De ministers van de Israëlische regering hebben zondag gestemd om alle banden met het linkse dagblad “Haaretz” te verbreken.
Volgens een verklaring van minister van Communicatie Shlomo Karhi is de beslissing van het kabinet een reactie op “talrijke artikelen die de legitimiteit van de Staat Israël in de wereld en zijn recht op zelfverdediging schaden, vooral in het licht van recente uitspraken van de redacteur van Haaretz, Amos Schocken, die terrorisme heeft gesteund en heeft opgeroepen tot sancties tegen de regering.”
Karhi verklaarde: “We kunnen geen situatie accepteren waarin de redacteur van een officiële krant van de staat Israël oproept tot sancties tegen de staat en de vijanden van de staat steunt tijdens een oorlog, terwijl internationale organisaties de legitimiteit van Israël en zijn recht op zelfverdediging ondermijnen en daadwerkelijk sancties opleggen tegen de staat en zijn leiderschap.”
Tijdens een conferentie georganiseerd door Haaretz in Londen op 27 oktober, riep Schocken op tot het opleggen van sancties tegen de Joodse staat, beschuldigde hij de regering van het vestigen van een apartheidsregime in Judea, Samaria en Gaza, beschreef hij Palestijnse terroristen als “vrijheidsstrijders” en beweerde hij dat de Israel Defence Forces een tweede Nakba (Arabische term voor de oprichting van de moderne staat Israël in 1948, aangeduid als een “catastrofe”) zouden veroorzaken.
Als reactie op deze uitspraken kondigden verschillende Israëlische ministeries, waaronder de ministeries van Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Cultuur en Sport, evenals Diaspora Zaken en Antisemitisme, aan dat ze hun zakelijke relaties met Haaretz beëindigden.
De beslissing van de regering op zondag maakt een einde aan alle door de staat gefinancierde advertenties, abonnementen en andere banden met de krant.
Volgens een rapport van Walla heeft Haaretz honderden abonnees verloren door de opmerkingen van Shocken. De financiële schade voor de krant is “groter dan het in vele jaren is geweest,” zei Haaretz volgens Walla, eraan toevoegend dat interne discussies een “extreem annuleringspercentage en een aanzienlijke daling in advertentie-inkomsten” aan het licht hadden gebracht.
Ondertussen wil minister van Justitie Yariv Levin een wet aannemen die openbare oproepen van Israëlische burgers tot internationale sancties tegen de Joodse staat strafbaar stelt. Volgens het wetsvoorstel kunnen mensen die oproepen tot dergelijke sancties gestraft worden met maximaal 20 jaar gevangenisstraf.
Levin legde uit dat oproepen tot een boycot “neerkomen op het promoten van een actie waarvan het echte doel is om het recht op zelfverdediging van Israël te ontkennen. Dit gedrag is des te ernstiger wanneer het plaatsvindt tijdens een existentiële oorlog, terwijl onze dochters en zonen onder onmenselijke omstandigheden gevangen worden gehouden door een moorddadige terroristische groepering”.