
Jonge Palestijnen ontvluchten massaal de Gazastrook en documenteren dit op sociale media. Een Palestijnse cartoon van Hamas-tegenstanders komt ter zake en vergelijkt de Palestijnse “Nakba” van de oprichting van de staat door Israël in 1948 met de tweede Palestijnse “Nakba” in 2023, die plaatsvindt in de Gazastrook vanwege het wrede Hamas-regime. In beide gevallen ontvluchtten Palestijnen Palestina, toen vanwege de Joden en deze keer vanwege het Palestijnse Hamas. Een nieuw vluchtelingenprobleem voor de Palestijnen. Wie is er in dit geval verantwoordelijk voor het recht op terugkeer van de Palestijnen: Israël of Hamas?
Veel jongeren in Gaza zien geen toekomst onder het schrikbewind en zullen alles doen om elders een kans op een nieuw leven te krijgen. Volgens Palestijnse bronnen hebben tienduizenden Palestijnen al een visumaanvraag ingediend voor Turkije. De economische situatie in Gaza wordt er onder het Hamasregime niet beter op en elke dag beseffen meer jonge Palestijnen dat ze geen toekomst hebben in de dichtbevolkte strook land die wordt gecontroleerd door een terroristische organisatie. Op sociale media vertellen jongeren hoe en waarom ze Gaza ontvluchten en hun geluk elders zoeken. De massale migratie neemt toe en Hamas kan dit niet langer ontkennen. Turkije geeft inreisvisa af aan iedere geïnteresseerde Palestijn en daar kan Hamas niets aan doen behalve het aantal te beperken tot 400 visa per dag.
Bericht op Telegram: Emigratie uit Gaza: Volgens bronnen dicht bij Fatah raakten inwoners van Gaza gewond toen ze vastzaten in de rij voor het kantoor dat visa afgeeft aan Turkije.
- Nakba betekent catastrofe of ramp in het Duits. De term verwijst naar de vlucht van ongeveer 700.000 Arabische Palestijnen uit het voormalige Britse Mandaat Palestina, die Israël de schuld gaf voor de oprichting van de staat in 1948. Volgens Palestijnse cijfers hebben de afgelopen jaren ongeveer 350.000 jongeren Gaza verlaten, volgens een schatting van de Palestijnse autoriteiten in Ramallah. Dat is de helft van degenen die hun geboortedorpen ontvluchtten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog 75 jaar geleden.
Bovendien melden verschillende Palestijnse en Israëlische bloggers dat een aantal jongeren die Gaza niet hebben verlaten, zichzelf van het leven hebben beroofd. In augustus meldden Fatah-bronnen dat er alleen al in tien dagen tijd zo’n 15 zelfmoorden waren in Gaza. In de 16 jaar sinds Hamas de controle over Gaza heeft overgenomen, is 12 procent van de bevolking de Gazastrook ontvlucht. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd door een organisatie die banden heeft met de terreurgroep.
Bericht op Telegram: De migratie van jongeren uit de Gazastrook: De sociale netwerken van Gaza worden overspoeld met video’s over de migratie van jongeren uit de Gazastrook. Vertel je kinderen dat de weg naar succes via de grensovergang bij Rafah loopt …
Het Hamas-regime is zeer verontrust door de aanzienlijke toename van publicaties over de migratie van jonge Palestijnen uit de Gazastrook. “Er is geen verandering in het aantal mensen dat vertrekt en terugkeert naar Egypte via de Rafah grensovergang en het aantal is hetzelfde als het jaarlijkse gemiddelde,” zei de Hamas autoriteit bij de grensovergang. Om het voor jonge Palestijnen nog moeilijker te maken om naar Turkije te vertrekken, zijn de kantoren voor de uitgifte van visa voor Turkije in de Gazastrook sterk ingekrompen.
Daarnaast dreigt het Hamasregime met straffen in geval van het publiceren van valse statistieken over het aantal Palestijnen dat via de Rafah grensovergang vlucht, maar degenen die de cijfers publiceren zijn vaak Palestijnen buiten de Gazastrook. Wat wel vaak te zien is, zijn video’s van jonge Palestijnen die huilend afscheid nemen van hun ouders en broers en zussen bij de grensovergang Rafah, of filmpjes onderweg op boten van Turkije naar Griekenland.
De migratie van jonge Palestijnen uit de Gazastrook verloopt in vier fasen:
- Met het Turkse visum beginnen ze aan de officiële uitreis via de grensovergang Rafah via de Sinaï naar Caïro.
- In de tweede fase boeken ze een vlucht van Egypte naar Turkije. Sommige jonge Palestijnen blijven in Turkije, maar de meerderheid wil naar Europa.
- Derde fase en de gevaarlijkste. Ze vluchten op smokkelbootjes van Turkije naar Griekenland.
- De vierde en laatste fase is de bestemming: Europees Griekenland wordt gezien als een opstapje naar de mooie en chique Europese landen zoals Duitsland, Nederland, Engeland en alles daaromheen.
Bovendien kost het hele vluchtpakket van de Gazastrook via Caïro, Turkije naar Griekenland de jonge Palestijnen vaak duizenden euro’s. Een bloeiende business voor de smokkelaars.
Het tegenstrijdige is echter dat deze jonge Palestijnen gevlucht zijn vanwege het terreurregime in de Gazastrook, maar vervolgens in heel Europa publiekelijk demonstreren tegen Israël. Ik ken geen Palestijnse demonstraties in Europa waar jonge Palestijnen samenkomen en protesteren tegen hun eigen Hamas-regime, hoewel dat de reden is waarom ze uit Gaza zijn gevlucht.