Israëlische humanitaire medische noodmissie vertrekt naar Oekraïne

Vrijwilligers vliegen om burgers te helpen die de oorlog ontvluchten – gewapend met virtuele ziekenhuistechnologie op afstand.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: gezondheid, technologie, Oekraïne, Rusland
Foto: United Hatzalah

Bij talrijke internationale rampen en crisissen in de loop der jaren behoorden Israëlische vrijwilligers met steun van de regering tot de eersten die in actie kwamen, of het nu ging om aardbevingen, tsunami’s, overstromingen, ingestorte gebouwen, enz. In de oorlog in Oekraïne is de motivatie om te helpen nog groter, aangezien duizenden Israëlische burgers daar vastzitten, evenals veel meer Oekraïense Joden.

Net na het einde van de sabbatdag op 26 februari 2022 is de humanitaire hulpmissie met een duur van enkele uren van Israël naar de Moldavisch/Oekraïense grens getrokken. Het doel is om burgers te helpen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Aan de missie nemen deel een vertegenwoordiger van het Sheba (Tel HaShomer) Hospital in de buurt van Tel Aviv – die geavanceerde technologieën meebrengt om geneeskunde op afstand mogelijk te maken en medisch personeel uit Miami, Florida

De eerste groep (“jump team”, het springteam) van United Hatzalah’s humanitaire hulpmissie naar Oekraïne vestigt zich aan de Oekraïense grens met Moldavië om medische en psychologische behandeling en humanitaire hulp te bieden aan vluchtelingen die het conflict in Oekraïne ontvluchten. Het springteam bestaat uit 12 spoedeisende medische technici (EMT’s), paramedici, artsen, een tandarts, en leden van de psychotrauma en Crisis Response Unit. Zij zijn belast met het verlenen van eerste hulp, het beoordelen van de behoeften en het opstellen van een uitgebreid behandelingsplan voor de lange termijn. In Moldavië werden zij opgewacht door extra teamleden uit Miami, Florida.

In de komende dagen zal een extra team van 30 medische personeelsleden, ook EMT’s, paramedici, artsen en leden van de psychotrauma en Crisis Response Unit, zich bij het springteam voegen. De delegatie werd samengesteld op verzoek van de opperrabbijn van Moldavië, Rabbi Pinchas Salzman, en in coördinatie met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vrijwilligers zijn uitgerust met medische en humanitaire benodigdheden en zullen tot taak hebben hulp te bieden aan degenen die de grens van Oekraïne naar Moldavië oversteken,” zei de vicepresident van Operations Dov Maisel, die aanwezig was om de groep op hun reis te sturen. “De delegatie wordt vergezeld door een vertegenwoordiger van Sheba Beyond, en een programma van het Sheba (Tel Hashomer) Ziekenhuis, die zullen helpen bij de installatie en het gebruik van medische apparatuur op afstand, die artsen uit Israël in staat zal stellen om artsen in het veld aan de grens op te leiden en bij te staan.

De leider van de delegatie, EMT David Krispel, voegde daaraan toe: “Wegens de sluiting van het luchtruim vliegen wij eerst naar Roemenië, en van daar reizen wij over land naar Kishinev in Moldavië. Daar zullen we contact leggen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, en Israëlische vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en samen zullen we een verfijnde strategie voor de missie uitwerken.

Een vertegenwoordiger van “Sheba Beyond”, het virtuele ziekenhuis van Sheba Medical Center, neemt deel aan de humanitaire hulpmissie met geavanceerde technologische apparatuur voor een medische post op afstand. Met behulp van deze maatregelen kunnen artsen uit verschillende vakgebieden van Sheba Medical Center medische bijstand verlenen en op afstand procedures in real-time uitvoeren samen met de teams in het veld.

De apparatuur die naar het hulpgebied is gestuurd omvat apparatuur voor lichamelijk onderzoek op afstand, apparatuur voor hartbewaking op afstand en apparatuur voor de bewaking van vitale functies op afstand. Daaronder zijn een draagbaar ultrasound apparaat en een apparaat voor het op afstand uitvoeren van een bloedtest.

We hebben de mogelijkheid om hulp op afstand te bieden en geavanceerde technologieën te gebruiken om de hoge kwaliteit van Sheba’s medische zorg naar gebieden te brengen die ook medische crises doormaken,” zegt Dr. Galia Barkai, Sheba’s directeur van het Beyond programma. “De geavanceerde apparatuur in het veld zal online worden verbonden met de computers van Sheba, zodat we de staf van de delegatie kunnen begeleiden, adviseren en helpen bij het verlenen van deskundige medische zorg in het veld.

Sarit Lerner, directeur technologie van het virtuele ziekenhuis, is de vertegenwoordiger van Sheba in de delegatie. Sarit werkt samen met de vertegenwoordigers van het springteam van United Hatzalah dat belast is met het beheer en de zorg voor de apparatuur om de effectiviteit van de medische mogelijkheden van het United Hatzalah-team in het veld enorm te versterken.

Zodra de delegatie zich uitkristalliseerde, was het voor ons duidelijk dat wij konden helpen en een aanvullende factor konden zijn,” zei Sarit. “Ik heb geen angst voor wat ons te wachten staat. Ik zie de reis als een ware vertegenwoordiging van ons allen. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de informatie en mogelijkheden die wij bezitten te gebruiken om anderen in nood te helpen en humanitaire hulp te verlenen aan onze medemensen waar ook ter wereld.

Uit het persbericht van Raphael Poch en United Hatzalah

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox