Je weet maar nooit

door David Lazarus

Als we gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne, op de Tempelberg of in het verre Washington volgen, kan een beetje perspectief altijd helpen.

Foto: Shutterstock

Ik kan me voorstellen dat velen van jullie, net als ik, duizelig worden ​​van het laatste nieuws, rapporten en analyses over oorlogen, politiek, onsmakelijke schandalen en de constante rellen op de Tempelberg.

Eerlijk, met zoveel informatie die van alle kanten op ons afkomt, is het een wonder dat we überhaupt iets weten. Soms vraag ik me af of de overvloed aan informatie ons nog dommer maakt.

Dus ik dacht dat het een goed idee zou zijn om eens met je te kijken of we een beter perspectief kunnen krijgen op wat er vandaag in onze wereld gaande is. Een soort pitstop, om even stil te staan en na te denken. Stel je eens voor dat we in de 15e eeuw leven. Een bekende historicus bereidt een geschiedenis van de wereld voor en komt naar je huis in zijn paardenkoets omdat je bekend staat als een intelligent persoon. “Wat of wie beschouw je als de belangrijkste gebeurtenis of persoon van onze tijd?”, vraagt ​​hij.

Nou, je zou verschillende voor de hand liggende opties hebben om over te praten. Je zou kunnen wijzen op de Honderdjarige Oorlog, een lange en bloedige strijd die, samen met de pest, het leven kostte aan de helft van de bevolking van Frankrijk, driekwart van Normandië en een derde van Engeland. Of je zou erop kunnen zeggen dat Jeanne d’Arc , een jonge vrouw die het tij van de oorlog keerde, de belangrijkste figuur van deze tijd is.

Wat dacht je van de val van Constantinopel in 1453, die het einde betekende van duizend jaar Romeinse heerschappij? Of misschien de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus of de inquisitie, beide in 1492?

Elk van deze gebeurtenissen had een grote impact op de wereld en veranderde de geschiedenis, maar geen van hen zou goed zijn. Het blijkt dat de belangrijkste gebeurtenis van de eeuw het werk was van een weinig bekende uitvinder, Johannes Gutenberg , die de boekdrukkunst optimaliseerde en de drukpers introduceerde. Zonder deze uitvinding zou er geen Renaissance, Reformatie, Verlichting of de iPhone zijn geweest.

Dus als we goed letten op gebeurtenissen rond Rusland en Oekraïne , wereldwijde financiële problemen, of luisteren naar discussies over de nieuwste dieetrages, helpt een beetje perspectief. Als we naar de grote lijnen van de geschiedenis kijken, worden we eraan herinnerd dat wat vandaag groot lijkt, na verloop van tijd enigszins vervaagt.

Ik vind het kortzichtig om berichten op Twitter te zien als tragedies of triomfen. Gezien de snelheid waarmee onze levens veranderen, alleen al door de digitale revolutie, zou het kunnen dat op dit moment in New Delhi, Tel Aviv of Kiev een tiener werkt aan een idee dat zal blijken meer gevolgen te hebben dan welke gekozen politicus, overheidsbeleid, of hebzuchtige miljardair zich kan voorstellen.

Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd. Ik zeg niet dat we ons niet moeten bezighouden met de politieke, sociale en religieuze gevechten die momenteel in onze gemeenschappen en naties worden gevoerd. Inderdaad, ons doel hier bij Israël Today is om u te helpen met in de ene hand de Bijbel te lezen en het nieuws in de andere – om de tijd te begrijpen, geïnspireerd te worden en er intelligent mee om te gaan.

Ik stel voor dat we leren van de lessen uit het verleden, zelfs uit het verre verleden. Duizenden jaren geleden was er in het oude Egypte geen krant of internet. Twitter heette ‘papyrus’. De daden van de farao en zijn hof weerklonken in de hele regio en waren op ieders lippen (en op de ruggen van Israëli’s). De gemiddelde Egyptenaar verheugde zich of beefde, afhankelijk van wat de heerser besloot. Weinigen hadden kunnen vermoeden wat de nabije toekomst zou brengen.

De meesten zouden zeker hebben aangenomen dat de wetten en edicten van Farao door de geschiedenis heen zouden weergalmen. Dat deden ze ook, maar alleen omdat in een kleine mand genesteld tussen het riet een baby met de naam Mozes zou liggen.

Je weet maar nooit.

Shalom en bedankt dat je hier bij Israel Today bent.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox