Arabier redt Jood van moorddadige Arabische bende

Een Joodse Israëlische man, Mor Ganashvili, werd woensdag 12 mei in Akko aangevallen door een Arabische menigte die hem uit zijn auto trok en hem met verschrikkelijke slagen begon te slaan.

Door David Shishkoff |

Qassem, een Arabische Israëlische inwoner van Akko die werkt als verpleger, schoot hem te hulp. Qassem beschermde Ganashvili totdat de gemeentelijke reddingstroepen arriveerden en hem naar het ziekenhuis brachten voor spoedeisende zorg.

Akko is een gemengde Joods-Arabische stad aan het noordelijke einde van de natuurlijke baai aan Israëls noordelijke Middel­landse-Zeekust, even ten noorden van Haifa.

Een week na de ‘lynchpartij’ bezocht Qassem Ganashvili in zijn ziekenhuiskamer in Nahariya (zie foto hierboven). De twee omhelsden elkaar en waren zichtbaar ontroerd door wat zij samen hadden meegemaakt. Zij spraken hun hoop uit voor de toekomst van een hernieuwde Joods-Arabische coëxistentie in Akko, ondanks alles wat er de afgelopen week is gebeurd.

Artsen evacueren Ganashvili naar het zieken­huis, nadat Qassem zijn leven had gered. (Foto: Roni Ofer/Flash90)

‘Ik heb geen woorden om te beschrijven wat ik je schuldig ben,’ ‘Je hebt mijn leven gered.’

Qassem antwoordde: ‘God heeft je leven gered, ik heb alleen maar geholpen… Ik ben een gelovig mens. Er waren veel meer mensen die je geholpen hebben. Er was een sjeik naast je, er waren buren, er waren veel mensen.’

Ganashvili zei: ‘U was de boodschapper van God te midden van al die moordenaars. Zonder u zou ik hier niet zijn. Is het duidelijk voor u? In die hele menigte, dank ik u dat u mij beschermde. Bedankt dat je me hebt gered, bedankt dat je me kracht hebt gegeven.’

Qassem zei tegen Ganashvili dat hij hem in de oude stad van Akko wil ontmoeten nadat hij uit het ziekenhuis is ontslagen. ‘Ik neem je mee naar de oude stad, we zullen samen choemoes eten. Je komt er wel doorheen. Wees sterk, dat is het belangrijkste. We hebben zwaardere dingen meegemaakt – en we komen hier ook doorheen. In 2008 zeiden ze dat Akko niet zou terugkeren tot coëxistentie – en we kwamen terug.’Zie de twee omhelzingen in deze video. Het gesprek in het Hebreeuws, maar hierboven vertaald.

Ganashvili liep ernstige verwondingen op aan zijn hoofd en been, en heeft terugkerende nachtmerries. Verwacht wordt dat hij de komende maanden een moeilijke weg naar herstel zal moeten afleggen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.