Israëliërs bespotten Iran om ‘scheet’ Mossad-agent

Iraanse media berichten opgewonden over de “moord” op een Israëlische spion, maar het was allemaal een grote grap.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran, Mossad
Foto: EPA-EFE / Christian Bruna

Het conflict met Iran is zeker geen lachertje. Het is dodelijk ernstig. Maar de Israëliërs hebben al lang geleden hun toevlucht genomen tot humor om het hoofd te bieden aan de vele bedreigingen waarmee hun land wordt geconfronteerd. En de escalerende schaduwoorlog tussen Israël en Iran is geen uitzondering.

Eerder deze maand berichtten Iraanse media opgewonden over de “moord” op een Israëlische Mossad-agent door een zelfmoordaanslag met een drone in de Noord-Iraakse stad Erbil.

Dit was welkom nieuws in de Islamitische Republiek nadat zoveel hooggeplaatste Iraanse wetenschappers en militaire commandanten waren uitgeschakeld, vermoedelijk door de Mossad.

Maar de reactie van Israël was alleen maar gelach, en de Iraniërs beseften snel dat ze voor de gek waren gehouden.

Het is nog steeds onduidelijk waar de grap vandaan kwam, maar op de een of andere manier kregen de Iraniërs de naam “Asa Flotz” in handen en publiceerden deze als de naam van een vermoedelijke Mossad-agent die bij de aanslag in Erbil om het leven kwam.

Het grappige is dat “Asa Flotz” in het Hebreeuws vertaald wordt als “hij laat een scheet“.

Nadat de Iraanse media de vergissing hadden ontdekt, trokken zij hun berichten in. Ten minste één online bron, waaraan de Iraniërs hun informatie blijkbaar hadden ontleend, bood zijn verontschuldigingen aan.

De Israëli’s waren er zeer uitgesproken over op de sociale media. Onder hen was een satirisch Mossad account op Twitter.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox