Israëls schokkende clementie tegenover Arabische terroristen

Het is bewonderenswaardig dat Israël “christelijker dan de Kerk” is in het liefhebben van zijn vijanden, maar hebben zij de geest van Jezus’ gebod gemist?

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: anti-terreur, recht
Medici evacueren een Joodse man die ernstig gewond is geraakt door een Arabische lynchmenigte in mei 2021, toen het moslimgeweld zich over de steden van Israël verspreidde. Foto: Roni Ofer / Flash90

Heb uw vijanden lief, zei Jezus. Israël lijkt dat goddelijke advies te hebben opgevolgd.

Het is nooit leuk om naar de gevangenis te gaan. Maar in de Israëlische gevangenissen kan zelfs de meest bloeddorstige Hamas-moordenaar comfortabel rondhangen met vrienden en zichzelf verbeteren door een universitaire graad te behalen.

Israëls vaak schokkende inschikkelijkheid tegenover Arabische terroristen was ook deze week weer te zien. De Joodse gemoederen liepen weer hoog op.

Achtergrond

In mei 2021 trokken de terroristische machthebbers van Gaza ten strijde tegen Israël. Maar deze keer probeerden ze een nieuwe tactiek. Naast de duizenden raketten die ze op de Joodse staat afvuurden, spoorden ze ook de lokale Arabische bevolking aan om in opstand te komen en Joden te doden.

Een verontrustend aantal Israëlische Arabieren gaf gehoor aan de oproep van Hamas. Het straatgeweld verspreidde zich snel door de gemengde Joods-Arabische steden van het land.

Een van die steden was Acre (Akko in het Hebreeuws), waar op de avond van 12 mei een menigte plaatselijke moslimjongeren een Joodse man bijna doodsloeg. Mor Ganashvili leeft vandaag nog dankzij het optreden van een verstandige plaatselijke Arabische man die tussenbeide kwam en hem in veiligheid bracht.

Hoewel de videobeelden van de gruwelijke aanval overvloedig waren en op grote schaal werden gedeeld op sociale media, werden slechts een paar van de daders ooit geïdentificeerd en gearresteerd.

Kneuterige omstandigheden

Van degenen die hebben geprobeerd Ganashvili te lynchen, zijn allen nu vrijgelaten of hebben gunstige gevangenisstraffen gekregen, ondanks hun gedocumenteerde poging tot moord.

De laatste van de groep die zijn straf kreeg was Adham Bashir. Vorige week nog, bijna een jaar nadat hij en anderen probeerden Ganashvili in koelen bloede te vermoorden, bepaalde een Israëlische rechter dat Bashir niet al te zeer mocht lijden voor zijn misdaad.

Rechter Nitzan Silman van de districtsrechtbank van Haifa bepaalde dat Bashir vier keer per week voor een periode van telkens twee uur uit de gevangenis zal worden vrijgelaten om zich te “verfrissen” met als doel “zijn stress te verlichten”.

Terreur goedpraten, zo niet rechtvaardigen

Bij de uitleg van zijn beslissing schreef rechter Silman: “Het kan niet worden genegeerd dat de gebeurtenissen [de poging tot moord] plaatsvonden tegen de achtergrond van een militaire operatie tijdens een vakantieperiode.”

12 mei was de laatste dag van de Ramadan in 2021.

Vertaling: Hoewel het nog steeds illegaal is om iemand anders fysiek kwaad te doen, is moslimgeweld gepleegd tijdens een moslimfeestdag begrijpelijk als de moslims in kwestie voldoende werden geprovoceerd.

Wat een schande!

Hebreeuwstalige sociale media explodeerden over deze uitspraak. Een aantal commentatoren waarschuwen dat het alleen maar toekomstig Arabisch geweld tegen Joden zal aanmoedigen.

Onder degenen die reageerden op de schokkende juridische beslissing was journalist Yair Kraus, die na het tweeten van zijn verontwaardiging werd gecontacteerd door Ganashvili.

Ganashvili, die nog steeds een langdurig proces van herstel en revalidatie ondergaat, kon gewoon niet geloven dat zijn bijna-moordenaars er allemaal zo licht vanaf zijn gekomen.

“Schandalig!” schreef Ganashvili aan Kraus in opmerkingen waarvan hij goedkeurde dat ze op sociale media werden gepubliceerd. Hij hoopt zo druk uit te oefenen op Israëls al te barmhartige rechtssysteem.

“Opnieuw wordt de moraliteit van de vijand gekoppeld aan zijn mentale toestand op dat moment en worden zijn daden beschouwd als een reactie op een militaire operatie,” vervolgde hij. “Het hof beschouwt de moraliteit van de vijand boven die van de eigen bevolking, die het slachtoffer wordt.”

Ganashvili herinnerde eraan dat hij bij elke rechtszitting aanwezig was, “en de rechter keek me recht in de ogen en deed toch deze schandelijke uitspraak om de terrorist niet onnodig te belasten.”

Het gaat te ver

Hoewel het bewonderenswaardig is dat Israël vaak “christelijker is dan de Kerk” in het liefhebben van zijn vijanden, gaat de houding die tot uiting komt in de uitspraak van rechter Silman zeker veel verder dan de geest van Jezus’ gebod.

Voor meer over dit belangrijke onderwerp, zie: Love Your Enemies? I’m Not So Sure 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox