Joodse bevolking in Judea en Samaria groeit met 15.000 in 2023

Op 1 januari woonden er 517.407 Joden in het gebied, exclusief Oost-Jeruzalem.

Door Akiva van Koningsveld |
Een Israëlische vlag in de Jordaanvallei, bij de gemeenschap Ma'ale Efraim, 2 januari 2014. Foto: Uri Lenz / Flash90

De Joodse bevolking in Judea en Samaria is vorig jaar met bijna 15.000 mensen gegroeid. Dit blijkt uit een jaarverslag van het voormalige Israëlische parlementslid Ya’akov Katz, dat is gebaseerd op gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op 1 januari 2024 woonden er in totaal 517.407 Joden in het gebied dat Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 bevrijdde, tegenover 502.991 op dezelfde datum in 2023.

De meer dan 500.000 Joden die in Judea en Samaria wonen, vormen naar schatting 3,3% van de Joden in de wereld.

Katz’ berekening houdt geen rekening met de bijna 350.000 Joden die in het oostelijke deel van Jeruzalem wonen, dat de Palestijnen opeisen als hun eigen deel, hoewel het deel uitmaakt van de hoofdstad van de Joodse staat.

Volgens het rapport komt de groei van vorig jaar overeen met een toename van 2,87%. De totale bevolking van Israël groeide volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2023 met 1,9%.

“Ondanks massale pogingen van de Israëlische media om de inwoners van Judea en Samaria te delegitimeren, en ondanks internationale druk om de bevolkingsgroei te stoppen, blijft de Joodse bevolking in Judea en Samaria veel sneller groeien dan in de rest van het land,” vertelde Baruch Gordon, hoofd van het jaarlijkse rapport, aan JNS.

De Joodse bevolking in Judea en Samaria is met 15,11% gegroeid sinds 2019, toen er 449.508 Joden in het gebied woonden, volgens het rapport.

Tot de snelst groeiende steden behoren Mevo Dotan in het noorden van Samaria, Ma’ale Amos en Nokdim in het oosten van Gush Etzion, evenals de boerengemeenschappen in de Jordaanvallei, Masu’a en Na’ama.

Het rapport gaat ervan uit dat de Joodse bevolking in het gebied in 2030 613.554 zal bedragen, 706.233 in 2035 en 1.020.506 in 2047.

“Als bouwen een prioriteit wordt, zoals het was onder de regering van [de voormalige Israëlische premier] Yitzhak Shamir tussen 1990 en 1992, toen er 65.000 [wooneenheden] werden gebouwd, dan zullen we veel sneller een miljoen Joden bereiken in Judea en Samaria,” legde Gordon uit.

“We zullen ook een enorme huisvestingscrisis in Israël oplossen tegen zeer lage kosten voor de regering,” zei Gordon.

“In Judea en Samaria is er veel grond in staatseigendom die niet ver van het centrum ligt en de huisvestingscrisis 100% zou kunnen oplossen, zodat elk jong koppel de kans krijgt om een flat te kopen,” legde hij uit.

Tussen 7 oktober en 15 januari registreerde de Hatzalah reddingsgroep voor Judea en Samaria meer dan 2.600 terroristische aanvallen tegen Israëli’s in het gebied, waaronder 760 gevallen van steengooien, 551 aanvallen met brandbommen, 12 pogingen tot of succesvolle mesaanvallen en negen aanvallen met voertuigen.

“Iedereen die serieus op zoek is naar een vreedzame oplossing moet er rekening mee houden dat de Joden in Judea en Samaria zullen blijven,” zei Gordon.

Volgens de onderzoeker acht “niemand” in de regering Biden de oprichting van een Palestijnse staat in Judea en Samaria haalbaar onder de huidige omstandigheden, ondanks het feit dat ze “lippendienst bewijzen aan hun kiezers”.

“Ze weten allemaal dat een overweldigende meerderheid van het Israëlische volk ertegen is, en de Palestijnen zijn ertegen,” zei hij, verwijzend naar opmerkingen van die strekking van Tareq Abbas, de zoon van de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, in the New York Times in 2014.

“Ik denk dat dat een belangrijke uitspraak is – dat de zoon van de leider van de Palestijnse partij, een prominente zakenman uit Ramallah, 10 jaar geleden de realiteit in het gezicht keek en tegen zijn vader zei: Er verandert niets aan een staat; er zijn overal [Joodse] huizen, dus laten we gewoon dezelfde rechten krijgen als de Israëlische Arabieren, en dan kunnen we naar de zee gaan, onze neven in Jaffa bezoeken en zaken doen met mensen in Tel Aviv,” zei Gordon.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox