevel van deze rechtbank,” zei Hassim in haar openingsspeech.

“Geweld en vernietiging in Palestina en Israël zijn niet begonnen op 7 oktober 2023. Palestijnen hebben de afgelopen 76 jaar te maken gehad met systematische onderdrukking en geweld,” vertelde de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie Ronald Lamola de rechtbank, verwijzend naar de oprichting van de moderne staat Israël in 1948.

Aan het begin van de zitting liepen duizenden Nederlanders mee in een protestmars ter ondersteuning van Israël. Deelnemers aan de mars, georganiseerd door lokale joodse en christelijke groepen, zwaaiden met vlaggen en droegen foto’s van Israëliërs die op 7 oktober waren gegijzeld of vermoord.

Het ICJ is het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Het is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, Nederland. Het behandelt geschillen tussen staten, terwijl het Internationaal Strafhof (ICC) individuen vervolgt.

Hoewel het ICJ zijn uitspraken niet kan afdwingen, kan een uitspraak tegen Israël de internationale druk opvoeren om de gevechten in de Gazastrook te stoppen.

Palestijnse activisten verzamelen zich buiten het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, voorafgaand aan een hoorzitting over een genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël, 11 januari 2024. EPA-EFE/REMKO DE WAAL

De diplomatieke delegatie voor Zuid-Afrika omvat ook de voormalige leider van de Britse Labourpartij, Jeremy Corbyn, die Hamas ooit beschreef als zijn “vrienden” en wiens carrière werd overschaduwd door beschuldigingen van antisemitisme.

Toen Corbyn op 14 november in een interview met de Britse tv-presentator Piers Morgan 15 keer werd gevraagd of Hamas een terroristische organisatie was, weigerde hij te antwoorden. Hamas is in het Verenigd Koninkrijk gecategoriseerd als een terroristische groepering.

“Ik ben in Den Haag om de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël te steunen,” twitterde Corbyn voorafgaand aan de hoorzitting van deze week en voegde eraan toe: “Dit is een historisch moment voor de mensheid en een wake-up call voor politieke leiders die genocide toestaan.”

In een stap die werd verwelkomd door Hamas, beschuldigde Zuid-Afrika Israël van het schenden van zijn verplichtingen onder de Genocide Conventie van 1948 door de intentie om “de Palestijnen in Gaza te vernietigen als onderdeel van de grotere nationale, raciale en etnische groep van Palestijnen”.

De Genocide Conventie van 1948, ondertekend door zowel Israël als Zuid-Afrika, werd opgesteld na de Holocaust om de vernietiging of intentie tot vernietiging, geheel of gedeeltelijk, van een nationale, etnische, raciale of religieuze groep te voorkomen.

Na de aankondiging van Zuid-Afrika eind vorig jaar, veroordeelde het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken de stap en verklaarde dat “Israël de bloedige laster van Zuid-Afrika en zijn klacht bij het Internationaal Gerechtshof met afschuw verwerpt”.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat Israël alles in het werk stelde om te voorkomen dat burgers die niet hadden deelgenomen aan de vijandelijkheden, gewond zouden raken en riep het Internationaal Gerechtshof op om “de ongegronde beschuldigingen van Zuid-Afrika volledig te verwerpen”.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei tegen de ministers aan het begin van een kabinetsvergadering op 31 december: “Ik wil iets zeggen over de ongegronde beweringen van Zuid-Afrika dat Israël ‘genocide pleegt’. Nee, Zuid-Afrika, wij zijn niet gekomen om genocide te plegen, dat is Hamas”.

De regering Biden bekritiseerde ook de aanvraag van Zuid-Afrika bij het hof. “Wij zijn van mening dat deze aanvraag ongegrond, contraproductief en volledig ongegrond is”, zei John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, vorige week.

Op woensdag herhaalde de regering Biden haar verzet tegen de hoorzitting en beschreef de beschuldigingen aan het adres van Israël als “ongegrond”.

“In werkelijkheid zijn het degenen die Israël gewelddadig aanvallen die openlijk blijven oproepen tot de vernietiging van Israël en de massamoord op Joden,” zei Matt Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Genocide is een van de gruwelijkste daden die een organisatie of individu kan plegen, en dergelijke beschuldigingen moeten alleen met uiterste voorzichtigheid worden geuit,” voegde hij eraan toe.

“Israël heeft het recht om zich te verdedigen tegen de terreurdaden van Hamas – daden die Hamas heeft gezworen te herhalen tot Israël volledig is vernietigd. Israël opereert in Gaza in een extreem moeilijke omgeving, een stedelijke gevechtszone waar Hamas zich opzettelijk tussen burgers vestigt en zich achter hen verschuilt,” vervolgde Miller.

Miller riep Israël ook op om het internationaal humanitair recht te respecteren en aanvullende manieren te zoeken om schade aan burgers te voorkomen en geloofwaardige beschuldigingen van schendingen van het internationaal humanitair recht te onderzoeken.

Israël lanceerde de oorlog als vergelding voor de terreuraanslagen van Hamas in het noordwesten van de Negev op 7 oktober, waarbij 1.200 mensen, voornamelijk Israëlische burgers, op brute wijze werden afgeslacht.

Op woensdag lanceerde het kantoor van de Israëlische premier een nieuwe Engelstalige website die de wreedheden van Hamas documenteert.

“Morgen verschijnen we voor de rechtbank in Den Haag,” zei Moshik Aviv, die aan het hoofd staat van het project als hoofd van het Directoraat Nationale Publieke Diplomatie van het kabinet van de premier.

Het online portaal toont enkele van de “gruwelijke gruweldaden gepleegd tegen Israëlische burgers op Zwarte Zaterdag op 7 oktober”, zei Aviv. Foto’s en video’s van de slachtoffers zijn verborgen om hun privacy te beschermen. “Deze website zal de Staat Israël helpen in zijn missie om de wereld eraan te herinneren dat wij de slachtoffers zijn van de ongekende terroristische aanval die we hebben meegemaakt,” voegde Aviv eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox