Israëli’s in veiligheid gebracht voor Iraanse moordenaars

De situatie tussen Iran en Israël is zichtbaar aan het escaleren. Het is moeilijk voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als deze aanval succesvol was geweest.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran, veiligheid
Volgens berichten werden Israëli's die hun vakantie in Istanbul hadden doorgebracht, rechtstreeks naar de luchthaven begeleid om naar huis terug te keren. Ze ontsnapten ternauwernood aan een Iraans moordcommando, zo werd gemeld. Foto: Flash90

Het is een scène die recht uit een Hollywoodfilm lijkt te komen: Een groep Israëlische toeristen werd enkele dagen geleden rechtstreeks van een markt in Istanbul in veiligheid gebracht, omdat een Iraans moordcommando het op hen gemunt had.

Volgens het Israëlische Channel 13 ontvingen de Israëli’s een sms-bericht van Israëlische veiligheidsfunctionarissen. Zij werden gewaarschuwd op de markt te blijven tot een pantservoertuig kon worden gestuurd om hen op te pikken.

De toeristen werd gezegd dat zij onder geen beding naar hun hotel mochten terugkeren, waar een Iraans moordcommando of ontvoerders hen reeds stonden op te wachten.

De Israëli’s lieten hun bagage achter in het hotel en vlogen rechtstreeks naar Israël, waar zij intensief werden ondervraagd. Intussen probeerden de veiligheidsautoriteiten uit te zoeken waarom juist zij het doelwit waren en wat het doel van de Iraniërs geweest zou kunnen zijn.

De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben onlangs een aantal Iraniërs gearresteerd die ervan worden verdacht schietpartijen en andere aanvallen op Israëli’s te hebben beraamd.

Het Israëlische bureau voor terrorismebestrijding, dat deel uitmaakt van de Nationale Veiligheidsraad, heeft maandag de reiswaarschuwing voor Istanbul verhoogd tot niveau 4 – het hoogste niveau.

De verhoging van de waarschuwingsstatus kwam er, nadat het bureau een eerdere waarschuwing – van 30 mei voor geheel Turkije – had heruitgegeven wegens bezorgdheid over Iraanse pogingen om Israëlische doelen in het land aan te vallen.

“In het licht van de aanhoudende dreiging en de toegenomen Iraanse intenties om Israëliërs in Turkije aan te vallen, met name in Istanbul, heeft de Nationale Veiligheidsraad de reiswaarschuwing voor Istanbul verhoogd naar het hoogste niveau 4,” aldus het bureau in een verklaring.

“Dienovereenkomstig dringt de Nationale Veiligheidsraad er, bij de Israëli’s die zich momenteel in Istanbul bevinden, op aan de stad zo spoedig mogelijk te verlaten. Israëli’s die van plan zijn naar Turkije te reizen, wordt aangeraden dit tot nader order te vermijden”, zo werd toegevoegd.

“U wordt eraan herinnerd dat een reiswaarschuwing van niveau 3 [intermediair] van kracht is voor andere gebieden in Turkije; daarom adviseert de NSC Israëli’s om zelfs niet-essentiële reizen naar andere delen van het land te vermijden. Er is geen reden om vluchten met aansluiting in Istanbul te vermijden, zolang u de luchthaven niet verlaat”, aldus het bureau.

“Er zijn van Iraanse zijde een aantal pogingen tot terreuraanslagen geweest op Israëli’s die op vakantie waren in Istanbul,” zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid op maandag. “Daarom doen wij een beroep op de Israëli’s: vlieg niet naar Istanbul, en tenzij het dringend is, vlieg niet naar Turkije. Als u al in Istanbul bent, ga dan zo snel mogelijk terug naar Israël.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox