Joe Biden bekritiseerd vanwege nederzettingenbeleid

“Het Joodse volk heeft een historisch en wettelijk recht om in het Land Israël te wonen, inclusief in Judea en Samaria – het Bijbelse hartland,” zei Mike Johnson, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Joe Biden, Joodse kolonisten
Joodse "kolonisten" bij de buitenpost Ramat Migron, 8 september 2023. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Mike Johnson (R-La.) noemde zaterdag de beslissing van de regering Biden om de “Pompeo Doctrine”, die stelt dat Joodse woningen in Judea en Samaria niet noodzakelijk illegaal zijn, terug te draaien, een “absolute schande”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei vrijdag dat Israëls goedkeuring van 3.000 nieuwe wooneenheden in Judea – aangekondigd nadat een Israëli was gedood en zes gewond bij een Palestijnse terreuraanslag in de buurt van Jeruzalem – “niet in overeenstemming is met het internationaal recht”.

“Het Joodse volk heeft een historisch en wettelijk recht om in het Land van Israël te wonen, inclusief in Judea en Samaria – het Bijbelse hartland,” twitterde Johnson. “Het is een absolute schande dat de regering Biden deze beslissing neemt, vooral terwijl Israël op meerdere fronten vecht tegen terroristen die uit zijn op de vernietiging van Israël, en terwijl meer dan 130 gijzelaars worden vastgehouden in Gaza.

“De regering Biden moet stoppen met het ondermijnen van Israël en het steunen van pogingen om Israël te delegitimeren. Dit is verkeerd en gewetenloos.”

De verklaring van Blinken zet vraagtekens bij de “Pompeo Doctrine” van de Trump-regering, die stelt dat “de vestiging van Israëlische burgernederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet per se in strijd is met het internationaal recht.”

Tijdens een reis naar Buenos Aires zei Blinken dat Washington “teleurgesteld” was over de goedkeuring van de nieuwe wooneenheden en voegde eraan toe: “Het is al lang beleid van de VS, zowel onder Republikeinse als Democratische regeringen, dat nieuwe nederzettingen contraproductief zijn voor het bereiken van duurzame vrede. Ze zijn ook onverenigbaar met het internationaal recht.

“Onze regering is sterk gekant tegen de uitbreiding van nederzettingen, en we geloven dat het de veiligheid van Israël alleen maar zal verzwakken, niet versterken.”

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei in 2019 dat de Trump-regering een beleid van de Obama-regering terugdraaide dat Israëlische “nederzettingen” bestempelde als fundamenteel illegaal volgens het internationaal recht.

“De juridische conclusies met betrekking tot individuele nederzettingen moeten afhangen van een beoordeling van de specifieke feiten en omstandigheden ter plaatse,” zei Pompeo destijds.

John Kirby, de communicatieadviseur voor nationale veiligheid van het Witte Huis, zei dat de verklaring van Blinken een terugkeer was naar een consistent Amerikaans standpunt over de nederzettingen.

“Het gaat niet over de vorige regering,” zei Kirby. “We herbevestigen gewoon de basisconclusie dat deze nederzettingen in strijd zijn met het internationaal recht.

“Dat is een standpunt dat consistent is geweest in een reeks Republikeinse en Democratische regeringen,” voegde Kirby eraan toe. “Als er één regering is die inconsequent is geweest, dan was het wel de vorige.”

Pompeo veroordeelde de stap en zei: “Judea en Samaria zijn rechtmatige delen van het Joodse thuisland, en Israëli’s hebben het recht om daar te wonen.

“De beslissing van president Biden om ons beleid omver te werpen en de Israëlische ‘nederzettingen’ als illegaal te bestempelen, zal de zaak van de vrede niet vooruithelpen. Het beloont Hamas voor zijn brutale aanvallen op 7 oktober en straft Israël in plaats daarvan. Deze Israëlische nederzettingen staan vrede niet in de weg, dat is het militante Palestijnse terrorisme.”

Het beleid van de Trump-regering “heeft simpelweg de realiteit erkend: Judea en Samaria zijn het thuisland van het Joodse volk,” zei Sen. Tom Cotton (R-Ark.) zaterdag.

“Het is beschamend dat de regering Biden dit heeft omgedraaid en terroristen heeft beloond – alleen maar om Biden’s opiniepeilingen in Michigan te verbeteren,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de “battleground state” in de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Op donderdag kondigde de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich aan dat het panel van het Ministerie van Defensie dat bouwprojecten in Judea en Samaria goedkeurt, bijeen zou komen om plannen goed te keuren voor 2.350 nieuwe wooneenheden in Ma’ale Adumim, 694 eenheden in Efrat en 300 eenheden in Kedar.

Het besluit kwam slechts enkele uren nadat drie Palestijnse terroristen Matan Elmaleh (26), hadden vermoord en zes anderen hadden verwond tijdens een schietpartij op de snelweg Route 1.

Smotrich, die ook minister is in het Ministerie van Defensie, zei dat de gepaste reactie op de aanslag was om meer Joodse huizen te bouwen aan de andere kant van de Groene Lijn.

“Moge elke terrorist die ons kwaad wil doen weten dat als hij een vinger uitsteekt naar Israëlische burgers, hij dood en vernietiging tegemoet kan zien, naast de consolidatie van onze eeuwige heerschappij over het hele Land Israël,” zei Smotrich.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox