De afgelopen week werd duidelijk dat het internationale geduld met Iran ten opzichte van het nucleaire programma bijna op is. Dit bleek uit een bijeenkomst van de leden van het Internationale Atoomenergie Agentschap in Wenen (IAEA). De vertegenwoordigers van zeventig aangesloten landen stemden voor een resolutie waarin Iran de wacht werd aangezegd over het gebrek aan medewerking met de IAEA. Alleen China en Rusland stemden tegen de resolutie.
Het was de eerste berisping tegen Iran sinds 2020, toen vertegenwoordigers van de IAEA de Islamitische Republiek ook hadden veroordeeld voor het niet meewerken met de nucleaire waakhond van de VN. Enkele weken later gaf Iran toe en verschafte het de IAEA toegang tot de nucleaire installaties die het wilde inspecteren.
Nieuw IAEA-rapport
Eerder deze maand heeft de IAEA een rapport gepubliceerd, waaruit bleek dat Iran nog steeds niet heeft verklaard hoe deeltjes kernmateriaal zijn aangetroffen in drie eerder niet gemelde installaties. Het rapport is geschreven nadat IAEA-inspecteurs eindelijk toestemming hadden gekregen om deze installaties te bezoeken.
Uit dit rapport blijkt dat Iran nog steeds liegt over zijn nucleaire programma, zoals ook de Israëlische premier Naftali Bennett opmerkte toen hij tien dagen geleden onthulde dat het regime in het verleden geheime IAEA-rapporten had gestolen.
Directeur-generaal Rafael Grossi van het IAEA schreef in zijn laatste rapport dat “Iran geen verklaring heeft afgelegd die technisch geloofwaardig is in het licht van de bevindingen van het Agentschap”.
De IAEA waarschuwde vorige week ook dat Iran bezig is om honderden nieuwe IR-6 centrifuges te installeren in de ondergrondse uranium opwerkingsfabriek in Natanz. Deze nieuwe activiteit brengt Iran nog sneller bij de zogenaamde ‘uitbraakcapaciteit’ naar een nucleair wapen.
Nucleaire experts zeggen dat de Islamitische Republiek al genoeg van het tot 60% opgewerkte uranium heeft voor de vervaardiging van een atoombom. De verdere verrijking van dit uranium hexafluoride gas tot de benodigde 90% neemt slechts enkele weken in beslag. Daarna heeft Iran in theorie nog maximaal twee jaar nodig om een nucleaire kop voor een langeafstandsraket te produceren. In theorie, omdat eerder als is gebleken dat Iran in het geheim heeft gewerkt aan de vervaardiging van een nucleaire kop voor een raket (Parchin).
Iran reageerde op de IAEA-veroordeling door twee camera’s die nucleaire activiteiten registreerden buiten werking te stellen. Iran liet de IAEA verder weten dat het binnenkort tot 27 camera’s zou ontmantelen. Wanneer dat gebeurt, heeft de IAEA niet meer de mogelijkheid om het nucleaire programma van de Islamitische Republiek te monitoren. Volgens Grossi zou dat “de fatale klap” zijn voor het nucleaire akkoord van 2015.
De reactie van Israël
De Israëlische regering van Premier Naftali Bennett reageerde positief op het IAEA besluit om Iran te veroordelen voor het gebrek aan medewerking met het Atoomagentschap in Wenen. Bennett gaf aan dat hij nog altijd hoopt dat de internationale gemeenschap het Iran-probleem via diplomatieke wegen zal oplossen. De Israëlische premier heeft echter ook herhaaldelijk gezegd dat de regering in Jeruzalem zich het recht voorbehoudt om zelfstandig een einde te maken aan het Iranese nucleaire programma.
Dat dit geen loos dreigement is, blijkt steeds duidelijker uit wat het Israëlische militaire apparaat momenteel aan het doen is. Zowel het Israëlische leger (IDF) als de luchtmacht (IAF) van de Joodse staat bereiden zich nu actief voor op een grote confrontatie met Iran en zelfs op bombardementen van nucleaire faciliteiten in de Islamitische Republiek.
F-35’s bereiden zich voor op aanval op Iran
Donderdag werd bekendgemaakt dat ingenieurs van de IAF erin geslaagd zijn een systeem te ontwikkelen, dat het bijtanken van F-35 gevechtsvliegtuigen tijdens operaties overbodig maakt. De F-35 is een voor de radar onzichtbaar gevechtsvliegtuig dat naar verluidt zal worden gebruikt in een massale IAF-luchtaanval tegen de nucleaire installaties van Iran. Israël had de Amerikaanse regering eerder dit jaar gevraagd om de levering te bespoedigen van een geavanceerd tankvliegtuig dat de F-35 in de lucht kan bijtanken, maar de regering van president Joe Biden weigerde daaraan gehoor te geven.
Ingenieurs van de IAF zijn er ook in geslaagd een bom van 1.000 kg in te passen in de romp van de zesendertig F-35’s waarover de Israëlische luchtmacht beschikt. Op die manier zal de F-35 onzichtbaar blijven op de radar in geval van een toekomstig bombardement op de nucleaire installaties van Iran.
Verdere voorbereidingen en nieuwe Mossad acties
Dat een dergelijk bombardement nu werkelijkheid zou kunnen worden, bleek ook uit een grootscheepse luchtoefening door IAF-vliegtuigen boven de Middellandse Zee, twee weken geleden. Honderden IAF-vliegtuigen namen deel aan deze oefening. De regering in Jeruzalem verklaarde dat de oefening bedoeld was om een oorlog met meerdere fronten met Iran te simuleren.
Intussen gaat de Mossad, de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst, onverstoorbaar door met zijn activiteiten in Iran. Zo werd een belangrijke ingenieur die werkte aan de uitbreiding van de Iraanse luchtaanvalcapaciteiten, geliquideerd. Ingenieur Ayoob Entezari, een expert in drone-technologie, overleed aan voedselvergiftiging nadat hij een feestelijk diner had bijgewoond. Later werd hij door plaatselijke regeringsfunctionarissen tot “martelaar” verklaard. De gastheer van het diner vluchtte na de dood van Entezari naar een niet nader genoemd land in het Midden-Oosten.
Verder zou de Mossad in dezelfde periode verantwoordelijk zijn geweest voor een quadcopter-aanval op de militaire basis van Parchin. Bij deze aanval werd een fabriek voor de productie van onbemande gevechtsvliegtuigen vernietigd. Een Iraanse ingenieur werd gedood bij de drone-aanval. Volgens Israël en de IAEA heeft Iran in Parchin al ontstekers voor een kernkop getest.
Anti-Iran coalitie
In het geheim probeert Israël ook de anti-Iran coalitie met Arabische landen te versterken en uit te breiden. De Golfstaten, waarmee Israël in 2020 vredesakkoorden heeft ondertekend, beschikken al over Israëlische radar- en luchtverdedigingssystemen.
De IDF en de Mossad hebben naar verluidt ook een basis in Bahrein, een van Israëls nieuwe vredespartners. Dit geeft Israël een nieuwe kans om dichter bij de grenzen van Iran te opereren.
Eerder was al bekend geworden dat de Mossad opereert vanuit Azerbeidzjan en dat er intensieve contacten bestaan tussen de Israëlische strijdkrachten en het leger van dit overwegend islamitische land.
Ondertussen worden ook de geheime contacten tussen Israël en Saoedi-Arabië geïntensiveerd onder de hernieuwde leiding van de Verenigde Staten, terwijl Bennett afgelopen donderdag een verrassingsreis naar Abu Dhabi maakte. Dit alles heeft te maken met de toenemende waarschijnlijkheid dat militaire actie tegen Iran zal worden ondernomen. De VS zelf staan niet op het punt militair op te treden tegen het nucleaire programma van Iran, maar staan Israël op verschillende manieren bij om zich voor te bereiden op wat altijd de “militaire optie” is genoemd.
Wat de Iraanse infiltratie in Syrië betreft, ook daar komt het tot een hoogtepunt.
- In de afgelopen week heeft het Israëlische leger drie aanvallen uitgevoerd op Iraanse installaties en op een poging van Hezbollah om een kamp op te zetten in de buurt van de Israëlische grens in de Golan Hoogvlakte.
- Twee luchtaanvallen werden uitgevoerd vanaf Israëlisch grondgebied in de noordelijke Golanhoogten, terwijl IDF-tanks vorige week dinsdag Syrische en Hezbollah-stellingen beschoten in de gedemilitariseerde zone bij Kuneitra in de Syrische Golanhoogten.
- De IAF heeft opnieuw Iraanse installaties in de buurt van de internationale luchthaven van Damascus gebombardeerd, waarbij ten minste vijf leden van de IRGC om het leven zijn gekomen. Op satellietfoto’s, genomen na de tweede aanval in de vroege uren van afgelopen vrijdag, zijn drie kraters te zien in de landingsbaan van de luchthaven bij Damascus. De luchthaven moest worden gesloten na de IAF-aanval, die duidelijk tot doel had Iraanse wapentransporten naar Syrië en Hezbollah te stoppen.
De recente Israëlische actie tegen Iran in Syrië leidde tot een krachtige veroordeling door de Russische regering van president Vladimir Poetin en zou gevolgen kunnen hebben voor de toch al gespannen betrekkingen tussen Moskou en Jeruzalem.