Israëlische analist: ‘Toenadering tussen Iran en Saoedi-Arabië zal niet veel veranderen’

Iran blijft het hart van de sjiitische islam en Saoedi-Arabië de hoeder van de soennitische islam. Zelfs China kan er niet voor zorgen dat de twee partijen in het conflict elkaar vertrouwen.

Door Israel Today Staff | | Onderwerpen: Iran, Saoedi-Arabië
Ter illustratie. Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

De vooraanstaande Israëlische Midden-Oostenanalist Ehud Ya’ari riep afgelopen zondag op tot een gematigder en beter geïnformeerde reactie op het nieuws van de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Iran en Saudi-Arabië.

“Enig gevoel voor proportie, mijn vrienden!” opende Ya’ari’s artikel op het nieuwsportaal N12. “De reacties op de vernieuwing van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee grootste rivalen in de Perzische Golf zijn tot nu toe overdreven en alarmistisch.”

Vervolgens probeerde hij enkele feiten in de discussie te brengen.

  1. Iran is nog steeds de bakermat van de sjiitische islam, terwijl Saoedi-Arabië het centrum van de soennitische islam blijft. De twee takken van de islam zijn niet plotseling op één lijn gekomen. En religie speelt nog steeds een grote rol in de politiek van alle staten in het Midden-Oosten. Verwacht dus niet dat deze twee hoeders van de strijdende partijen van de islam elkaar ineens gaan vertrouwen.
  2. Dit is geen ongekende ontwikkeling. Iran en Saoedi-Arabië hadden ambassades in elkaars hoofdsteden tot 2016, toen Riyad een lokale sjiitische geleerde executeerde wegens opruiing. Daarvoor hadden de twee landen diplomatieke betrekkingen, maar dat betekende niet dat ze elkaar vertrouwden.
  3. Er is nog steeds grote vijandschap tussen Iran en Saoedi-Arabië, en de twee landen worden niet plotseling partners in het vervullen van de agenda van de ene of de andere partij.

Ya’ari wees erop dat de door China gesloten overeenkomst verwijst naar een niet-uitgevoerde overeenkomst uit 2001 die opriep tot veiligheidscoördinatie tussen Iran en Saudi-Arabië, “maar alleen een goedgelovig persoon zou geloven dat dit nu zal gebeuren,” zei de Israëliër.

Hij vreest ook niet dat de vernieuwing van de diplomatieke accommodatie tussen Iran en Saoedi-Arabië zal verhinderen dat deze laatste de betrekkingen met Israël normaliseert. Ya’ari wees erop dat zowel de Verenigde Arabische Emiraten als Bahrein ook diplomatieke betrekkingen met Iran onderhouden, en dat beide nu Israëlische ambassades in hun hoofdsteden herbergen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox