Israëlische piloten in nabije toekomst overbodig

Dankzij innovatieve technologieën hoeft Israël niet langer te vertrouwen op mogelijke opstandige tegenstanders van justitiële hervormingen.

Door Ron Jager | | Onderwerpen: innovatie, justitiële hervormingen
Zijn piloten van de Israëlische luchtmacht de komende jaren nog nodig? Foto: Flash90

De vijftigste verjaardag van de Jom Kippoer-oorlog nadert. De belangrijkste les die we daaruit kunnen trekken, is ervoor te zorgen dat Israël nooit meer onvoorbereid wordt geconfronteerd met een externe dreiging die zijn bestaan in gevaar zou kunnen brengen.

Terwijl de controverse over de hervorming van de rechterlijke macht de afgelopen maanden haar hoogtepunt bereikte, hebben sommige reservisten en gepensioneerde piloten van de Israëlische Luchtmacht (IAF) publiekelijk opgeroepen om dienst te weigeren als ze worden opgeroepen voor welke oefening dan ook, inclusief een mogelijke aanval op het nucleaire programma van Iran. Deze oproepen kwamen ondanks herhaalde openbare oproepen van Iraanse leiders voor de vernietiging van Israël. Een anonieme reservepiloot vatte de context samen: “Als jullie het wetsvoorstel [justitiële hervorming – red.] niet tegenhouden, zullen wij Iran niet aanvallen”.

Deze kleine maar luidruchtige groep anti-regime piloten heeft een nieuwe strategische situatie gecreëerd die de toekomstige rol van piloten in de verdediging van Israël in twijfel trekt en twijfels doet rijzen over de vraag of men in noodgevallen op hen kan vertrouwen. Voorlopig hebben de afvallige piloten de veiligheids- en defensiebehoeften van Israël veranderd in een politieke kwestie.

De enige logische conclusie is dat deze piloten niet langer alleen verantwoordelijk kunnen zijn voor Israëls verdediging tegen de Iraanse dreiging. Ze hebben de dunne lijn overschreden tussen democratische dissidentie en het in gevaar brengen van Israëls nationale veiligheid. Israëls politieke en veiligheidsleiders moeten daarom nieuwe verdedigingstechnologieën introduceren die absoluut betrouwbaar zijn en tegelijkertijd de afhankelijkheid van potentieel malafide piloten verminderen.

De beweging tegen de justitiële hervorming heeft de afgelopen maanden laten zien dat ze niet gericht is tegen de wetgevende agenda van de regering, maar tegen de democratisch gekozen regering zelf. De leiders van de protesten en hun aanhangers van de oppositiepartijen zijn zich ervan bewust dat ze in de nabije toekomst niet genoeg publieke steun zullen kunnen vergaren om de conservatieve Israëlische regering omver te werpen of nationale verkiezingen te winnen.

De protestleiders hebben zich er daarom bij neergelegd dat het beste wat ze kunnen doen is voorkomen dat de regering haar verkiezingsprogramma van gerechtelijke hervormingen uitvoert door de sociale en politieke spanningen op te voeren. Israël’s anti-regime piloten hebben gewillig een leidende rol op zich genomen in deze opstand tegen een democratisch gekozen regering.

Gelukkig is Israël de afgelopen jaren wereldleider geworden op het gebied van technologische innovatie en de ontwikkeling van militaire platforms. Dankzij nieuwe technologieën zullen luchtmachtpiloten niet langer de dominante rol spelen in de verdediging van Israël.

De informatie over deze systemen die de afgelopen maanden is gepubliceerd, sterkt ons in onze inschatting dat we bezig zijn de defensieve en offensieve militaire houding van Israël aan te passen. Het zelf veroorzaakte proces dat IAF-piloten overbodig zal maken is begonnen en zal alleen maar versnellen.

Voorbeelden van deze systemen zijn hoogstwaarschijnlijk vrijgegeven vanwege de noodzaak om Israëls afschrikking te vergroten, aangezien malafide piloten luidkeels hun ongehoorzaamheid hebben getoond en hebben geweigerd dienst te doen. Het nieuwste systeem dat aan het publiek is onthuld is Iron Beam. Dit systeem gebruikt een laser om een doelwit in de lucht te vernietigen. Het werkt als een op zichzelf staand systeem of als onderdeel van een groter luchtverdedigingsplatform.

Hypersonische raketten zijn het nieuwste wapen om onderscheppingssystemen zoals Israël’s Iron Dome te overwinnen. Rafael Advanced Defense Systems, een toonaangevend Israëlisch bedrijf op het gebied van defensietechnologie, kondigde onlangs de ontwikkeling aan van een geavanceerd raketonderscheppingssysteem met de naam Sky Sonic. Het wordt omschreven als een baanbrekend antwoord op de groeiende dreiging van hypersonische raketten. De Sky Sonic-onderschepper behelst een belangrijke technologische vooruitgang vanwege een uitzonderlijke wendbaarheid en hogesnelheidscapaciteit die het systeem in staat stelt om hypersonische raketten – met een snelheid van tien keer de geluidssnelheid – met onovertroffen precisie en stealth te neutraliseren.

Naar verluidt zijn bovengenoemde systemen operationeel en zullen ze worden geïntegreerd in de algehele defensiestrategie van Israël. Als onderdeel van dit proces zal de behoefte aan piloten verder afnemen, waardoor Israëlische veiligheidsdiensten het land kunnen voorbereiden op de dreigingen van morgen zonder politieke inmenging.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox