Israëli’s bestellen vaste telefoons vanwege spanningen met Iran

In het hele land stegen de orders met 168 procent en in Haifa zelfs met 364 procent.

Door Etgar Lefkovits |
Een vaste telefoon, voor het geval u dat zich niet meer herinnert. Foto: Yossi Zamir/Flash90

Landlijnen zijn weer in de mode in de ‘start-up-nation’, dat bekend staat om de uitgebreide high tech sector. 

Veiligheidsspanningen met Iran en het advies van een Israëlische burgemeester hebben de afgelopen 10 dagen geleid tot een golf van bestellingen voor de ouderwetse telefoonlijn.

De burgemeester van Haifa, Yona Yahav, zorgde eerder deze maand voor opschudding toen hij inwoners van de noordelijke stad adviseerde om vaste telefoons in hun huizen te installeren en een voorraad medicijnen, voedsel, water en andere benodigdheden in te slaan.

Yahav sprak kort voor de ongekende Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekend, toen de Islamitische Republiek en haar gevolmachtigden meer dan 300 raketten en explosieve drones op de Joodse staat afvuurden.

In de week na de verklaring van de burgemeester steeg de vraag naar vaste lijnen in Haifa met 364 procent in vergelijking met acht weken eerder – een landelijk record, volgens cijfers van telecommunicatiebedrijf Bezeq.

In het noorden van Israël steeg de vraag naar vaste lijnen met 193 procent en in het hele land met 168 procent.

Yahav verwierp beschuldigingen dat hij paniek zaaide in het land en wilde alleen maar voorbereid zijn op alle eventualiteiten die zouden kunnen leiden tot een stroomstoring.

Naar schatting 1,2 miljoen Israëlische huishoudens hebben een vaste lijn, maakte het ministerie van Communicatie donderdag bekend.

Een woordvoerder van minister van Communicatie Shlomo Karhi weigerde donderdag commentaar te geven op de stijgende vraag naar vaste lijnen.

De telefoonmaatschappij zei dat ze eraan werkte om aan de vraag te voldoen.

“Sinds het begin van de oorlog hebben we ons personeel uitgebreid om aan de stijgende vraag naar communicatiediensten te voldoen en om beschadigde infrastructuur snel te repareren,” zei directeur-generaal Nir David van Bezeq in een verklaring. “We zijn ook bezig om snel te voldoen aan de steeds toenemende vraag naar vaste lijnen in Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox