Israëlische zangeres boos op God omdat Hij invasie Hamas toestond

De succesvolle zangeres Narkis, die opgroeide in Gaza, zegt echter dat haar geloof is versterkt.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Hamas, religie, Gazastrook
De Israëlische zanger Narkis bij de ACUM Awards 2022 voor Hebreeuwse liedjes bij Tel Aviv op 7 september 2022. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Narkis Reuven-Nagar, beter bekend als Narkis, is een populaire Israëlische zangeres die vaak Bijbelse en Joodse religieuze thema’s aansnijdt. Ze groeide op in de Gazastrook voordat Israël in 2005 alle Joden met geweld uit de kustenclave verdreef. En ze heeft veel te zeggen over de huidige oorlog tegen de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Narkis woont nu in het gebied rond de stad Ashkelon, die ook werd aangevallen op de “Zwarte Shabbat” van 7 oktober. In een interview met het Israëlische nieuwsportaal Walla beschreef ze de gebeurtenissen van die ochtend als een “holocaust. Er is geen ander woord”.

Namens Walla vroeg een religieuze Jodin haar of de totale ineenstorting van de Israëlische verdediging en de ongebreidelde orgie van terroristisch geweld op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen haar geloof in God had aangetast.

“Eerst was ik boos op God,” herinnert ze zich. “Ik zei tegen Hem: ‘Hoe kun je zoiets laten gebeuren? Bent U in slaap gevallen?’ Ik riep uit: ‘Heer, word wakker! Kijk wat ze ons aandoen. We zijn vernederd. Ze slachten ons urenlang af alsof U niet bestaat!”

De Schrift vertelt ons dat “Zie, de Wachter van Israël sluimert noch slaapt.” (Psalm 121:4).

Tijdens en na de Holocaust vroegen veel Joden zich natuurlijk af of dit vers en de Bijbel in zijn geheel wel waar waren.

Maar zij die werkelijk de Heer zochten en zich tot Hem wendden, zelfs in woede, werden gesterkt.

Zoals Narkis uitlegde: “Op de een of andere manier begon ik me sterker te voelen. We leden onder deze krankzinnige aanval die voortkwam uit haat tegen ons omdat we Joods zijn. Daardoor wilde ik nog joodser worden. Ik begrijp de woede, maar de overgrote meerderheid van de mensen die ik sprak vertelde me dat het hen [mentaal] alleen maar sterker maakte.”

Zoals veel Israëlische zangers die bekend staan om hun Bijbelse muziek, werd Narkis overspoeld met verzoeken om te zingen voor soldaten, gewonden en de honderdduizenden Israëli’s die door de oorlog ontheemd waren geraakt. In een bijzonder gedenkwaardige ontmoeting herinnerde ze zich een groep soldaten die haar vroegen om even gedag te komen zeggen. Voor ze het wist, veranderde de affaire in een geïmproviseerd optreden op de stoep. “Het was zo opwindend en onwerkelijk,” zei ze. “Wat een geluk dat ik deel uitmaak van een land als dit.”

Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen rondom 7 oktober. Maar Narkis benadrukt dat het belangrijk is om te onthouden dat “er een Schepper is en dat dit met een reden is gebeurd, ook al kennen we die reden niet. Onze taak als Israëlische mensen is nu om verenigd te zijn.”

Gaza herkoloniseren?

Narkis veroorzaakte internationale opschudding toen een clip van haar online kwam waarin ze zong voor soldaten om de lichamen van slachtoffers uit de verwoeste steden en dorpen in het zuiden van Israël op te halen.

In de clip zingt ze de soldaten toe om “een einde te maken aan Gaza” en “terug te keren naar Gush Katif”, het belangrijkste blok Joodse nederzettingen dat in 2005 werd ontruimd als onderdeel van de terugtrekking.

Al Jazeera publiceerde het verhaal en Israëls tegenstanders verspreidden het enthousiast als “bewijs” dat Israëls ware bedoeling was om wraak te nemen door Gaza etnisch te zuiveren van Arabieren en het opnieuw te bevolken met Joden.

Narkis antwoordde dat het ten eerste dwaas is hoeveel belang mensen in het buitenland hechten aan wat een artiest zingt om een groep getraumatiseerde soldaten op te vrolijken, alsof het op de een of andere manier het Israëlische beleid vertegenwoordigt.

Het belangrijkste is dat Narkis benadrukte dat ze niet opriep tot genocide op de bevolking van Gaza. “Ik heb niet gezegd ‘Gaza wegvagen’,” verduidelijkte ze. “Ik zei dat we een einde moeten maken aan de problemen die Gaza ons bezorgt.

Wat betreft de terugkeer van joodse kolonisten naar Gaza, stelde Narkis voor dat degenen die willen terugkeren, dat kunnen doen als de oorlog eindelijk voorbij is en als het gebeurt op een manier die de staat Israël ten goede komt en niemand in gevaar brengt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox