Israëlische straaljagers simuleren langeafstandsaanval, doel: Iran

De oefening simuleert bijtanken vanuit de lucht en aanvallen op “verafgelegen doelen”, aldus het Israëlische leger. En wat zouden die doelen kunnen zijn?

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Iran, oorlog
Israëlische straaljagers trainen voor langeafstandsaanvallen, waarschijnlijk tegen Iran. Foto: Israëlische luchtmacht

Tientallen straaljagers van de Israëlische Luchtmacht (IAF) hebben dinsdag deelgenomen aan oefeningen boven de Middellandse Zee, aldus de Israëlische Defensiemacht.

Het doel was het oefenen van langeafstandsaanvallen op verafgelegen doelen, aldus een verklaring van de Israel Defense Forces (IDF).

De enige “langeafstandsdreiging” en het enige doel waarmee Israël momenteel wordt geconfronteerd, is natuurlijk Iran. In Israël wordt deze oefening gezien als een zeer duidelijke boodschap aan de Islamitische Republiek, die onwrikbaar op weg blijft naar het verkrijgen van kernwapens.

De oefening maakte deel uit van Israëls maandenlange oorlogsoefening “Chariots of Fire”, bedoeld om de voorbereidingen van de IDF op een conflict te bespoedigen, zowel voor nabije als verre slagvelden.

Oefening met regionale bondgenoten

Zondag kondigde de IDF de start aan van oefening “Achter de horizon” op Cyprus, die ook deel uitmaakt van “Chariots of Fire” en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nationale Garde van Cyprus.

De oefening in Cyprus “vormt een belangrijk onderdeel van het op peil houden van de paraatheid van de IDF voor een verscheidenheid aan operationele scenario’s. De militaire samenwerking tussen de twee naties bevordert de gezamenlijke regionale stabiliteit en versterkt het vermogen om gemeenschappelijke veiligheidsuitdagingen aan te gaan”, aldus het Israëlische leger.

Het gedeelte van de oefening dat op Cyprus plaatsvondt, waarbij land-, zee- en luchtmacht betrokken zijn, zal volgens het Israëlische ministerie van defensie tot het einde van deze week duren.

Het doel van de grootste oefening in zijn soort tot nu toe met Cyprus is de gevechtsgereedheid in een reeks scenario’s, waaronder verrassingsgebeurtenissen, op peil te houden.

Voor de oefening heeft de IDF dienstplichtigen en reservetroepen, eenheden van haar 98e parachutistendivisie, alsmede IAF-gevechtsvliegtuigen, helikopters en transportvliegtuigen naar Cyprus gestuurd. Speciale troepen van de Israëlische marine, waaronder de commando-eenheid Shayetet 13, alsmede de elite-eenheid Yahalom Combat Engineering en inlichtingenpersoneel nemen ook deel aan de oefening.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox