‘Jihad-toerisme’ in opmars op de Tempelberg

Het doel is om de islamitische aanwezigheid op de Tempelberg te versterken door Palestijnse inwoners naar de moskee te brengen.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Tempelberg
De strijd om de Tempelberg escaleert, waarbij de moslim steeds slimmer wordt door de introductie van "Jihad Toerisme." Foto: Shalev Shalom / TPS

Bronnen in de Islamitische Waqf, die de Tempelberg beheert, vertelden maandag dat huwelijkscontracten nu zullen worden verwerkt in de Al Aqsa Moskee in plaats van in een kantoor van de Sharia Rechtbank in Oost-Jeruzalem.

Het doel is om de moslim aanwezigheid op de Tempelberg te versterken door Palestijnse inwoners naar de moskee te brengen.

Er is ook vernomen dat het aantal moslimdelegaties dat de heilige plaats in Jeruzalem bezoekt aanzienlijk is toegenomen, nadat het bezoek tijdens de pandemie van het coronavirus was afgenomen.

Waqf-functionarissen schatten dat dagelijks 700 moslims uit Turkije, Indonesië, Maleisië, Singapore en Zuid-Afrika het plein op de Tempelberg bezoeken. In Oost-Jeruzalem staan deze bezoeken bekend als “Jihad Toerisme”. Veel van deze toeristen – vooral uit Turkije – hebben deelgenomen aan geweld op de Tempelberg, zoals eerder gemeld op basis van politiebronnen.

Islamitische religieuze uitspraken (fatwa’s) verschillen over “Jihad Toerisme”. Sommige fatwas verbieden moslims de Tempelberg als toerist te bezoeken, omdat dit wordt beschouwd als een legitimatie van de “Israëlische bezetting” van de heilige plaats. Deze uitspraken worden meestal gedaan door extremistische moslims.

Andere, meer gematigde fatwa’s staan moslims toe de Al Aqsa moskee als toerist te bezoeken op basis van de vrijheid van godsdienst.

De Palestijnse Autoriteit heeft moslims eerder opgeroepen hun bezoeken te coördineren met Ramallah.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox