Israëlische demonstranten huren Amerikaanse Democraten in om Netanyahu ten val te brengen

Moeten buitenlandse PR-strategen en marketingmensen betrokken worden bij Israëlische politieke campagnes? Tot nu toe hebben ze alleen maar verdeeldheid en haat gezaaid.

Door Israel Today Staff | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
De voormalige Israëlische premier Ehud Barak heeft in het verleden Amerikaanse PR-strategen gebruikt om zijn politieke tegenstanders in Israël te verslaan. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90.

Een ongelukkige kant van de moderne politiek is het gebruik van marketing- en PR-bedrijven om zichzelf te “verkopen” aan het publiek. Beter gezegd, in de meeste gevallen, om hun eigen tegenstanders in diskrediet te brengen.

Moderne marketing is berucht om het overdrijven van de voordelen van een product en de fouten van de concurrenten om de verkoop te stimuleren. Hoe extremer de marketing, hoe meer kans op aandacht en succes. In ons tijdperk van informatie-overload worden vaak alleen de luidste en meest dramatische beweringen gezien en gehoord.

Dit alles geldt ook voor de marketing van politici en het belasteren van hun concurrenten. Daarom wordt het huidige politieke debat in Israël gekenmerkt door zulke harde retoriek en bombastische slogans.

En het zal nog erger worden. Want de Amerikanen weten als geen ander hoe ze dat moeten doen en een Israëlische oppositiebeweging heeft zojuist een toonaangevend Amerikaans PR-bedrijf ingehuurd om premier Benjamin Netanyahu ten val te brengen.

Blue and White Future, een Israëlische niet-gouvernementele organisatie die financiële en organisatorische steun biedt aan verschillende groepen die actief protesteren tegen de regering van Netanyahu, heeft onlangs een in Washington gevestigd PR-firma ingehuurd om haar werk in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Trident DMG zal Blue and White Future voorzien van “strategische communicatiediensten”, volgens documenten van de Foreign Agents Registration Act die door Politico worden geciteerd. Het contract van drie maanden is naar verluidt 75.000 dollar waard.

Trident zal onder andere persberichten verspreiden, radio- en televisie-interviews regelen en de “standpunten van de pro-democratiebeweging in Israël” verspreiden in kranten en tijdschriften, volgens documenten van het Ministerie van Justitie.

Trident DMG werd opgericht door strateeg Josh Galper van de Democratische Partij, voormalig CNN-journaliste Eleanor McManus, voormalig speciaal adviseur van het Witte Huis van Clinton Adam Goldberg en voormalig advocaat van Clinton Lanny Davis.

Blue and White Future wordt geleid door CEO Eran Schwartz, een leider van demonstraties tegen de gerechtelijke hervormingen van de Israëlische premier Netanyahu. Andere publieke gezichten van de vereniging zijn Gilead Sher, de stafchef van de Israëlische premier Ehud Barak, en Maya Jacobs, de voormalige woordvoerder van Barak.

De organisatie zamelt donaties in en “als een groep een activiteit wil opstarten, wordt ze door deze organisatie ondersteund met public relations, financiering, logistiek, juridisch advies” en andere diensten, meldde de Times of Israël in mei.

Vorige maand verscheen er een paginagrote betaalde advertentie in de New York Times met de tekst: “Het hoofdkwartier van de pro-democratische strijd onder leiding van Blue White Future”. Een paginagrote advertentie in de krant kost tussen de 75.000 en 200.000 dollar.

In juli schreef de Israëlische minister van Transport Miri Regev een brief aan procureur-generaal Gali Baharav-Miara waarin ze opriep Barak te onderzoeken omdat hij zou hebben aangezet tot een staatsgreep.

Regev haalde een videoclip aan die circuleerde op sociale media die “zonder twijfel aantoont dat voormalige leden van de regering begonnen waren met het uitbroeden van een plan voor een staatsgreep en burgerlijke ongehoorzaamheid vanaf maart 2020, met gedetailleerde en zorgvuldige planning.”

Minister van Openbare Diplomatie Galit Distel-Atbaryan beschreef wat zij het plan van Barak noemde om de regering omver te werpen in een post op X op 21 juli, waarbij ze een interview uit 2020 aanhaalde met Barak aan Forum 555, een groep gepensioneerde piloten en navigators van de Israëlische luchtmacht.

Het plan, zei Distel-Atbaryan, omvatte het ophitsen van burgers, het verkeerd voorstellen van een bedreiging voor de democratie en het financieren van protesten, alsook het kopen van vlaggen.

Gevraagd naar een mogelijke herhaling van het “succes van 1999” toen hij tot premier werd gekozen, zei Barak: “Een vriend van mij, een historicus, vertelde me eens: ‘Ehud, ze zullen je bellen als er lijken in de Yarkon rivier [in Tel Aviv] drijven.”

Zie gerelateerd: Barak was drie jaar geleden al van plan om de regering omver te werpen

“Ik wil benadrukken: Het zijn niet de lichamen van Palestijnen uit de gebieden die illegaal [in Israël] zijn die zullen drijven, en niet die van Israëlische Arabieren. De drijvende lijken zullen van Joden zijn die door Joden zijn gedood,” verklaarde Barak destijds.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox