Israëlische politie wil weer spionageprogramma’s gebruiken

De autoriteiten houden vol dat spionageprogramma’s zoals Pegasus van NSO noodzakelijk zijn voor de misdaadbestrijding.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: veiligheid
Spionageprogramma's zoals Pegasus van de NSO Groep hebben Israël onlangs in moeilijkheden gebracht, maar de politie houdt vol dat zij essentieel zijn voor een doeltreffende misdaadbestrijding. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Pegasus en de NSO Groep lijken volledig uit het nieuws te zijn verdwenen in de nasleep van de Russisch-Oekraïense crisis. Nu wil de Israëlische politie het gebruik van spyware voor het afluisteren van mobiele telefoongesprekken hervatten.

Vorige maand kreeg de Israëlische politie de opdracht te stoppen met het gebruik van spyware voor misdaadbestrijding nadat was onthuld dat het gesofisticeerde Pegasus-programma van de NSO Groep niet alleen was verkocht aan gewetenloze buitenlandse bedrijven, maar ook was gebruikt om Israëlische burgers te bespioneren.

Zie: Wat is Pegasus, en waarom is het een probleem voor Israël?

Daaropvolgend onderzoek door de Israëlische politie en het bureau van de procureur-generaal wees uit dat het bericht vals zou zijn, en er werd gedreigd met gerechtelijke stappen tegen de krant die deze baanbrekende beschuldiging had verspreid.

Nu dringen politiefunctionarissen er bij de regering op aan hen toe te staan het gebruik van spionagesoftware te hervatten (ook al noemden zij Pegasus niet specifiek), waarbij zij benadrukken dat deze essentieel is voor de misdaadbestrijding in de Joodse staat.

Individuen die betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad gebruiken regelmatig versleutelde berichten-apps om te communiceren, waardoor het voor de autoriteiten moeilijk is om hun activiteiten te controleren. Software zoals Pegasus geeft de politie een reëel voordeel bij het voorkomen van criminaliteit en het vangen van de verantwoordelijken, aldus de organisatie.

De Commissie Openbare Veiligheid van de Knesset zou er voorstander van zijn om de politie weer toe te staan spionagesoftware te gebruiken. Een besluit ter zake wordt in de nabije toekomst verwacht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox