Israël zendt reddingsteam naar Miami

De Staat Israël en de IDF hebben een team van specia­listen uitgezonden om de reddings­teams te helpen die opereren op de plaats waar de Champlain Towers zijn ingestort in Surfside, net buiten Miami. Ook de Israëlische reddings­organisatie United Hatzalah stuurde hulp.

Door Redactie Israel Today, TPS |

Afbeelding: Israëlische soldaten staan klaar voor vertrek voor een missie. (Archieffoto: Flash90)

Ten minste vijf doden zijn bevestigd en 156 mensen worden nog vermist, velen van hen Joden, waaronder enkele Israëlische staatsburgers. Surfside is een orthodox-Joodse enclave nabij het strand.

De gezamenlijke hulpdelegatie van de IDF en het ministerie van Buiten­landse Zaken die zaterdag­avond vertrok in het kader van ‘Operation Lending a Hand to Brothers’ staat onder leiding van de commandant van de nationale reddingseenheid van de IDF in het Home Front Command, kolonel (res) Golan Vach, en een vertegen­woordiger van het ministerie van Buiten­landse Zaken, ook Guy Giladi, de voormalige plaats­vervangend consul-generaal in Miami, maakt er deel van uit.

De delegatie bestaat uit tien reserve-officieren van het Home Front Command, allen experts op het gebied van techniek en sociale zorgverlening.

De missie van de delegatie is te helpen bij de levens­reddende inspan­ningen door het in kaart brengen van de plaats van verwoesting, het bijstaan van de Joodse gemeen­schap bij het identi­ficeren van slacht­offers en over­levenden, en het onder­steunen van de plaatselijke reddings­troepen in het algemeen.

Een vriend in nood
Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid verklaarde dat Israël ‘geen grotere vriend heeft dan de Verenigde Staten van Amerika, en Amerika heeft geen grotere vriend dan Israël. In moeilijke tijden zoals deze, staan wij achter onze Amerikaanse vrienden en achter de Joodse gemeenschap in Florida.’

‘De snelle en effectieve mobilisatie van het Defense establishment en het ministerie van Buitenlandse Zaken is een belangrijke bevestiging van Israëls betrekkingen en vriendschap met de Verenigde Staten,’ vervolgde hij.

Premier Naftali Bennett sprak zaterdag met gouverneur Ron DeSantis van Florida en bracht namens het Israëlische publiek zijn condo­leances over de ramp over en zei dat Israël de Amerikaanse autoriteiten op alle mogelijke manieren zal bijstaan.

Minister van Diasporazaken Nachman Shai vertrok naar Miami als een blijk van solidariteit met de slachtoffers.

Psychologische steun
De Israëlische reddingsorganisatie United Hatzalah stuurde ook een team van haar Psychotrauma and Crisis Response Unit om psychologische steun en stabilisatie te bieden aan de families en buren van de gewonden, doden of getroffenen van de tragedie in Surfside, Florida.

Het team zal gebruik maken van technieken en hulpmiddelen die in Israël zijn ontwikkeld en die zeer succesvol zijn gebleken bij het bijstaan van mensen die hebben geleden onder soortgelijke rampen.

De delegatie van United Hatzalah werd naar Miami gevlogen door El Al Airlines, die de vluchten welwillend heeft gesponsord, ondanks dat de maatschappij het afgelopen jaar enorme verliezen heeft geleden als gevolg van de Corona-crisis.

Licht voor de naties
Israël heeft een lange geschiedenis om als eerste ter plaatse te zijn om hulp te bieden wanneer een ramp toeslaat, waar ook ter wereld.

Israëls opsporings- en reddings­teams en medische trauma­teams behoren tot de beste ter wereld. En ondanks de beperkte middelen van de Joodse Staat, staan zij altijd klaar om op elk moment te helpen.

In de afgelopen decennia hebben Israëlische reddings- en medische delegaties geholpen na rampen in Japan, de Filippijnen, Kenia, Turkije, Californië en elders. Na de verwoestende aardbeving die Haïti in 2010 trof, werd Israël over de hele wereld geprezen omdat dit land het grootste en meest doeltreffende veld­hospitaal ter plaatse had in het kleine Caribische land.

Israël is niet verplicht om zo ver te gaan om anderen in nood te helpen, vooral als het ver van zijn grenzen is. Israël doet dit omdat het Jodendom oproept tot actieve betrokkenheid bij Tikkoen Olam, het herstellen van de wereld, en een licht te zijn voor de naties.

Voor meer hierover, zie:
IDF helpt: Humanitaire hulp in rampgebieden

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.