
Een wereldwijd joods onderwijscentrum in Jeruzalem ontving deze week leiders van moslims, christenen en joodse gemeenschappen om gematigde religieuze figuren samen te brengen en co-existentie te bevorderen.
De bijeenkomst op woensdagavond, getiteld “Bruggen van Licht”, vond plaats in het Aish-gebouw in de Oude Stad van Jeruzalem.
“We leven vandaag de dag in een wereld waar nog steeds veel haat, gevaar en oorlog is,” zei rabbijn Daniel Rowe van Aish in zijn welkomstwoord. “Terwijl we extremisten aan beide kanten religieuze teksten laten misbruiken, is de diplomatieke aanpak om op te roepen tot seculiere oplossingen. Maar misschien is het tijd voor gelovige mensen aan beide kanten om naar voren te stappen en een rol te spelen.”

Joodse, moslim en christelijke deelnemers aan de “Bridges of Light” dialoog bij Aish in Jeruzalem, 5 maart 2025. Foto Jacob Zaldin/Aish, via JNS.
Het evenement, dat ook werd bijgewoond door buitenlandse diplomaten, werd georganiseerd in samenwerking met het Ohr Torah Interfaith Center en de Interfaith Encounter Association. Het ging over politieke kwesties die normaal geen deel uitmaken van het public relations werk van Aish.
“We moeten geloven in de heiligheid van het leven en niet in de heiligheid van stenen en plaatsen,” zei Hajj Mohamed Aabidou, voorzitter van het Centrum voor Tolerantie en Religieuze Dialoog in Rabat, Marokko.
“Als mens moet je de pijn van de ander voelen,” zei de Palestijnse activist Samer Sinijlawi, een voorstander van de tweestatenoplossing, die onlangs zijn medeleven betuigde met de bevrijde gijzelaar Yarden Bibas. Bibas’ vrouw en twee zoontjes van 4 en 9 maanden oud werden vermoord door terroristen in Gaza. “Ik voelde de behoefte om mijn verontschuldigingen aan te bieden namens mijn volk; we moeten in staat zijn om onze ogen te openen,” zei Sinijlawi.
“Het belangrijkste is dialoog,” zei sjeik Yunus Amashe uit Isfiya, een Druzisch dorp op de berg Carmel in de buurt van Haifa. “We moeten zoeken naar wat ons verenigt en niet naar wat ons verdeelt.”
“Het is onmogelijk om het christendom te begrijpen als we niet weten dat het Joodse wortels heeft,” zei professor Christophe Rico, decaan van Polis – het Jeruzalem Instituut voor Talen en Geesteswetenschappen.
“Religie is een krachtige hefboom die ten goede of ten kwade kan worden gebruikt,” zei Rowe.
De rabbijn, die een bezoek bracht aan de familie Ziyadnes, een bedoeïenenfamilie wiens vader en zoon op 7 oktober 2023 werden gedood door terroristen van Hamas, suggereerde in een paneldiscussie dat niet alle plaatsen in het bijbelse hartgebied die heilig zijn voor het Jodendom noodzakelijkerwijs deel moeten uitmaken van Israël vanwege de realiteit ter plaatse.

Van links naar rechts: Rabbijn Yakov Nagen, Rabbijn Aharon Lavi, Faical Marjani, Hajj Mohamed Aabidou, Prof Christophe Rico, Rabbijn Daniel Rowe, Sheikh Yunas Amashe en Rabbijn Steven Burg bij Aish in Jeruzalem, 5 maart 2025. foto Jacob Zaldin/Aish, via JNS.
“Dit was een kans om een dialoog te hebben en samen te komen onder één dak voor mensen die niet altijd die kans krijgen,” zei Rabbijn Steven Burg, uitvoerend directeur van Aish. “Het is belangrijk dat we de communicatielijnen openhouden in alle delen van de Israëlische samenleving, zodat onze gemeenschappen in heel Israël in vrede kunnen leven.”