Jeruzalem worstelt met groeiende LGBT-gemeenschap

“Als LGBT’ers normaal zijn, waarom hebben ze dan hun eigen budget nodig?”, vroeg een boos gemeenteraadslid van Jeruzalem.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Jeruzalem, LGBT
De LGBT-gemeenschap wil Jeruzalem dwingen hen te accepteren, ongeacht de religieuze opvattingen van de Joodse en Moslim inwoners van de stad. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Jonge seculiere Israëli’s verlaten massaal Jeruzalem. Maar een seculiere groep, die lijkt te groeien, is de LGBT-gemeenschap, die niet alleen via de jaarlijkse Gay Pride haar stempel wil drukken.

Zij willen meer geld van de gemeente Jeruzalem, zodat de heilige stad net zo homovriendelijk wordt als Tel Aviv.

Tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Jeruzalem op zondag deed zich dan ook een klein schandaal voor.

De raadsleden waren bijeengekomen op de muren van de Oude Stad van Jeruzalem voor een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van Jeruzalemdag (afgelopen vrijdag). Tijdens de bijeenkomst stelde een van de jongere raadsleden, Adir Schwartz, maatregelen voor om “de status” van de LGBT-gemeenschap in Jeruzalem te verbeteren.

Nieuwsportaal N12 meldt dat dit niet goed viel bij sommige andere raadsleden, waaronder locoburgemeester Aryeh King.

“Als ze (LGBT’s) normaal zijn, waarom hebben ze dan een eigen budget nodig?” vroeg King.

Raadslid Yoni Yosef onderbrak Schwartz om hem eraan te herinneren: “Dit is een kwestie waar de meeste inwoners van de stad niets om geven. Jeruzalem is een heilige stad.”

Burgemeester Moshe Leon kreeg scherpe kritiek van raadsleden van de oppositie omdat hij niet ingreep of op zijn minst de opmerkingen van zijn locoburgemeester en coalitiepartners veroordeelde.

Knessetlid Yorai Lahav-Hertzano schoot terug op de raadsleden die zich verzetten tegen het “gayer” maken van Jeruzalem: “We zijn niet kapot, we zijn niet ziek en we hebben geen medische behandeling of reparatie nodig. Ik verwacht dat burgemeester Moshe Leon van Jeruzalem de schokkende opmerkingen van zijn plaatsvervanger in zijn aanwezigheid zal veroordelen. Ik kijk uit naar deelname aan de Pride-parade in Jeruzalem volgende week, die naar verwachting de grootste in de geschiedenis van onze hoofdstad zal worden.”

De Gay Pride Parade van Jeruzalem vindt volgende week donderdag, 1 juni, plaats onder strenge beveiliging.

Toen de huidige regering eind vorig jaar werd gevormd, beloofde de leider van de extreem-rechtse Noam-partij, Avi Maoz, de Jerusalem Pride parade te verbieden en noemde die een “gruwel” die de heiligheid van de stad aantast.

Premier Benjamin Netanyahu beloofde toen dat de “Pride Parade door Jeruzalem zal blijven trekken” en dat zijn regering “niets zal doen dat de LGBT-gemeenschap schaadt”.

De Pride Parade trekt door het centrum van Jeruzalem, en dat op provocerende wijze dicht langs ultraorthodoxe joodse wijken, terwijl de moslimwijken van de stad volledig worden vermeden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox